Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 112 (8029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stocurile de sânge din grupele 0 și AB 4 sunt la cota de avarie, iar cele din grupele A 2 și B 3 sunt la limită

Luni, 16 Mai 2022 (14:36:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Județul Suceava se confruntă din nou cu o criză de sânge pentru transfuzii, atât prin creșterea necesarului în spitale, cât și prin reducerea numărului de donatori. Cele mai mari lipsuri sunt la grupele AB4 și 0, atât pozitiv, cât și negativ, unde stocul este „la cota de avarie”, iar la grupele A2 și B3 stocul este la limită. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava, dr. Maria Pilat, a declarat, luni, că face apel la donatorii fidelizați și la cei care pot dona să facă acest gest umanitar, care ajută la salvarea de vieți. Marți, 17 mai a.c., o echipă de la Centrul de Transfuzie va merge la Spitalul Municipal Fălticeni, pentru o colectă mobilă, iar în perioada următoare vor fi reluate deplasările în județ, cu acest scop.

Dr. Pilat spune că cel mai mare consumator de sânge este, firesc, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin secțiile Chirurgie, Ortopedie, Ginecologie și Oncologie, iar pe locul doi se plasează Spitalul Municipal Rădăuți, cu Chirurgia și Ortopedia.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie, printre persoanele care au venit să doneze au fost și refugiați ucraineni, însă legislația nu permite donarea decât pentru cetățeni români sau cetățeni străini care se află de cel puțin un an în România și pentru donarea de sânge este necesară cunoașterea dosarului lor medical, a bolilor de care au suferit sau suferă, a tratamentelor urmate etc.  

 

·       Condițiile necesare pentru donarea de sânge

Programul de donare la Centrul de Transfuzie Suceava este de luni până vineri, orele 07.30-13.00, în cadrul programului de lucru, care este de luni până vineri, orele 07.00-15.00.

Pot dona persoanele sănătoase, cu vârsta între 18 și 60 de ani, cu greutate peste 60 Kg, care nu sunt supuse nici unui tratament, chiar și pentru o afecțiune banală și tranzitorie. Se poate dona o dată la 72 de zile.

Înainte de donare se recomandă somn de 7-8 ore și un mic dejun format din proteine și glucide, puține grăsimi, și lichide dulci: ceai, cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte și după donare și să se consume alcool în dimineața donării și cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales persoanelor care au în mod frecvent tensiunea arterială mică. După donare se recomandă două, trei ore de odihnă.

Traseul pentru donare este următorul: la Centrul de Transfuzie vă prezentați la Fișier cu actul de identitate și cu adeverința medicală care atestă că sunteți sănătos; vi se întocmește fișa de donator; vi se fac testele preliminare (valoarea hemoglobinei, a tensiunii arteriale, glicemiei, greutatea corporală etc.), după care, dacă acestea corespund, ajungeți la medicul care efectuează selecția donatorilor.

Donarea de sânge durează cel mult 10 minute, timp în care se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total, care va fi prelucrat ulterior pentru obținerea de produse labile de sânge, ce vor fi testate, conservate, stocate și apoi distribuite în spitale.

Donatorul primește după donare un card electronic cu suma totală 66,99 lei, valoarea a 7 tichete de masă x 9,57 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stocurile de sânge din grupele 0 și AB 4 sunt la cota de avarie, iar cele din grupele A 2 și B 3 sunt la limită.
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stocurile de sânge din grupele 0 și AB 4 sunt la cota de avarie, iar cele din grupele A 2 și B 3 sunt la limită0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei