Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 207 (8124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Câștigători

Concursul Eparhial „Sunet de toacă”, ediția a II-a, la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Duminică, 4 Septembrie 2022 (08:23:01)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în cea de-a treia zi a lunii septembrie s-a desfășurat la Mănăstirea Sihăstria Putnei Concursul Eparhial „Sunet de toacă”, aflat anul acesta la ce-a de-a doua ediție.

Organizat pe două etape de vârstă, 6-13 ani și 14-20 ani, concursul a reunit câștigătorii primei faze, care a avut loc la nivelul fiecăruia dintre cele cinci protopopiate ale eparhiei, Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni.

Potrivit organizatorilor, între obiectivele competiției s-au numărat conștientizarea în rândul celor tineri a importanței fundamentale a acestui instrument întrebuințat de Biserică pentru a vesti momentele de rugăciune colectivă, promovarea acestei minunate tradiții, ca parte integrantă a cultului ortodox, precum și identificarea acelor persoane care se îndeletnicesc cu această activitate, ducând-o la nivel de artă.

Concursul s-a desfășurat după criteriile stabilite de Comisia de jurizare din care au făcut parte: pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în calitate de președinte al comisiei, arhid. Ionut Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional Teologic, protos. Iosif Spoială, mare eclesiarh al Mănăstirii Putna, și profesorul dr. Alexandru Domnari.

Pentru cei 16 participanți au fost acordate premiile I, II, III și mențiuni, câștigătorii fiecărei categorii primind, în funcție de punctajul obținut, ciocănelul de aur, de argint și cel de bronz. Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome și cărți menite să contribuie la dezvoltarea duhovnicească a celor care doresc să fie vestitori ai momentelor de rugăciune de obște.

Redăm în continuare lista câștigătorilor desemnați în urma deliberării comisiei de jurizare:

La categoria de vârstă 6-13 ani:

  1. Ciocănelul de Aur: Andrei Filip Caliniuc, Protopopiatul Suceava I;
  2. Ciocănelul de Argint: Petru Nemțan-Nisioiu, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc;
  3. Ciocănelul de Bronz: Maxim Drăgoi, Protopopiatul Suceava II;

La categoria 14-20 ani:

  1. Ciocănelul de Aur: Sebastian ManoilăProtopopiatul Rădăuți;
  2. Ciocănelul de Argint: Silviu Șalgău, Protopopiatul Suceava I;
  3. Ciocănelul de Bronz: Sergiu BughiuProtopopiatul Fălticeni;

Pr. Constantin Oprea, organizator și inițiator al evenimentului, a subliniat faptul că acest moment de suflet a fost o întâlnire binecuvântată pentru tinerii eparhiei dornici să demonstreze abilitățile mânuirii ciocanelor de toacă.

„În tradiția Bisericii, toaca a avut un rol bine delimitat, și anume acela de a-i chema pe creștini la rugăciune. Valoarea acestui instrument este evidențiată și de Alexandru Vlahuță care, ascultând toaca Mănăstirii Agapia, descrie sunetul produs de acest instrument ca fiind ecoul celei mai plăcute simfonii muzicale cu care se putuse delecta sufletul său. (…) Totodată, organizatorii au ținut cont de spusele lui Constantin Galeriu care afirma: Toaca se dezvăluie ca o chemare vie la rugăciune, dar și ca un cântec de durere și de bucurie, vestind odată cu baterea cuielor crucii imnul pascal de Înviere, dar și apropierea tinerilor din eparhie în eventualitatea cooptării lor la viitoarele activități cu caracter cultural organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.”

La final, au fost aduse mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântarea organizării concursului care a adus atât de multă bucurie în întreaga eparhie, gazdelor, Mănăstirii Sihăstria Putnei și părintelui stareț, arhim. Nectarie Clinci, membrilor juriului și, nu în ultimul rând, participanților și însoțitorilor acestora.

Irina Ursachi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul Eparhial „Sunet de toacă”, ediția a II-a, la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
 Vizualizări articol: 756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concursul Eparhial „Sunet de toacă”, ediția a II-a, la Mănăstirea Sihăstria Putnei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei