Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 284 (7285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Universitarii care au predat limba română pentru studenții străini înainte de ‘89 se întâlnesc la USV

Miercuri, 4 Decembrie 2019 (11:16:04)

În data de 19 decembrie, ora 12:00, la Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava va avea loc evenimentul „Omul și Cartea”.

De această dată, invitați vor fi profesori de limba și literatura română care, înainte de 1989, au susținut cursuri de pregătire și de învățare a limbii române pentru tineri străini, înscriși la diferite universități din România. Invitații de onoare ai acestei manifestări tradiționale pentru Biblioteca USV sunt: prof. Xenia Bortă, prof. Cornelia Colomeischi, prof. Florica Diaconescu, prof. Maria Gavril, prof. Maria Grigoraș, prof. Ioana Leuștean, prof. Lucreția Lucuțar, prof. Emilia Manole, prof. Vasile Nechita, prof. Aurica Pintiliciuc.

Evenimentul „Omul și Cartea” este organizat de Biblioteca USV, în colaborare cu Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Departamentul de Limba și Literatura Română.

„Înființată în anul 1963, ca Institut Pedagogic, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava a devenit o instituție menită să formeze specialiști în domeniul învățământului preuniversitar, cărora li s-au adăugat, din a doua jumătate a anilor ’70 ai secolului trecut, specialiști în domeniul ingineresc”, informează organizatorii.

Aceștia au mai menționat că, începând cu anul de învățământ 1976-1977, la Suceava a fost înființat anul pregătitor de limba română pentru studenții străini, tineri care au ales România pentru a se forma în diverse domenii. Numărul studenților originari din Grecia, Africa, China, Asia sau America Latină, inițiați în limba și cultura română și pregătiți să însușească tainele viitoarelor meserii la diverse universități din țară, a variat între 174 de studenți, în anul universitar 1976-1977, și 306 studenți, în anul 1983-1984. Pentru pregătirea studenților străini, pe lângă cadrele didactice titulare ale fostului Institut de Învățământ Superior, au fost selectați și angajați profesori de limba română din municipiul Suceava, cadre didactice cu experiență și rezultate excelente la catedră.

Profitând de întâlnirea cu foștii profesori de limba română ai Universității sucevene, colectivul Bibliotecii va organiza o expoziție cu manuale de limba română, precum și alte documente legate de acea perioadă.

„În preajma sărbătorilor de iarnă, colectivul Bibliotecii USV, condus de prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, îi invită pe toți sucevenii legați, într-un fel sau altul, de universitatea suceveană, la această nouă întâlnire cu oameni speciali, cu intelectuali pentru care cuvântul matern, cartea românească și valorile spirituale ale neamului au fost instrumentele cu ajutorul cărora au generat în inimile și cugetele studenților străini dragostea și respectul pentru România”, au mai transmis organizatorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitarii care au predat limba română pentru studenții străini înainte de ‘89 se întâlnesc la USV.
 Vizualizări articol: 1819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Universitarii care au predat limba română pentru studenții străini înainte de ‘89 se întâlnesc la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei