Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 203 (8120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statul s-a mobilizat și a recuperat „imensa” sumă de 2.277,58 de lei de la 12 persoane cu handicap

Marţi, 30 August 2022 (16:23:27)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suma de 2.277,58 de lei a fost recuperată de statul român de la 12 persoane cu handicap din județul Suceava, după ce un control al Camerei de Conturi Suceava, efectuat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a descoperit că instituția a făcut „plăți nelegale”. Conform raportului Camerei de Conturi, transmis Consiliului Județean Suceava, suma de 2.277,58 de lei reprezintă „contravaloarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoțitorului, pe baza deconturilor justificative, completate cu date nereale privind realitatea călătoriilor efectuate în anul 2021”.

Auditorii au făcut verificări încrucișate cu baza de date a Casei Județene de Asigurări de Sănătate și au constatat că 12 persoane cu handicap, care aveau însoțitori, și care au optat pentru decontarea carburantului, figurau concomitent în perioada spitalizării cu deplasări în județ sau țară pe diferite rute auto în cursul anului 2021. Aceștia au prezentat pentru decontare documente justificative „care nu îndeplinesc condițiile legale, prin faptul că nu se confirmă realitatea efectuării călătoriilor”.

Conform legislației, din decembrie 2020 pentru persoanele încadrate în gradul I de handicap se decontează combustibilul pentru maximum 24 de călătorii pe parcursul unui an, în valoare totală maximă de 1.500 lei. Pentru persoanele încadrate în gradul II de handicap se decontează combustibilul pentru maximum 12 călătorii/an, în valoare totală maximă de 750 lei.

Directorul DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, a declarat, marți, că pe parcursul anului 2021 au solicitat decontări de carburant 1.039 persoane cu handicap și suma decontată a fost de 798.016,41 lei, pentru 13.299 de călătorii. În cazul a 12 persoane, însoțitorii au înțeles greșit prevederile legii, în sensul că au crezut că pot deconta combustibilul și pentru călătorii efectuate în interesul persoanelor cu handicap și nu doar pentru deplasări cu persoana cu handicap. Mai concis, au decontat benzina sau motorina pentru drumuri pe care le-au făcut ei la spitalul unde era internată persoana pe care o aveau în grijă. „Banii s-au recuperat de la însoțitori. Noi facem decontările pe baza declarației pe propria răspundere, nu putem verifica ceea ce ni se spune pentru că nu avem acces la baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate. Periodic trimitem la CAS datele noastre și solicităm verificarea”, a precizat Nadia Crețuleac. Ea a mai spus că a discutat cu cei 12 însoțitori care au făcut deconturi eronate și că nu suspectează nici o tentativă de fraudă, ci doar înțelegerea greșită a prevederilor legale, cu atât mai mult cu cât este vorba despre sume foarte mici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul s-a mobilizat și a recuperat „imensa” sumă de 2.277,58 de lei de la 12 persoane cu handicap.
 Vizualizări articol: 1201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statul s-a mobilizat și a recuperat „imensa” sumă de 2.277,58 de lei de la 12 persoane cu handicap0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei