Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 11 (7623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ninsorile din ultimele zile au crescut stratul de zăpadă din zona de munte

Vineri, 15 Ianuarie 2021 (13:27:11)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ninsorile care au căzut în ultima perioadă au făcut ca stratul de zăpadă din zona de munte a județului Suceava să crească semnificativ. La altitudini de peste 1.300 de metri stratul depuse măsoară 30-35 cm în masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriței și de circa 60 cm în masivul Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 1 – 1,5 m. 

În aceste condiții, reprezentanții Serviciului Salvamont Suceava au făcut o serie de recomandări pentru cei care doresc să plece pe trasele montane:

- să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații, etc.) și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă;

- să evite traversările zonelor de jgheb sau urcarea pe aceste zone, unde sunt acumulări mai mari de zăpadă viscolită și cu cornișe de zăpadă la limita superioară a acestora;

- să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, ochelari, apă, mâncare, etc;

-  să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis;

-  în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice. 

- să ia în considerare că timpii de parcurgere a unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare.  

Voicu Raia, șeful Serviciului Salvamont Suceava, a precizat că o parte din trasee nu sunt recomandate. Mai exact, traseul cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele, dar și traseul marcat cu cruce roșie, între Poiana Izvoarele și Coada Pietrosului. Și asta pentru că există acumulări mai mari de zăpadă viscolită care pe anumite porțiuni, din cauza evoluției vremii, pot deveni instabile.   

În ceea ce privește accesul auto în zona montană, este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri.

Înmasivul Rarău se poate circula cu mașina între Pojorâta  -  Motel Alpin Rarău, precum și între Câmpulung Moldovenesc  – Sihăstria Rarău, apoi pe jos cca 1,5 h. În masivul Giumalău, accesul auto se poate face pe tronsonul pârâul Rusca – cabana Giumalău, dar numai 3-4 km, apoi pe jos cca 2 ½ -3 h.

Turiștii sunt sfătuiți să sune la 0salvamont (0725 826668 ); 0745 313052 și 0724 212857 – Serviciul Public Salvamont Suceava – pentru informații privind zona montană. Pentru situații de urgență care implică intervenția mai multor servicii de salvare trebuie apelat numărul unic 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ninsorile din ultimele zile au crescut stratul de zăpadă din zona de munte.
 Vizualizări articol: 1222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ninsorile din ultimele zile au crescut stratul de zăpadă din zona de munte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei