Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 195 (7807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mesaj din Kabul

O suceveancă care lucrează în Afganistan de 7 ani refuză să plece - “Sunt în siguranță”

Duminică, 22 August 2021 (17:53:13)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O tânără din Suceava, Ermina Strutinschi, care lucrează în Afganistan de 7 ani, tocmai din iunie 2014, a postat recent un mesaj pe contul său de socializare, prin care le mulțumește prietenilor pentru urările pentru ziua ei de naștere și în același timp îi informează că nu are de gând să plece din Kabul, așa cum au făcut până acum 15 români evacuați de Ministerul Afacerilor Externe din România.

În mod surprinzător, tânăra contrazice informațiile vehiculate în media și online în ultimele zile, referitor la pericolul reprezentat de recucerirea țării de către talibani, spunând că s-au exagerat mult anumite aspecte, afirmând chiar: “Sunt în siguranță”.

 

“Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum că ar trebui să plec”

Redăm mesajul acesteia, postat în spațiul public online:

“Dragii mei,

Multumesc pentru urările de ziua mea. Într-adevăr s-a dovedit să fie una memorabilă. Sunt în Kabul, în siguranță, și, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeti pe ecranele voastre acum, orasul e în mare parte calm, și nu am nici un motiv să plec. Am trecut prin puncte de control Talibane fara probleme, chiar ca femeie și ca internațional. Am cumpărat legume în bazar, am vorbit cu negustori. Magazinele sunt deschise, electricitatea și telecomunicațiile funcționează. Nu am fost amenințată direct. Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum că ar trebui să plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situatiei de la aeroport, chiar dacă aș vrea, și nu vreau să plec în primul rând. Sunt în siguranță. Într-adevar, situația este fluidă, șocantă pentru mulți, și mulți afgani au îngrijorări legitime în privința propriei persoane. În mod tragic, comunitatea internaționala, inclusiv unele ambasade vestice care erau privite de multi prieteni afgani ca bastioane ale drepturilor omului și ale securității, au fugit. Câteva țări au impus un regim neanunțat de sanctiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, și nu noua administrație. Băncile, rezervele de bani pentru populație, și situația economică în general sunt cea mai mare îngrijorare acum.

Ce am nevoie de la voi e încredere în valoarea asistentei umanitare și de dezvoltare în Afganistan, și susținere și răbdare pentru mine personal”

 

Presa, considerată vinovată de ce se întâmplă în Afganistan. Talibanii nu.

 

Mesajul acesteia continuă într-un ton acuzator la adresa presei internaționale, care a mediatizat situația din Afganistan inclusiv din perspectiva talibanilor, dar este considerată vinovată de ce se întâmplă în țară și mai ales în Kabul:

“Pentru cei care lucreaza în mass media, trebuie să realizați că titluri ca “Infernul Afgan” și “Criza în Afganistan” sunt periculoase. Haosul de la Aeroportul International Hmid Karzai în acest moment se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presa afgană.

Într-o masură cel puțin, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câștigat militar, ci au învins într-o bătălie a narativelor. Asta a fost posibil datorită mass media alarmiste, alimentată de o strategie vestica nefericită de a accelera “negocierile de pace” prin subminarea legitimității fostului guvern. Zvonurile se transforma în fapte prin jurnalism înfometat, și asta a inclus publicații vestice reputabile. Uneori mă întreb, sincer, cum anumite articole au trecut printr-un proces editiorial. În mod significativ, aceste reportaje creează îngrijorări și presiune pe internaționalii rămași aici din partea familiilor și prietenilor de acasă. Personal, am fost contactată de sute de persoane care mi-au spus să plec și cum să plec – m-am chinuit să-mi amintesc cine sunt aceste persoane, în multe cazuri.

Parintii mei sunt terifiați de aceasta narativă unilaterală, și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare chiar dacă sunt de peste șapte ani în această țară și acest oras, majoritatea timpului în afara unei baze militarizate și responsabilă pentru propria siguranță și cea a angajaților mei. Sunt disponibilă, în masura în care timpul îmi permite și off the record, să vorbesc cu oricine din media”

Mesajul a fost postat de Ermina Strutinschi pe 20 august, zi în care 14 români care au ajuns în Kabul, la Aeroport, au fost evacuați pe calea aerului, iar pe 22 august, a mai fost adus încă unul.

„La acest moment, toți cetățenii români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan”, a transmis MAE.

Astfel, la acest moment, toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă care lucrează în Afganistan de 7 ani refuză să plece - “Sunt în siguranță”.
 Vizualizări articol: 2240 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O suceveancă care lucrează în Afganistan de 7 ani refuză să plece - “Sunt în siguranță”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei