Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 15 (8239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Șefa Secției de Oncologie, arestată pentru 64 de luări de mită. Ritmul de încasare sugerează că era vorba de mii de euro lunar

Vineri, 20 Ianuarie 2023 (18:31:11)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Primele informații oficiale ale anchetatorilor cu privire la șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, doctorul Anca Ababneh Dumitrovici, sunt că aceasta este acuzată oficial că a luat șpagă de la 64 de pacienți și aparținători ai acestora. Este vorba de faptele pentru care există probe, în perioada în care în cabinetul medicului au fost puse mijloace de ascultare.

Ziua de joi, 19 ianuarie, a fost cea în care echipele mixte de la Serviciul Anticorupție au acționat în spital, dar anterior s-au realizat monitorizări în cabinetul șefei de secție.

 

·        Un flagrant care a completat probatoriul

De altfel, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au transmis că în ziua de 19 ianuarie au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită în cadrul Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Se înțelege de aici că în această zi a fost organizat un flagrant, acțiune care doar completează ancheta realizată alert, mai ales în luna decembrie a anului trecut.

 

·        Pacienții nu aduceau sume mari, însă o făceau des - 34 de luări de mită, în 7 zile

Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

Primele informații legate de faptul că pacienții oncologici duc sume de bani de fiecare dată când se prezintă la medic au fost mai vechi, iar prima infracțiune de care este acuzat medicul în vârstă de 37 de ani este din luna aprilie a anului trecut.

Sumele primite nu erau foarte mari, până în 200 de lei de prezentare la cabinetul acesteia, iar cei care nu aveau suficienți bani completau sume mai mici cu produse gen miere de albine sau brânză.

Foarte important, 34 din actele de luare de mită au fost înregistrate în 7 zile lucrătoare, ceea ce arată că per total, la săptămână sau lună, nu e vorba de sume deloc mici.

”Cercetările efectuate până în prezent în cauză au relevat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, în perioada aprilie 2022-19.01.2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Inculpata este acuzată de 64 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în 7 zile lucrătoare consecutive, în luna decembrie 2022. Cele 7 zile sunt probabil cele în care s-a făcut monitorizarea permanentă a cabinetului.

Făcând o medie de 100 de lei per pacient, ar rezulta undeva la peste 1.200 de euro per săptămână.

 

·        Mandat de arestare pentru 30 de zile

Vineri după-amiază, medicul oncolog a fost scos din arest și prezentat în fața unui magistrat de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare pentru 30 de zile, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Tribunalul Suceava a admis propunerea și a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Medicul poate contesta decizia de arestare la Curtea de Apel Suceava, dar până la judecarea contestației rămâne după gratii.

”Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șefa Secției de Oncologie, arestată pentru 64 de luări de mită. Ritmul de încasare sugerează că era vorba de mii de euro lunar.
 Vizualizări articol: 4369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Șefa Secției de Oncologie, arestată pentru 64 de luări de mită. Ritmul de încasare sugerează că era vorba de mii de euro lunar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei