Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 22 (7634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

500 de preoți și enoriași vor dona sânge, în campania inițiată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Joi, 28 Ianuarie 2021 (14:37:42)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un gest mic, care poate salva o mulțime de vieți. Acesta este mesajul pe care l-au transmis inițiatorii campaniei “Sânge pentru viață”, demarată joi, la Centrul de Transfuzii Suceava.

Primul program de donare de sânge din 2021 a fost demarat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Fundația Umanitară Nord 2001 și cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, acestora alăturându-li-se și companii private, precum Iulius Mall Suceava.

Preoți consilieri ai Centrului Eparhial Suceava, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au fost prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, unde au donat sânge pentru a veni în ajutorul celor aflați în diferite neputințe trupești.

 

“Sângele nu poate să fie fabricat, poate fi numai donat”

 

Înainte de donare a fost oficiată slujba de sfințire a unității sanitare.

“Să binecuvânteze Dumnezeu acest așezământ – Centrul de Transfuzii Sanguine, să vă trimită oameni. Sângele nu poate să fie fabricat, poate fi numai donat. Să binecuvânteze Dumnezeu pe toți aceia care, mai ales acum, în vremuri grele, de pandemie, când suntem cuprinși de frică, îndrăznesc să calce aici, gândindu-se că nevoia de sânge este cât se poate de acută.

Poate exemplul nostru va fi urmat și de alți oameni”, a spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, la finalul slujbei religioase.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre importanța donării de sânge, precum și despre debutul oficial al campaniei de donare, care își propune să adune 500 de donatori de sânge, preoți și credincioși deopotrivă.

“Momentul acesta este cât se poate de firesc, un început și o continuare în același timp. Un început, pentru că acum vedeți atâția reprezentanți ai Bisericii la donarea de sânge, dar și o continuare, pentru că nu doar acum au fost să doneze și să coaguleze în jurul lor credincioși care să sprijine această campanie. Este semn văzut, palpabil, al grijii și al atenției pe care trebuie să o avem față de cel de lângă noi, față de aproape. Dumnezeu a zis: Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți! Actul de donare de sânge este unul prin care o dovedești.

Nu dai o bucată de pâine unui om, nu-i dai o casă, nu-i dai o sumă de bani, dar îi dai viață, care vine de la Dumnezeu. Când tu dai ceea ce ai înăuntrul tău, în venele tale, pentru cel care are nevoie, atunci devii colaborator cu Dumnezeu, care se bucură, binecuvântează și se milostivește.

Pentru cel care donează sânge nu este nevoie să primească o recompensă din partea Statului, a unei instituții, nu trebuie pus la o un fișier, nici fotografiile cu noi nu trebuie să apară peste tot – Dumnezeu va fi acela care va răsplăti, va binecuvânta și va aduce ceea ce nu poate aduce nimeni în lumea acesta – o mulțumire lăuntrică, împlinire, ceea ce oamenii au cea mai mare nevoie”, a cuvântat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

 

Donațiile de sânge au scăzut cu 30% de la începutul pandemiei

 

Numeroase mulțumiri celor prezenți la eveniment, dar și celor care le-au fost alături până acum, au fost transmise de către directorul Centrului de Transfuzii Suceava, Maria Antoaneta Pilat, care a continuat:

“Populația trebuie să conștientizeze că, deși pandemia de coronavirus continuă, nu există doar Covid, ci și alte patologii (ex. accidentele rutiere, intervențiile chirurgicale), care sunt în continuare frecvente și atunci nevoia de sânge este în creștere. De aceea facem apel la populație să doneze, inclusiv cei care au trecut prin infecția cu Covid-19, să doneze plasmă.

Un gest mic, de donare de sânge, înseamnă foarte mult pentru semenii lor”.

Donațiile de sânge au scăzut cu 30% de la începutul pandemiei, deoarece din cauza riscului epidemiologic, au fost interzise deplasările în teritoriu începând cu februarie 2020, recoltarea făcându-se doar la Centrul de Transfuzii din municipiul Suceava. Deplasările în teritoriu ar putea fi reluate la sfârșitul pandemiei sau când riscul va fi mult mai mic.

 

500 de preoți și enoriași vor deveni donatori de sânge

 

“Astăzi au donat 12 preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar vrem să ajungem până la finele anului la 500 de preoți și enoriași.

Campania s-a oficializat astăzi, dar este demarată anterior, colaborăm cu Fundația umanitară Nord 2001 de anul trecut. Vom face o campanie de conștientizare a preoților, ca, la rândul lor, să transmită enoriașilor cât de important este să donezi sânge și că pot salva până la trei vieți cu o singură donare de sânge.

Am venit astăzi, însoțindu-l pe Preasfințitul Damaschin, să dăm curaj preoților și enoriașilor. Pentru că oamenii sunt speriați de pandemie, care nu permite deplasarea în spații publice așa cum se făcea anterior”, a declarat preotul Alexandru Marian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, care recomandă preoților care vor veni să doneze sânge ca beneficiile materiale primite să le doneze în scop filantropic.

Nu în ultimul rând, directorul Spitalului Județean Suceava, Alexandru Calancea, care a venit să doneze sânge, alături de preoți, a adăugat:

“Donarea de sânge - un gest simplu, normal, care nu ne costă nimic, dar care poate aduce mari beneficii celor care au nevoie de acest el.

Este foarte important ca în viață să ne gândim să facem bine, să aducem zâmbete, fericire, sănătate. Dacă facem așa vom fi împliniți sufletește.

Fiecare dintre noi poate fi la un moment dat în ingrata situație de a avea nevoie de sânge. Donarea de sânge este un gest minor pentru noi, dar care poate să salveze o viață. Cred că împreună putem face o lume mai bună”.

Proiectul de solidaritate umană și iubire creștină „Sânge pentru viață” îşi propune creşterea rezervelor de sânge de la nivelul centrului prin atragerea unui număr cât mai mare de donatori.

În perioada imediat următoare, organizatorii vor desfășura activități de informare, în rândul preoților și credincioșilor din eparhie, cu privire la nevoia de sânge pentru transfuzii din sistemul medical românesc, precum și la beneficiile acesteia.

Donarea se poate face la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, situat pe Bulevardul 1 Mai, nr. 11, programul de recoltare fiind de luni până vineri, în intervalul 8:00-13:30.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 500 de preoți și enoriași vor dona sânge, în campania inițiată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
 Vizualizări articol: 1897 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
500 de preoți și enoriași vor dona sânge, în campania inițiată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei