Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2020 - Anul XXV, nr. 75 (7380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Parastas pentru românii căzuți la Fântâna Albă, miercuri, la Portalul Memorial din Mănăstirea Putna

Marţi, 31 Martie 2020 (12:27:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Portalul Memorial din Mănăstirea Putna se va face miercuri, 1 aprilie, la ora 12:00, parastasul pentru românii uciși cu 79 de ani în urmă la Fântâna Albă. Obștea Mănăstirii Putna informează, conform datelor postate pe pagina de Facebook a mănăstirii, că „întrucât nu ne putem deplasa la Fântâna Albă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, miercuri, 1 aprilie 2020, la ora 12, la Portalul Memorial din mănăstire, vom sluji parastasul pentru românii uciși cu 79 de ani în urmă la Fântâna Albă”. La parastas vor participa doar monahi din obștea mănăstirii.
Vom fi cu rugăciunea și cu sunetul clopotelor împreună cu preotul care va sluji la Fântâna Albă, reiese din mesajul transmis de obștea de călugări de la Mănăstirea Putna, și cu toți cei care se vor ruga în casele lor. „Fie ca și alte clopote din România să bată la ora 12:00 pentru cei care s-au jertfit pentru neam și pentru credință în 1941! Singura lor vină a fost aceea că și-au iubit neamul și țara, că au vrut să fie liberi și demni, să rămână români și creștini – ceea ce li se nega după ce URSS a ocupat nordul Bucovinei în iunie 1940”, se mai spune în mesajul postat pe https://www.facebook.com/SfantaManastirePutna/.

·       ”Sufletește vom fi cu toții la Fântâna Albă, cu o floare și cu o lumânare”


Cu această ocazie, Mănăstirea Putna pune gratuit la dispoziția tuturor, în format electronic, integral, primele două volume care au apărut în colecția Destin bucovinean: „Fântâna Albă – Golgota Neamului” și „Drama românilor din Regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”. Volumul despre Fântâna Albă cuprinde mărturii ale unor participanți care au supraviețuit masacrului. „În această perioadă, în care mulți dintre români nu merg la serviciu, citirea acestor cărți ziditoare de suflet aduce multă putere pentru a face față cu mintea și inima limpezi împrejurărilor în care ne aflăm. De asemenea, vă invităm să vizionați cântările de pe DVD-ul > realizat de Grupul vocal-tradițional <Ai lui Ștefan, noi oșteni> de la Liceul Tehnologic <Ion Nistor> din Vicovu de Sus. Elevii grupului și profesorii liceului au fost prezenți an de an la pomenirile de la Fântâna Albă și Mănăstirea Putna și, în urma participării, au înregistrat cântările de pe DVD în memoria celor uciși. Anul acesta, ei nu vor fi prezenți nici la Fântâna Albă, nici la Putna, dar îi vom pomeni împreună pe eroii neamului de la Fântâna Albă, distanțați fizic, dar nu sufletește. Sufletește vom fi cu toții la Fântâna Albă, cu o floare și cu o lumânare”, mai transmite obștea Mănăstirii Putna.

 

·       ”Să spunem Tatăl nostru, să aprindem o lumânare și să-i cinstim cu un minut de reculegere pe Martirii Neamului…”

Conform datelor transmise Mănăstirii Putna de Secretariatul Executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”:

”Pe 1 aprilie 2020, în Ziua Comemorării jertfelor nevinovate masacrare la Varnița (Fântâna Albă) la 1 aprilie 1941, în coordonare cu Părintele Protopop de Hliboca Ioan Gorda, Secretariatul executiv al Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina aduce la cunoștința tuturor Oamenilor de Bună Credință că, în legătură cu pandemia coronavirusului, comemorarea victimelor va avea loc astfel: Pe 1 aprilie 2020, la ora 12:00, în toate Sfintele Biserici din raionul Hliboca și cele românești din raionul Storojineț vor fi săvârșite Slujbe de pomenire ale Martirilor Neamului Românesc din Bucovina, și, timp de 15 minute, vor bate clopotele în amintirea și iertarea păcatelor celor care au căzut nevinovați doar pentru Dragostea de Credință, Libertate, Neam, Dreptate, Tradiții, Limbă și Țară…
Iar în „poiana plângerii” de la Varnița, slujba de pomenire va fi oficiată de către Părintele Paroh Constantin din satul vecin Băhrinești.
Deoarece oficialitățile din Ucraina au declarat stare de <situație de carantină, rugăm toți oamenii de bună credință ca împreună, fiecare la locul lui, pe 1 aprilie 2020, la ora 12:00 să spunem <Tatăl nostru>, să aprindem o lumânare și să-i cinstim cu un minut de reculegere pe Martirii Neamului… Fie ca Bunul Dumnezeu să-i Odihnească în Împărăția Sa!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parastas pentru românii căzuți la Fântâna Albă, miercuri, la Portalul Memorial din Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 1451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Parastas pentru românii căzuți la Fântâna Albă, miercuri, la Portalul Memorial din Mănăstirea Putna5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei