Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 22 (7634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

5.000 de lei amendă de la DSP pentru directorul medical al Spitalului Rădăuți, pentru disfuncții la programările în vaccinarea anti-Covid

Joi, 28 Ianuarie 2021 (16:19:10)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul cardiolog cu atribuții de director medical al Spitalului Municipal Rădăuți, dr. Andrei Manta, care este coordonatorul centrului de vaccinare împotriva Covid-19 organizat la acest spital, a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică Suceava cu 5.000 de lei. Sancțiunea a venit în urma unul control efectuat de DSP, ca urmare a unei reclamații făcute la Ministerul Sănătății referitoare la modul în care se respectă regulile de programare pentru vaccinarea împotriva Covid-19. Ministerul Sănătății a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că a solicitat controlul după ce s-a constatat că în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Conform comunicatului, la momentul controlului inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului și nici în listele de pacienți programați pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate al pacienților programați.

În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora.

Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienți programați și au constatat că sunt pacienți în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat și nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare).

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul  medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a, în municipiul Rădăuți neexistând alte centre comunitare deschise.

S-a mai constatat că centrul de vaccinare „nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare, nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație”.

În urma celor constatate, medicul coordonator al centrului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei, iar inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale privind evidența persoanelor vaccinate și a strategiei de vaccinare.

Întrebat despre această situație, managerul spitalului, Traian Andronachi, a declarat că responsabilitatea centrului de vaccinare este a directorului de îngrijiri medicale, numit prin dispoziția primarului, în calitate de organizator, și a directorului medical, în calitate de coordonator. Referitor la cele circa 500 de persoane sub 65 de ani vaccinate, managerul Andronachi a afirmat că numai Spitalul Rădăuți are 600 de angajați, în mod evident toți sub 65 de ani. De altfel, una dintre persoanele verificate s-a dovedit a fi angajat al spitalului, astfel că se consideră o ipoteză plauzibilă că în realitate ar fi vorba în marea majoritate a cazurilor despre cadre medicale, deși spitalul a transmis încă de anul trecut numele salariaților care doresc să fie vaccinați și ar fi trebuit să fie în evidența autorităților sanitare.

Doctorul Manta ne-a comunicat că își va exprima punctul de vedere față de cele întâmplate în cursul acestei zile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 5.000 de lei amendă de la DSP pentru directorul medical al Spitalului Rădăuți, pentru disfuncții la programările în vaccinarea anti-Covid.
 Vizualizări articol: 2796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
5.000 de lei amendă de la DSP pentru directorul medical al Spitalului Rădăuți, pentru disfuncții la programările în vaccinarea anti-Covid5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei