Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 147 (8064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gheorghe Flutur își dorește reînființarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Suceava

Duminică, 26 Iunie 2022 (13:19:53)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că își dorește reînființarea Mitropoliei Bucovinei. După slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei oficiată la Cetatea de Scaun a Sucevei de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur a spus că are „un mesaj curajos”, venind cu propunerea de reînființare a Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava. „Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viață când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteți aici preoți, care alături de noi, de mireni, avem această obligație să putem să-i convingem pe ceilalți că trebuie să aducem înapoi Mitropolia Bucovinei care a fost desființată”, a spus Flutur.

În același timp, președintele CJ Suceava a precizat că odată cu slujba de pomenire a domnitorilor și voievozilor Moldovei s-a dat startul unei noi ediții a Programului Ștefanian, prin care sunt puse în valoare și promovate ctitoriile lui Ștefan cel Mare. El a adăugat că Programul Ștefanian se va încheia pe 2 iulie, cu un pelerinaj spre Mănăstirea Putna, la mormântul lui Ștefan cel Mare.

„Am emoții pentru că în 2017 am fost cei care am inițiat aici în cetate pentru prima dată după mulți ani să facem această sfântă slujbă de pomenire a voievozilor și domnitorilor Moldovei”, a declarat Flutur. El a subliniat faptul că Cetatea de Scaun a Sucevei și mănăstirile din Bucovina au devenit un adevărat magnet pentru turiștii din țară și din străinătate. „Să îmi spună mie oricine orice. Dacă nu aveam mănăstirile nu eram noi acum la câteva sute de mii de turiști în județul Suceava. Deci aceste mănăstiri au o capacitate și cei care le-au gândit cred că au gândit peste timp că vor atrage lume care să vină să le viziteze și să se roage. Și mai e ceva. Aici este leagănul creștinismului, a ortodoxiei, unitatea noastră de credință”, a declarat Gheorghe Flutur.

La finalul slujbei de la Cetatea de Scaun a luat cuvântul și PC Arhid. Vasile M. Demciuc, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, acesta evocând jertfa domnitorilor moldoveni pentru apărarea țării dintre Carpați și Nistru. De precizat că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a arătat că „Parastasul Voievozilor” a făcut parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. La Cetatea de Scaun a Sucevei, poate fi vizitată până la finalul acestei luni expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheorghe Flutur își dorește reînființarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Suceava.
 Vizualizări articol: 1053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gheorghe Flutur își dorește reînființarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei