La Școala Gimnazială „Constantin Morariu” Pătrăuți se derulează până în septembrie 2025 proiectul „Acces la educație pentru toți”, în valoare totală de 983.819 lei, care are ca scop prevenirea abandonului școlar.
Proiectul face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar și este finanţat de Planul Național pentru Redresare și Reziliență al României (PNRR).
Coordonatoarea proiectului, prof. Mihaela Grijincu, ne-a spus că obiectivul general al proiectului constă în prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii pentru elevi prin activități de identificare a elevilor aflați în situație de risc de abandon școlar sau părăsire timpurie a școlii din datele colectate de la nivelul școlii; activități de prevenire: utilizarea complementară a metodelor de educație formală și non-formală pentru a combate părăsirea timpurie a școlii; formarea cadrelor didactice pe tema gestionării violenței și a bullyingului; acțiune de sprijin și stimulare pentru elevii aflați în risc de abandon școlar prin programul „Tot ce am nevoie pentru școală”; activități de intervenție: „Dezvoltare educațională prin activități remediale de meditații, lectură sau alte activități”.
Se intenționează realizarea unui club de lectură, care va folosi resursele din clasa inteligentă, dar și din spațiul amenajat în curtea exterioară a școlii (foișor), organizarea unor ieșiri la film, teatru, vizitarea unui obiectiv turistic, istoric și din împrejurimile localității; participarea la tabăra anuală; activități de educație parentală susținute de formatori autorizați.
La activitățile remediale de limba și literatura română și matematică elevii primesc o masă caldă. Se vor organiza activități de compensare: cursuri de dezvoltare personală și profesională pentru cadrele didactice; amenajarea colțului de lectură din clasa inteligentă și a unui foișor în curtea exterioară a școlii. Nu lipsesc din proiect activitățile de digitalizare a procesului educațional: creșterea nivelului de calitate a actului educațional folosind tehnologia și materialele moderne pentru educația online din clasa inteligentă. „Rezultatele așteptate ca urmare a implementării activităților proiectului sunt diminuarea riscului de abandon școlar în rândul elevilor din școala noastră aflați în grupul țintă, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevii grupului țintă din școala noastră în cadrul evaluărilor naționale, creșterea procentului de elevi aflați în grupul țintă care finalizează învățământul gimnazial, creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial din grupul țintă la evaluarea națională și creșterea ratei de tranziție a elevilor din grupul țintă de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior”, a completat prof. Mihaela Grijincu.