Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 226 (8143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Comunitatea evreiască din Suceava a celebrat Anul Nou

Luni, 26 Septembrie 2022 (15:21:42)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea evreilor din Suceava a celebrat, luni, la Sinagoga Gah din municipiul Suceava, Anul Nou – Roș Hașana, care a început în seara zilei de duminică, 25 septembrie și se încheie în seara zilei de marți, 27 septembrie a.c.. Conform calendarului evreiesc, anul care a început și a fost anunțat cu sunet de șofar (instrument muzical ceremonial făcut din corn de berbec), de oficiantul religios Daniel Blumenfeld, este 5783. Sărbătoarea de Roș Hașana celebrează creația lumii și marchează începutul a zece zile de penitenţă, care se încheie cu Iom Kipur sau Marea Iertare. Aceste două sărbători sunt considerate „zile sfinte” în religia iudaică.

Învățăturile religioase spun că în ziua Anului Nou omenirea trece prin fața lui Dumnezeu „ca o turmă de oi” și este ocazia că fiecare să-și facă un examen de conștiinţă în lumina valorilor iudaice. În cele 10 zile, până la Iom Kipur, Dumnezeu evaluează toate ființele și decide cine trăiește și cine moare. Numele celor drepți se înscriu de Roș Hașana direct în „Cartea Vieții”; cei care au comis fărădelegi sunt condamnați, iar cei și-au dus viața în zona de mijloc au timp 10 zile să facă fapte bune, să se căiască pentru cele rele și să fie înscriși în „Cartea Vieții” în ziua de Iom Kipur.

Pentru ambele sărbători este definitoriu suflatul în șofar, sunetul fiind un apel la ieșire din letargia spirituală, la căință și la „reînnoirea contractului” făcut de evrei cu Dumnezeu, când le-a încredințat Cartea Sfântă.

Sărbătoarea se petrece la sinagogă, prin rugăciuni, și acasă cu familia și prietenii. Tradițional se mănâncă trei sferturi de măr care se înmoaie în miere pentru ca anul care a început să fie bun și dulce. Urarea obișnuită de Anul Nou evreiesc este „Shana Tova u Metuka!” („Să aveți un An Nou fericit și dulce!”).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comunitatea evreiască din Suceava a celebrat Anul Nou.
 Vizualizări articol: 1248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comunitatea evreiască din Suceava a celebrat Anul Nou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei