Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 26 (7943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bazinul de Înot și Balonul USV, închise, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale

Miercuri, 2 Februarie 2022 (14:23:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiar dacă nu se vorbește explicit despre asta, criza energetică în care ne aflăm a făcut ca prețurile energiei electrice sau a celei bazate de consumul de gaze naturale sau petrol să explodeze. Nimeni nu se poate feri astăzi de aceste creșteri valorice ale facturilor de curent electric și gaz metan, de aceea varianta economisirii este luată serios în calcul atât în mediul privat, cât și în instituțiile de stat.

Într-o astfel de situație se găsește și Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a cărei conducere a fost nevoită să ia măsuri de reducere a consumului de energie în perioada următoare, atât cât derularea activităților școlare o permite.

La finalul anului trecut și începutul acestui an universitatea a avut prețuri negociate cu furnizorii de utilități, cu o creștere relativ modestă, astfel încât pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie prețurile la energie electrică au crescut cu circa 15,5%, în timp ce prețul la gaz metan a fost majorat și el cu aproximativ 10,2 %. Începând cu 1 februarie, prețurile negociate pentru două luni depășesc valoarea celor plafonate de Guvernul României, astfel încât se poate lua în considerare că următoarele consumuri ale universității se vor achita la valoarea plafoanelor.

Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, ne-a vorbit despre noua decizie a conducerii instituției:

”Aceste plafoane sunt însă la valoare dublă în cazul gazelor naturale, deci cu costuri duble pentru lunile februarie și martie, în timp ce la energie electrică va fi o creștere a prețurilor cu circa 40%. În aceste condiții și având în vedere că în luna februarie nu avem activități didactice în cadrul spațiilor precum Balonul Presostatic amenajat pentru activități sportive și în cadrul Bazinului de Înot (corpul K al universității), am decis să facem economie în privința consumurilor înregistrate aici, știind că doar în ceea ce privește consumul de gaze naturale, în aceste spații se consumă mai mult de jumătate din valoarea facturii pe întreaga instituție de învățământ. Dacă nu am suspenda activitatea în aceste spații pentru luna februarie, pentru această lună se poate estima un consum de gaze naturale de circa 300.000 de lei, față de o valoare de mai puțin de jumătate odată cu suspendarea consumurilor de gaz din aceste interioare.”

Așadar decizia de suspendare a activității în cele două spații ale universității a fost deja luată, activitatea urmând a fi reluată la începutul semestrului II, începând cu 28 februarie. Luna martie este o lună cu activitate didactică și conducerea universității speră să reia programul normal în toate spațiile universității. Negocierile prețurilor cu furnizorii de gaze sunt valabile până este prevăzută a se încheia și plafonarea, urmând ca în cursul lunii martie să fie renegociate pentru lunile calendaristice care vor urma și care prezintă, în mod normal, un consum mult mai redus.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazinul de Înot și Balonul USV, închise, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale.
 Vizualizări articol: 1703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazinul de Înot și Balonul USV, închise, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei