Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 15 (7627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hotărâre a USV de sancționare a unor studenți pentru tentative de plagiat

Miercuri, 20 Ianuarie 2021 (13:45:00)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul de Administrație al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava a sancționat cu avertisment scris un număr de 113 studenți ale căror lucrări, rapoarte sau referate conțineau un procent semnificativ de similitudini cu surse deja publicate. Aceste decizii se datorează faptului că USV acordă o importanță deosebită instruirii studenților pe parcursul studiilor în vederea respectării dreptului de proprietate intelectuală și a normelor de integritate academică, considerând importantă înțelegerea și asumarea acestor norme etice de către studenți și nu doar depistarea abaterilor la finalizarea studiilor.

În acest scop Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se numără printre primele instituții de învățământ superior din România care a achiziționat și utilizează de un deceniu un program informatic de depistare a similitudinilor în lucrările elaborate în cadrul USV sau în afara acesteia. Softul respectiv este folosit de cadrele didactice pentru verificarea tuturor lucrărilor de licență, disertație și doctorat, precum și a unor referate sau diverse lucrări scrise de studenți pe parcursul anului universitar.

Pentru educarea studenților în acest sens universitatea desfășoară cursuri obligatorii de Etică și integritate academică, introduse printr-un Ordin al Ministrului Educației din anul 2018, pentru toate programele de masterat și doctorat, precum și cursuri sau module de Etică și Deontologie profesională la multe dintre programele de licență.

Desfășurarea unor campanii de informare publică cu privire la măsurile luate în acest sens reprezintă, de asemenea, o modalitate de creștere a nivelului de conștientizare a acestor probleme în rândul tinerilor.

În ciuda faptului că există acest cadru instituțional care să susțină și să stimuleze integritatea academică și a desfășurării campaniilor de informare derulate inclusiv la nivel național, apar unele cazuri în care studenții ignoră normele de întocmire a textelor solicitate de profesori pentru evaluarea pe parcurs sau semestrială.

În urma propunerilor venite de la consiliile facultăților din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în ședința Consiliului de Administrație din 19 ianuarie 2021 a fost analizat modul în care membrii comunității academice respectă normele Codului de etică și deontologie profesională, constatându-se că încă există tentative de însușire a unor texte de pe internet și de prezentare a unor referate, rapoarte, lucrări care conțin un procent semnificativ de similitudini cu surse publicate deja. În aceste condiții Consiliul de Administrație al USV a luat decizia sancționării cu avertisment scris a unui număr de 113 studenți, conform prevederilor Regulamentului cadru privind activitatea profesională a studenților. Studenții care au primit sancțiunea au dreptul de a depune la secretariatul facultății o eventuală contestație, în termen de trei zile lucrătoare de la momentul notificării. Prin aceste măsuri se speră o creștere a responsabilității

în rândul studenților și la sporirea calității actului educațional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hotărâre a USV de sancționare a unor studenți pentru tentative de plagiat.
 Vizualizări articol: 2095 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Hotărâre a USV de sancționare a unor studenți pentru tentative de plagiat2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei