Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 196 (7808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Lucrările realizate în Tabăra de artă plastică „Tiberiu Cosovan”, din Poiana Dacilor, expuse publicului

Luni, 23 August 2021 (19:02:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Frumoasele creații realizate în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Taberei de artă plastică „Tiberiu Cosovan”, inițiată de meşterul cioplitor Toader Ignătescu la Păltinoasa, în Poiana Dacilor, pot fi admirate de public în cadrul expoziției vernisate la parterul Centrului Cultural „Bucovina”, de pe strada Universității din municipiul Suceava.

Organizată după o pauză de un an, impusă de pandemie, tabăra a reunit artiști plastici din toată țara, dar și de peste hotare, care au avut ocazia de a lucra împreună sau separat, după, cum au dorit, de a discuta și a se influența reciproc, de a se cunoaște și de a lega prietenii, ori să le reînnoiască pe cele deja existente. Participanții la ediția din acest an au fost pictorii Liviu Hîncu din Chişinău (Republica Moldova), Marius Lupu din Bârlad, Maria Monica Goşoiu, Mihaela Roca, Ina Iordan şi Gheorghe Caraiman din Constanța, Ferodin Iaia din Mangalia, Ilinca Butucea din Craiova şi sculptorul Petru Tofan din Buzău.

Cele aproape 40 de lucrări realizate de artiştii plastici în perioada 14-22 august (inclusiv o sculptură realizată de Toader Ignătescu) sunt prezente în spațiul expozițional al Centrului Cultural până pe 31 august, după care vor merge la Galeria de Artă din Zamca, după cum a anunțat Mihai Pînzaru PIM.

“Mulțumesc presei, care a fost alături de mine, artiștilor și prietenilor care ne-au fost alături. Încheiem o perioadă scurtă dar intensă de tabără. Sper ca perioada petrecută să fi fost benefică pentru artiști”, a spus Toader Ignătescu, care a precizat că la expoziție nu a putut fi adusă lucrarea sculptorului Petru Tofan, deoarece este vorba de o troiță de vreo 150 de kg, care va rămâne în Bucovina, la locația unde au fost cazați.

Cel care de ani de zile activează ca un patron al artelor, organizând tabere de creație pentru artiști, a primit mulțumiri din partea participanților, care s-au arătat recunoscători pentru că au avut parte de o perioadă de normalitate, în care au putut crea în condiții foarte bune, după mai bine de un an și jumătate de disperare și întrebări fără răspuns, în care au crezut că nu vor mai avea parte de astfel de evenimente.

“Artiștii fiind unul lângă altul se mai îmbogățesc reciproc, asta e cea mai importantă menire a taberei. În plus, atunci când pictezi în natură, simţi mâna lui Dumnezeu parcă mai aproape şi aici am avut această senzaţie, căci nu în toate locurile se întâmplă aşa, şi pentru asta îi mulţumesc lui Toader Ignătescu”, a spus Liviu Hîncu.

Printre creațiile artiștilor din acest an se regăsesc și câteva lucrări de care Toader Ignătescu nu se va putea despărți – un tablou al nepoțelului său, Cezar, și un portret al soției sale, Angela.

Dar pe lângă acestea se găsesc numeroase lucrări deosebite, care vor încânta ochiul și sufletul privitorilor, de la cocoșul care dă deșteptarea, făcut atât de realist de Gheorghe Caraiman, de te aștepți în orice moment să iasă din tablou, casele bucovinene și biserica reproduse atât de frumos de Ferodin Iaia, fermecătorul lan de maci al Monicăi Goșoiu, misterioșii ochi din pădure ai Ilincăi Butucea ori portretul impresionant al lui Ștefan cel Mare, realizat de Marius Lupu.

Acestea și multe altele pot fi admirate și chiar cumpărate, pentru a încuraja atât actul de creație, cât și organizarea de noi tabere, care să aducă oameni de valoare în Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările realizate în Tabăra de artă plastică „Tiberiu Cosovan”, din Poiana Dacilor, expuse publicului.
 Vizualizări articol: 994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lucrările realizate în Tabăra de artă plastică „Tiberiu Cosovan”, din Poiana Dacilor, expuse publicului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei