Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2020 - Anul XXV, nr. 303 (7608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dr. Monica Terteliu, primul medic din Spitalul Suceava vaccinat anti-Covid

Duminică, 27 Decembrie 2020 (14:51:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vaccinarea anti-Covid-19 a început, duminică, în județul Suceava, cu cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”. Primul angajat imunizat a fost medicul șef al secției Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu. Deși a avut două episoade de boală până acum, dr. Terteliu a declarat că organismul ei nu a dezvoltat anticorpi nici prima, nici a doua oară când s-a infectat, astfel încât vaccinarea este singura șansă de a se proteja împotriva noului coronavirus, „este o piatră de temelie că va fi mai bine”. După ce a fost vaccinată, dr. Terteliu a afirmat că pentru ea este o onoare să fie prima persoană din județ căreia i s-a administrat acest vaccin și totodată „o speranță că lucrurile vor reveni la normal”. „M-am vaccinat fără a sta pe gânduri pentru că de 10 luni de zile tratăm pacienți. Pe unii cu succes, pe alții i-am pierdut. În această perioadă tot timpul am sperat că va apărea vaccinul ca să ne putem întoarce la ceea ce făceam noi înainte – să tratăm toată patologia de boli infecțioase, nu numai pacienții Covid. Aștept momentul când vom putea interna în spital și pacienții cronici de boli infecțioase, aștept momentul când vor putea veni și pacienții pediatrici cu altă patologie decât Covid, la boli infecțioase. Aștept, nu în ultimul rând, să-mi strâng bunica în brațe fără a purta mască pe față, aștept să ajung acasă seara mult mai devreme decât am făcut-o până acum. Aștept ca totul să se termine pentru că acest vaccin este un prim pas spre speranță”, a afirmat medicul infecționist.

Ea a spus că înainte de a lua decizia de a se vaccina s-a documentat despre vaccin arătând că „orice medic responsabil face acest lucru”. „Am citit atât prospectul, cât și studiile care au fost publicate și decizia a fost simplă”, a declarat dr. Terteliu, care le-a transmis cadrelor medicale care refuză vaccinarea sau sunt încă sceptice, că o bună informare i-ar face să se răzgândească și nu doar să se imunizeze, ci să și promoveze vaccinarea. „Colegii noștri ar trebui să vină alături de noi în secțiile de boli infecțioase, de ATI și să vadă ritmul în care se lucrează, speranța pacienților atunci când te văd intrând în salon că totul va fi bine și nevoia acestora de a le da o siguranță”, este mesajul doctorului Monica Terteliu pentru această categorie de medici.  

Un alt medic care a fost vaccinat în prima etapă este dr. Dan Teodorovici, din Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. El a recomandat tuturor să se vaccineze și în special celor care sunt în categoriile de risc pentru ca „să ne putem întoarce la normal” și „spitalele să poată redeveni deschise pentru toată lumea”. „Să accepte mai mulți (n.r. vaccinarea) și să terminăm odată cu pandemia”, a spus dr. Dan Teodorovici, după ce a fost vaccinat.

Dintre cei 250 de angajați din sectorul Covid al Spitalului de Urgență Suceava care sunt imunizați în această etapă, duminică au fost programați 50. Printre ei s-au numărat medici și asistenți medicali din secțiile Boli Infecțioase, Terapie Intensivă, UPU și Pneumologie. 

La eveniment au fost prezenți, în curte, nu în centrul de vaccinare, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, managerul spitalului și directorul medical, dr. Alexandru Calancea, respectiv dr. Marius Grămadă, șeful DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, șeful Centrului Militar Județean, col. Mugurel Anton, șeful Serviciului de Comunicații Speciale, gen. Mihai Dascălu.

Vicepreședintele CJ, Neculai Barbă, a calificat evenimentul drept unul „de o importanță deosebită”. „Cuvântul pe care îl am în vedere este încredere. E finalul anului în care medicii au dus greul acestei bătălii, motiv pentru care ei sunt și primii care urmează să fie vaccinați”, a declarat vicepreședintele CJ.

Prefectul Alexandru Moldovan a afirmat că debutul vaccinării anti-Covid este un „moment deosebit în lupta împotriva acestui virus perfid care ne-a schimbat viețile”,  „premisele eradicării pandemiei”, dar și un moment dedicat cadrelor medicale, cărora le-a transmis mulțumiri.  „Vreau să asigur toți cetățenii județului că nucleul de coordonare al campaniei de vaccinare voluntară va continua să informeze în mod corect despre beneficiile vaccinării, despre posibilele efecte adverse astfel încât orice persoană să poată decide dacă se vaccinează sau nu. Rog sucevenii să se informeze în mod corect, astfel încât să decidă pentru ei, pentru familiile lor, pentru sănătatea celor dragi și a celor din jur”, a afirmat prefectul.

Managerul Spitalului de Urgență, dr. Alexandru Calancea, a declarat că așteaptă această clipă de cel puțin 10 luni, „10 luni în care am văzut cu toții tragediile care s-au întâmplat, ororile pe care le-am trăit cu toții”. „De aceea pot să declar, convins de acest lucru, că această campanie de vaccinare va fi începutul sfârșitului pandemiei. Populația trebuie să înțeleagă faptul că lupta încă nu s-a sfârșit. Trebuie să fim foarte corecți cu măsurile de prevenție, trebuie să nu uităm de distanțarea fizică și de purtarea măștii. În același timp, îi îndemnăm pe toți cei care ne ascultă să caute informații pe site-ul oficial al vaccinării. Să întrebe persoanele avizate. Să afle răspunsurile de la persoanele avizate pentru că doar așa vor înțelege care este scopul acestei campanii de vaccinare și că doar așa vom duce la bun sfârșit această luptă”, a declarat dr. Calancea. Managerul spitalului a transmis public mulțumiri Consiliului Județean „pentru implicarea în această luptă”,  „pentru că ne-au pus la îndemână tot ceea ce ne trebuie pentru a deschide acest centru de vaccinare, pentru susținerea financiară necondiționată a Spitalului Județean Suceava, dar și a celorlalte spitale din județ”. „Mă declar optimist, sunt încrezător în ceea ce ne va aduce anul 2021. Doar împreună vom putea să ducem lupta la bun sfârșit. Să aveți încredere în sistemul medical, în Spitalul Județean Suceava. Promisiunea mea este că vom oferi un act medical de calitate”, a afirmat dr. Calancea.

Coordonatorul centrului de vaccinare din Spitalul Suceava, dr. Marius Grămadă, foarte emoționat, a vorbit despre debutul vaccinării anti-Covid ca despre „deschiderea cerurilor” care i s-a arătat Sfântului Ștefan,  „primul martir creștin”, celebrat în ziua de 27 decembrie. „Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, avem acest vaccin numit Speranță, speranța că va fi mai puțină suferință, mai puțină boală, că vom putea redeschide ușile spitalelor pentru toți pacienții și că vom putea ridica barierele aduse de această pandemie între oameni”, a spus dr. Grămadă.

Reprezentanții sistemului medical și ai administrației publice au făcut apel la cetățenii județului să fie prudenți în continuare și să respecte regulile de prevenție pentru limitarea răspândirii coronavirusului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Monica Terteliu, primul medic din Spitalul Suceava vaccinat anti-Covid.
 Vizualizări articol: 3274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Dr. Monica Terteliu, primul medic din Spitalul Suceava vaccinat anti-Covid4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei