Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mar 2020 - Anul XXV, nr. 56 (7361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Expoziția „Locuri ale fericirii”, semnată de artista Andreea Rus, la Galeria de Artă „Ion Irimescu”

Luni, 9 Martie 2020 (15:32:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iubitorii de artă pot să viziteze în aceste zile, până pe 19 martie, expoziția „Locuri ale fericirii”, semnată de artista Andreea Rus, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava. Numele expoziției a luat naștere pornind de fapt de la ideea nefericirii, mai concret a nefericirii marilor personalități ale României care au suferit în închisorile comuniste în perioada de dinainte de anul 1989.

După cum a spus criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, „această expoziție ce gravitează în jurul acestei tematici dramatice, angoasante, transmite frica și teroarea, iar gestica și mimica personajelor indică faptul că s-a produs într-adevăr o mare nenorocire. Artista a abordat această tematică pentru a înțelege și mai bine sensul vieții, acea adevărată esență care se ascunde în spatele acestor evenimente cutremurătoare și bineînțeles de a împărtăși și publicului iubitor de artă această cercetare și concluzie transpusă plastic atât de iscusit, cum că fericirea privită din punctul de vedere filosofic contemporan este ca drumul pe care îl parcurgem în viață. Mai exact este vorba despre sacrificiul, efortul pe care îl depunem noi pentru a ajunge pe calea de succes și a atinge obiectivele cele mai înalte pe care le considerăm la modul cel mai subiectiv și intim cu putință că ne va propulsa pe calea fericirii fără margini”.

Artista susține că de fapt acest drum și efortul puternic de a-l parcurge constituie fericirea în sine, nu scopul propus și bine definit anterior. Mijloacele de exprimare plastică prin care artista comunică cu publicul, prin care transmite publicului aceste mesaje intense și de un mare impact emoțional, mesaje informaționale profund documentate atât din sfera religioasă, cât și din cea filozofică sunt propuse nu doar prin formă și culoare, ci și prin gesturi și vibrații impresionante.

„Prin puterea evocatoare a artei sale”, a completat Delia Leizeriuc, artista Andreea Rus reușește să sintetizeze cu o expresivitate rar întâlnită trăirile sufletești ale personajelor sale a căror existență au impresionat-o, au emoționat-o.

 

Lucrări de un intens dramatism

Originalitatea evidentă a creațiilor sale încărcate cu trăiri emoționale intense răscolește prin puternica forță sugestivă, prin mesajul explicit și implicit în același timp, printr-un limbaj unitar al tablourilor încărcate de o sensibilitate cu rezonanțe concomitent afective și intelective. „Maniera Andreei Rus se caracterizează prin accentul pus pe latura expresivă a creativității artistice, realizând lucrări de un intens dramatism, ce transmit un așa-zis strigăt de durere raportat la dorința arzătoare către libertate și fericire, liniște și echilibru, dorință acerbă bazată pe speranță și credință.

Întocmai, maniera de lucru adoptată este extrem de liberă, Andreea Rus folosindu-se de contururi spontane pregnante și pline de expresivitate. Lucrările sunt creionate, în esență, pe observație. Accentul cade pe vigoarea expresiei și pe echilibrul tensiunilor interne, gata să smulgă stări latente spre a le face să explodeze în spațiu. Prin intermediul acestui evocator spațiu artista ne transmite un aspru mesaj artistic raportat la existența umană și bineînțeles la contextul socio-politic tragic din perioada regimului totalitar comunist”, este de părere criticului de artă sucevean.

Desenul artistei este febril și nervos, culorile sunt preponderent sumbre, iar tușele păstoase transpun frământări umane, de dramatismul destinelor omenești, de o analiză psihologică profundă. Iar acea lumină din compozițiile sale vine parcă de undeva dinăuntrul lucrărilor, creând o senzație stranie, dar de un efect răscolitor, răvășitor. Liniile și culorile creează un dinamism impulsiv, limbajul său plastic fiind o sinteză a instinctului și a rațiuni. Artista Andreea Rus este stăpână pe acordarea subiectului abordat cu gama cromatică utilizată și cu incisivitatea liniei.

Suita de lucrări aflate pe simezele Galeriei de Artă „Ion Irimescu” Suceava constituie un ansamblu conceput inteligent și intuitiv totodată, dar care se adresează direct unui receptor ager. Fără acest receptor, este de părere criticul Delia Leizeriuc, „arta riscă să rămână doar o formă a materialului brut sau aidoma unui text indescifrabil. Aceste compoziții ale artistei ne determină să ne raportăm la alt nivel al ființei noastre cu privire la aceste episoade crunte din istoria omenirii. Sugerez ca privitorul să simtă mai curând sugestia în sine decât descrierea, și atunci va putea înțelege la alt nivel întreaga creație a Andreei Rus. Artistă care are un spirit eminamente liber și într-o perpetuă căutare, dar și o atitudine aparte în fața artei sale. Mie chiar mi-a transmis faptul că este o persoană idealistă, talentată, eficientă, dinamică, dotată cu vederi largi, mărinimoasă și plină de compasiune”. Nu ratați această expoziție, care cu siguranță vă va emoționa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția „Locuri ale fericirii”, semnată de artista Andreea Rus, la Galeria de Artă „Ion Irimescu”.
 Vizualizări articol: 1384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția „Locuri ale fericirii”, semnată de artista Andreea Rus, la Galeria de Artă „Ion Irimescu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei