Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 279 (8196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poetul sucevean Constantin Severin, laureat al Premiului Internațional pentru Poezie „Aco Karamanov”

Duminică, 27 Noiembrie 2022 (14:08:09)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Poetul sucevean Constantin Severin este laureat al Premiului Internațional pentru Poezie „Aco Karamanov”, 2022. Vestea a venit din Macedonia de Nord, țara în care, după cum a spus poetul Constantin Severin, „poezia a devenit un fenomen de masă și în care marele poet Nichita Stănescu a câștigat, în 1982, Premiul internațional pentru poezie la Struga”.

La cea de-a 49-a ediție a Premiului Internațional de Poezie „Aco Karamanov”, 2022, cartea de poeme „Viețile pictorilor” (Editura EIKON, 2022), semnată de poetul Constantin Severin, și cartea poetului portughez Jose Eduardo Degrazia „Orașele condamnate” au primit Marele Premiu ex-aequo și vor fi traduse și publicate în Macedonia de Nord.

„La această prestigioasă competiţie, la care au participat 179 de poeți din întreaga lume, cei doi cunoscuți poeți macedoneni Borche Panov și prof. dr. Daniela Andonovska-Trajkovska au desfășurat o muncă enormă timp de două luni pentru a realiza o selecție în trei etape a manuscriselor primite, mai întâi au fost alese cele mai bune 43 de lucrări în vederea realizării unei antologii în ediție bilingvă, macedoneană/engleză, apoi au fost selectați pe lista scurtă 16 poeți care vor fi premiați cu diplome pentru realizările lor în lumea literaturii: Adel Khozam (Emiratele Arabe Unite), Alvaro Mata Gullie (Costa Rica), Constantin Severin (România), Elizabeta Bagli (Italia - Spania), Emilio Paz (Peru), George Wallace (SUA), Jernail Annand (India), Jose Eduardo Degrazia (Portugalia), Juri Talvet (Estonia), Mansour Norbakahsh (Canada), Mariela Cordero (Venezuela), Murat Yurdakul (Turcia), Rudra Kinshuk (India), Shota Iatashvili (Georgia), Yin Xiaoyuan (China) și Zhang Zhi (China), iar în final au fost aleși anul acesta doi câștigători ex-aequo, poetul portughez Jose Eduardo Degrazia și Constantin Severin. Cărțile noastre vor fi traduse în limba macedoneană și vor fi publicate într-o ediție bilingvă, macedoneană-engleză”, ne-a spus Constantin Severin.

 

·        „Onorat și bucuros”

Deși a trăit doar 17 ani, fiind ucis în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, talentatul poet-erou Aco Karamanov (1927-1944) este considerat unul dintre întemeietorii poeziei moderne macedonene. „Sunt foarte onorat și bucuros că de acum înainte numele meu va fi alăturat celui al unui veșnic adolescent al poeziei macedonene și europene”, a completat poetul și artistul vizual Constantin Severin, fondator și promotor al Expresionismului Arhetipal, o mișcare artistică de impact global, pe care a înființat-o în Bucovina, în anul 2001.

Absolvent al cursului internațional de scriere creativă de la Universitatea Iowa, el a publicat 13 cărți de poezie, eseuri și romane. Unul dintre poemele sale a fost inclus în antologia realizată în 2014 de World Literature Today, După Căderea Zidului: Referințe din Europa Centrală (1989-2014), care și-a propus să facă mai cunoscută literatura central-europeană la cea de-a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului. Lucrări și comentarii despre arta conceptuală a lui Severin au apărut în Artdaily, World Literature Today, Trafika Europe, The Poet, It’s Liquid, Levure littéraire, Empireuma, Contemporanul, Vatra, Arkitera, Glare Magazine, Cuadernos del Ateneo, Dance, Media Japan și în alte reviste literare și de artă internaționale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul sucevean Constantin Severin, laureat al Premiului Internațional pentru Poezie „Aco Karamanov”.
 Vizualizări articol: 566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poetul sucevean Constantin Severin, laureat al Premiului Internațional pentru Poezie „Aco Karamanov”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei