Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 139 (7751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Focarele de pestă africană la porcul domestic au fost închise

Miercuri, 16 Iunie 2021 (16:09:45)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a reușit să închidă și ultimul focar de pestă porcină africană la porcul domestic din județ, cel de la Poiana – Zvoriștea. Este o veste destul de bună, în ultimele săptămâni nefiind raportate mortalități suspecte la porcul domestic și nici la mistreți.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a explicat că în cazul focarului de la Poiana s-a făcut inspecție în teren, s-au luat probe de sânge de la porci, iar toate rezultatele sunt bune.

”Este o relaxare de moment, e foarte bine că nu mai avem focare la porcul domestic, dar nu putem spune că vom sta liniștiți. În pădure este rezervor de virus, avem focare active la mistreț, iar riscul de răspândire este mare, mai ales că va începe sezonul de cules fructe de pădure, ciuperci etc., oamenii vor merge mai mult și mai des în mediul silvatic”, a declarat Voloșeniuc.  

Sucevenii sunt rugați să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite. De principiu, clar trebuie evitat ca cine a fost în pădure să intre apoi în adăpostul porcului.

Pozitiv este și că agenții economici care au ferme de porci în județ au reînceput să populeze, după o perioadă în care au stat cu crescătoriile goale, din cauza virusului pestei porcine africane și a restricțiilor impuse de acesta. În județul Suceava sunt ferme de porci la Slatina, Moara și Verești.

„Este un semnal pozitiv, în ideea de a mai avea pe piață și carne de porc autohtonă, cea din alte țări fiind majoritară. Pentru a ține sub control acest virus este nevoie de implicarea tuturor crescătorilor de animale, care să înțeleagă pericolele, pericole care vin în această perioadă din pădure, de la mistreți”, a mai punctat directorul executiv al DSVSA Suceava.

Primul simptom important al pestei porcine africane este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Boala face ravagii în populația de porci în care intră. Cel puțin la porcul domestic, rata de mortalitate este de 100%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focarele de pestă africană la porcul domestic au fost închise.
 Vizualizări articol: 1115 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Focarele de pestă africană la porcul domestic au fost închise0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei