Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 87 (7699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Deschiderea sezonului de cules sparanghel crește numărul testărilor Covid la cerere

Miercuri, 14 Aprilie 2021 (11:58:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deschiderea sezonului de munci sezoniere în străinătate a făcut să crească numărul testărilor RT PCR efectuate la cerere, în județul Suceava. La intrarea în majoritatea statelor din țările spațiului european oamenii au obligația de a prezenta autorităților de la controlul de frontieră un test RT PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării, astfel că cei care pleacă să lucreze în agricultură – la cules de sparanghel în Germania, la plantat sau la cules de fructe de sezon sau în sere în Italia, Spania, Austria, Elveția, Franța etc. merg în grupuri mari la testare. Numărul testelor efectuate la cerere în laboratoarele private din județ îl depășește cu mult pe cel al testelor pe baza definiției de caz. De exemplu, laboratoarele Dorna Medical și Biotest au  testat, în data de 9 aprilie, 172, respectiv 221 de persoane la cerere și 74, respectiv 34 de persoane pe definiția de caz;  în 10 aprilie s-au testat la cerere 175 de persoane la Dorna Medical și 102 de persoane la Biotest, și 51, respectv 7 persoane pe definiția de caz; în 12 aprilie - 142 de persoane la Dorna Medical și 105 persoane la Biotest, la cerere, și 102 persoane la Dorna Medical pe definiția de caz.

Managerul Dorna Medical, Roman Boca, ne-a declarat că aproximativ jumătate dintre cei care fac testul Covid la cerere au nevoie de acesta pentru a pleca la muncă în străinătate. Ceilalți fie pleacă în vacanță în străinătate, fie au fost contacți direcți ai unor persoane confirmate cu Covid-19. Roman Boca a precizat că persoanele care pleacă la muncă sau în vacanță sunt testate separat de cele care au fost în contact direct cu persoanele confirmate cu Covid.

 

·      Laboratoare care fac testare RT-PCR la cere

Cea mai mare capacitate de testare din județ o are laboratorul Dorna Medical, de 1.000-1.500 de teste pe zi. Prețul unui test este de 275 de lei; testarea se face și  sâmbăta, cu eliberarea rezultatului în aceeași zi.

În Suceava programul de recoltare a probelor este 8.00-11.30, în Câmpulung Moldovenesc 8.00-10.00, Rădăuți și Fălticeni - 8.00-11.00.

Cel mai lung program pentru testarea Covid este la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava Suceava: luni, marți, miercuri - 09.00-14.00, joi și vineri - 07.00-14.00, sâmbătă și duminică – 08.00-10.00. Rezultatul se obţine în aproximativ 24 ore. Costul testului este de 250 de lei. Capacitatea de testare este de 200-250 de teste/zi.

Tot 250 de lei costă testul și la Spitalul Municipal Vatra Dornei. Programul este de luni până vineri, între orele 08.00 – 15.00, cu rezultat în 24 de ore. Capacitatea de testare e similară cu cea a laboratorului de la Spitalul Suceava.

La Biotest, programul de recoltare este 07.30-13.00, cu rezultatul în aceeași zi, în 24 ore. Prețul este de 295 de lei.

La Synevo, programul de recoltare pentru testele RT-PCR este de luni până vineri, 13.00 – 14.00, doar în baza unei programări online, conform site-ului companiei. Prețul este de 235 de lei. Timpul de eliberare a rezultatelor este de 48 de ore de la  momentul recoltării.

Laboratoarele dau rezultatul direct pe e-mail personal sau cu acces direct pe platforma securizată, în baza unui cod unic primit la recoltare. Buletinul de analiză este în limba română și în limba engleză. La unele laboratoare s-ar putea să fie necesar să precizați că îl vreți și în limba engleză. Informații suplimentare se găsesc pe site-urile laboratoarelor menționate.

Precizăm că la acest moment vaccinarea anti-Covid permite accesul fără testare RT PCR în 7 țări. Se poate  călători fără restricții, în baza certificatului de vaccinare, în Polonia, Croația, Muntenegru, Estonia, Slovenia, Lituania și Albania. Alte 4 state, Malta, Cipru, Grecia și Bulgaria, au anunțat măsuri similare, dar până la acest moment nu au informat oficial de la ce dată vor intra în vigoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea sezonului de cules sparanghel crește numărul testărilor Covid la cerere.
 Vizualizări articol: 2212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deschiderea sezonului de cules sparanghel crește numărul testărilor Covid la cerere5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei