Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2020 - Anul XXV, nr. 303 (7608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Chiar dacă la munte stratul de zăpadă este mic, salvamontiștii le cer turiștilor să fie prudenți

Joi, 24 Decembrie 2020 (11:53:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În zilele de Crăciun este de așteptat ca numărul turiștilor care merg în zona de munte a județului Suceava să crească semnificativ. În aceste condiții, conducerea Serviciului Salvamont Suceava a făcut o serie de recomandări și le cere turiștilor să dea dovadă de prudență, chiar dacă stratul de zăpadă nu este prea mare. La altitudini de peste 1.400 metri stratul de zăpadă măsoară circa 15 cm grosime în masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriței și de aproximativ 20 - 30 cm în masivul Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 50 - 60 cm. 

Voicu Raia, șeful Serviciului Salvamont Suceava, a precizat că turiștii trebuie să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații etc.) și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă.

”Cei care merg pe munte trebuie să evite traversările zonelor de jgheab sau urcarea pe aceste zone, unde sunt acumulări de zăpadă viscolită și cornișe de zăpadă la limita superioară. De asemenea, turiștii trebuie să fie echipaţi corespunzător pentru traseele care urmează a fi abordate. În cazul în care se consideră că au anumite probleme, sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice. Important este să ia în considerare că timpii de percurgere al unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare”, a arătat Voicu Raia.

Pentru turiștii care nu au încă suficientă experiență în drumeții pe trasee montane, le recomandăm să urce pe traseele ușoare, de exemplu: pentru masivul Rarău, C-lung Moldovenesc – Izvorul Alb – Rarău sau punct albastru Pârtia Rarău – Vf. Rarău. Pentru masivul Giumalău, Rusca – Valea Rusca – cabana Giumalău – vârful Giumalău; pentru bandă roșie recomandăm varianta de iarnă marcată cu neon orange începând cu zona de jnepeniș. De asemenea, tot pentru vârful Giumalău, poate fi parcurs traseul Chilia, punct roșu, aproximativ 4 ore din Pojorâta.

Nu sunt recomandate următoarele trasee din masivul Călimani:

  •  punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele
  •  cruce roșie, între Poiana Izvoarele și Coada Pietrosului.

În ceea ce privește accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.  

Tronsoanele de drum deschise sunt:

  1. În masivul  Rarău 

Pojorâta  -  Motel Alpin Rarău

C-lung Moldovenesc  – Sihăstria Rarău, apoi pe jos circa 1,5 h;

       2. În  masivul  Giumalău

pârâul Rusca – cabana Giumalău – numai 3-4 km, apoi pe jos cca 2 ½ -3 h;

Telefoane  utile:

112 – pentru situații de urgență care implică intervenția mai multor servicii de salvare 0salvamont   (0725 826668 ); 0745 313052 și 0724 212857 – Serviciul Public SALVAMONT Suceava – pentru informații privind zona montană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiar dacă la munte stratul de zăpadă este mic, salvamontiștii le cer turiștilor să fie prudenți.
 Vizualizări articol: 2074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiar dacă la munte stratul de zăpadă este mic, salvamontiștii le cer turiștilor să fie prudenți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei