Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 115 (7727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recent a fost publicată în Franța o operă enciclopedică despre Europa Centrală și Europa de Est, care include și români iluștri

Miercuri, 19 Mai 2021 (15:18:09)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recent a fost publicată în Franța o operă enciclopedică despre Europa Centrală și Europa de Est, care include și români iluștri. Este vorba de volumul La vie de l’esprit en Europe centrale et orientale, depuis 1945, Dictionnaire Enciclopedique (Éditions du Cerf, Paris, 2021, tipărit în Franța), de o excepțională valoare, ce reprezintă o premieră în Europa, prin abordare și metodologii, cu un înalt nivel științific.

Scriitoarea suceveană Angela Furtună a participat, în cadrul colectivului românesc al Enciclopediei, la elaborarea paginilor dedicate românilor iluștri, scriitoarea semnând pagina concentrată din Enciclopedie dedicată Monicăi Lovinescu.

„Am fost onorată de participarea la acest proiect notabil.Partea dedicată spațiului românesc a fost coordonată de profesorul universitar, cercetător și scriitor Ionel Bușe, doctor în filosofie și directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului Mircea Eliade din Craiova. Acesta a coordonat un colectiv românesc de personalități care au semnat în Enciclopedie studii și fișe concentrate dedicate unor autori români. Am făcut parte din acest colectiv format din: Ionel Bușe, coordonator pentru România, Ruxandra Cesereanu, Corin Braga, Mihaela Ursa, Călin Teutișan, Laura Pavel, Mioara Anton, Angela Furtună, Cristina Burtea Cioroianu, Bogdan Crețu, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai, Flori Bălănescu, Simona Corlan Ioan, Ioana Cîrstocea, Ana Maria Cătănuș, Ioan Lascu, Cosmin Dragoste, Lazăr Popescu, Haricleea Nicolau, Liliana Corobca, Marian Cojoc, Daniela Iancu și alții. Paginile și notele enciclopedice redactate de noi au fost despre autori români, dar și despre fenomene românești petrecute după 1945”, a declarat Angela Furtună.

 

·        Autori români incluși în Enciclopedie

Dintre autorii români incluși în Enciclopedie fac parte: Nicolae Manolescu, Nichita Stănescu, Monica Lovinescu, Dumitru Țepeneag, Andrei Codrescu, Adrian Marino, Eugen Simion, Ion D. Sîrbu, Tristan Tzara, Alexandru Paleologu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Matei Vișniec, Gheorghe Vlăduțescu, Tudor Vianu, George Uscătescu, Basarab Nicolescu, Virgil Nemoianu, Mihai Șora, Nicolae Steinhardt, Norman Manea, Solomon Marcus, Constantin Noica, Ştefan Odobleja, Horia Vintilă, Ştefan Lupașcu, Ana Blandiana, Lucian Boia, Lucian Blaga, Mircea Florian, Paul Celan, George Călinescu, Emil Cioran, Andrei Codrescu, Eugen Coșeriu, Ioan Petru Culianu, Neagu Djuvara, Anton Dumitriu, Mircea Florian, Alexandru Dragomir, Tudor Arghezi, Sorin Alexandrescu, Vasile Tonoiu și alții.

 

·        Operă colectivă de amploare

Pentru Enciclopedie, scriitoarea suceveană Angela Furtună, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN CLUB România (afiliat PEN CLUB Internațional), a elaborat pagina dedicată Monicăi Lovinescu, vieții, operei și importanței acestei ilustre figuri a criticii, literaturii și culturii românești, precum și a exilului românesc antitotalitar.

La vie de l’esprit en Europe centrale et orientale, depuis 1945, Dictionnaire Enciclopedique este o operă colectivă de amploare, spune Angela Furtună, operăcoordonată dereputata scriitoare și gânditoare Chantal Delsol, profesor universitar emerit, membră a Institut de France, fondatoare și directoare a Institutului „Hannah Arendt”, cercetător și doctor în filosofie la Universitatea Marne-la-Vallée, colaboratoare a revistei Le Figaro, precum și deJoanna Nowicki, profesoruniversitar, doctor în științe ale informației și ale comunicării la Universitatea Cergy-Pontoise,Paris, membră a Laboratorului Lexiques-Textes-Discours-Dictionnaires, colaboratoare a revistei Hermès.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recent a fost publicată în Franța o operă enciclopedică despre Europa Centrală și Europa de Est, care include și români iluștri.
 Vizualizări articol: 1077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recent a fost publicată în Franța o operă enciclopedică despre Europa Centrală și Europa de Est, care include și români iluștri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei