Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2020 - Anul XXV, nr. 84 (7389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu câteva îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna Patimilor și de Sfintele Paști

Vineri, 10 Aprilie 2020 (15:08:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu câteva îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna Patimilor și de Sfintele Paști. Se știe deja că toate aceste slujbe vor fi săvârșite anul acesta doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor mireni. Conform îndrumărilor date de Cancelaria Sfântului Sinod, aprobate de Patriarhul României, pentru a oferi credincioșilor o anumită consolare și pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, trebuie respectate câteva reguli.

-        În parohiile mici, preotul, însoțit de unul sau doi voluntari/consilieri, va merge și va sfinți coșul pe care câte o persoană din fiecare familie îl va prezenta la poartă

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu există tradiția distribuirii ”Paștilor” (pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă și vin), ci este foarte respectată tradiția binecuvântării coșurilor de Paști.

În aceste condiții, se specifică în comunicatul dat de Arhiepiscopie, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, se va proceda astfel: În parohiile mici, mai ales în mediul rural, duminică dimineață, după slujbă, la o oră pe care o va anunța din timp, preotul, însoțit de unul sau doi voluntari/consilieri, va merge și va sfinți coșul pe care câte o persoană din fiecare familie îl va prezenta la poartă. Voluntarii vor distribui anafora (sfințită în noaptea de Înviere și ambalată igienic în pachețele închise). Acolo unde este mai dificil pentru preoți să poată cuprinde într-un timp rezonabil întreaga parohie (în cartierele mari, la parohiile răsfirate, în zona de munte etc.), mai mulți consilieri/voluntari (rânduiți pe sectoare) vor merge și vor distribui, pe lângă anaforă, o bucățică de pască și o felie de salam, sfințite în prealabil de către preotul comunității, ambalate tot igienic, a căror prezență în coș va fi semn al sfințirii întregului coș. Pasca și salamul vor fi achiziționate de către preoți de la magazinele de profil care respectă standardele de igienă în acest context de epidemie, de unde se va solicita certificat de conformitate.

 

·       La Suceava, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim va fi distribuită doar părinților protopopi la Aeroportul ”Ștefan cel Mare”

 

Pentru a nu fi întreruptă tradiția începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranța și lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercați de izolare sau de boală, se mai specifică în comunicatul Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară și va fi distribuită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni, care vor purta mască și mănuși de protecție și vor respecta distanța socială de 2 metri. La Suceava, sfânta lumină va fi distribuită doar părinților protopopi (cei care nu vor putea veni, vor trimite un delegat) la Aeroportul ”Ștefan cel Mare”. Aceștia o vor distribui apoi preoților de la parohii, după experiența anilor din urmă (fie la sediul protopopiatului, fie pe traseul de întoarcere de la Suceava, fie la câte un preot-reprezentat al unei zone etc.). Sfânta Lumină de la Ierusalim poate fi împărțită credincioșilor care vor solicita, în dimineața zilei de duminică, odată cu sfințirea coșurilor, într-un mod cât mai practic (ex. folosind lumânări mici, aprinse în apropierea locuințelor și distribuite de voluntari). În prima zi de Paști, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârșește în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioșilor mireni.

Prezentele îndrumări completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020 intitulate ”Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericești”. Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoți și diaconi) sau a credincioșilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toți avem obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar, vom suporta sancțiunile prevăzute de lege.

”Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând!”, este îndemnul ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

 

·       Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție, precum și ecuson nominal

 

Vă reamintim că pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către membrii Consiliului Parohial și de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Consilierii și voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție, precum și ecuson nominal, semnat și ștampilat de către fiecare parohie. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obște (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane. Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020). Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioșilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioșilor mireni. În caz cu totul excepțional, când purtarea Sfântului Epitaf (Aer) este mai dificilă, preotul poate purta în procesiune Sf. Antimis (care are reprezentată aceeași scenă iconografică). Sf. Antimis va rămâne împăturit, în iliton, și va fi purtat la piept, pe Sf. Evanghelie. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioși mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcașului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! și cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rostește binecuvântarea „Slavă Sfintei...”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale și se va rosti ectenia mare, apoi toți clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.

La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având lumânări sau candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat!” și răspunsul ”Adevărat a înviat!”, fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare. Aceste îndrumări sunt primite de la Cancelaria Sfântului Sinod, aprobate de Părintele Patriarh Daniel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu câteva îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna Patimilor și de Sfintele Paști.
 Vizualizări articol: 2471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu câteva îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna Patimilor și de Sfintele Paști5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei