Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 84 (8308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

AUR Suceava solicită verificări la Ministerul Mediului în privința depozitului de deșeuri de pe Mestecăniș

Marţi, 11 Aprilie 2023 (17:18:57)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, i-au solicitat premierului Nicolae Ciucă să trimită corpul de control la Ministerul Mediului deoarece întârzie respingerea autorizației integrate de mediu pentru depozitul de deșeuri din Pasul Mestecăniș. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa au arătat că, potrivit prevederilor legale europene și naționale, distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite trebuie să fie de 1.000 metri.

„Consiliul Județean Suceava a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri. Acesta are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați”, au spus cei trei parlamentari AUR. Aceștia au adăugat că la distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică, un magazin de suveniruri și 21 de locuințe, cea mai apropiată locuință fiind la o distanță de numai 462,2 metri.

Parlamentarii AUR Suceava au mai precizat că pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflate în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acestuia este confirmat și pus în evidență într-un raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă.

De asemenea, ei susțin că în același raport se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de trei kilometri. „În același timp poate exista un risc temporar de inundații la amplasamentul de la Pojorâta din cauza pârâului din apropiere. Mai mult, există o pantă cu o înclinație de 25% la amplasament. Această valoare nu este foarte mare ținând cont de stabilitatea geotehnică, dar poate determina formarea de debite mari de scurgere. Datorită pantelor abundente existente la amplasamentul de la Pojorâta, poate exista un risc de inundații cauzat de eroziunea și alunecările de teren ale solurilor de suprafață”, au precizat Acatrinei, Pușcașu și Dăneasa.

Ei au amintit că Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a organizat, în ianuarie 2022, la Vatra Dornei, o pseudoconsultare publică, legată de eliberarea acordului integrat de mediu, iar toți cei prezenţi au respins ideea funcționării gropii de gunoi în vârful muntelui.

„Până la această dată Ministerul Mediului nu a respins acordarea autorizației integrate de mediu deși sunt evidente încălcările legislației cu privire la distanța de 1000 m față de zonele de locuit și faptul că cetățenii au respins prin consultare publică locul amplasării depozitului de deșeuri”, au transmis parlamentarii AUR de Suceava, care i-am mai solicitat premierului României să se implice personal pentru mutarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AUR Suceava solicită verificări la Ministerul Mediului în privința depozitului de deșeuri de pe Mestecăniș.
 Vizualizări articol: 680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AUR Suceava solicită verificări la Ministerul Mediului în privința depozitului de deșeuri de pe Mestecăniș0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei