Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 214 (7215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

40 de acuarele realizate de artista Ana-Maria Ovadiuc – AMO, pe simezele Muzeului de Istorie Suceava

Vineri, 13 Septembrie 2019 (11:36:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie, Sala de Expoziții Temporare, a avut loc joi, 12 septembrie, vernisajul expoziției intitulate www.shopamo.ro, aparținând artistei Ana-Maria Ovadiuc (AMO), o retrospectivă de acuarelă din perioada 2009-2019.

Cele 40 de acuarele realizate de AMO, în perioada 2009-2019, la Balcic, Sozopol, în Delta Dunării, dar și la Cacica, pot fi admirate până pe 23 septembrie 2019, la Muzeul de Istorie.

În general, sunt peisaje marine, ferestre sau curți interioare și trei peisaje din rezidența artistică finlandeză. Tot în expoziție se poate vedea alături de lucrări o suită de cărți pentru copii pe care AMO le-a ilustrat de-a lungul timpului. La vernisaj, artista Ana-Maria Ovadiuc (AMO) a fost înconjurată de prieteni, de oameni dragi din lumea artei și nu numai, oameni care-i prețuiesc munca, talentul și sunt mereu alături de artistă, oameni care au răsplătit-o pe artistă cu aplauze, îmbrățișări, aprecieri și multe buchete de flori.

·        AMO, energică, dar calmă totodată, pozitivă, pașnică, productivă, activă și cu inițiativă spre a crea

De la eveniment nu a lipsit criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, care a punctat, încă de la început, faptul că „după o vară plină de experiențe inedite, călătorii inspiraționale de unde a învățat lucruri prețioase, de la culturi noi și oameni deosebiți”, artista Ana Maria Ovadiuc (AMO) prezintă cu mult entuziasm o nouă serie de lucrări, dar și altele realizate în urma unor călătorii din anii precedenți. „Iar ca niciodată ni le aduce în prim-plan sub genericul <Shopamo>, iar asta nu mi-a dat decât de bănuit, prin urmare pot menționa sigur că vibrația culturii nordicilor și-a pus acut amprenta nu doar pe stilul ei de viață personal, nu i-a cizelat doar gândirea, mentalitatea, ci și stilul pe filiera plastică, artistică, cu tot ce înseamnă ea, dar cu care realmente a rezonat cel mai bine”, a completat criticul de artă.

Artista a călătorit mult, pe intinerarii diverse, de la sud la nord, de la est la vest, a poposit și în orașe nordice, dar și în cele mediteraneene și s-a lăsat absorbită de fastul luminos al atmosferei, lucrările născute din aceste călătorii fiind pictate cu un real echilibru, după cum a precizat Delia Leizeriuc, „care a închinat deosebitului sentiment poetic sensibilitatea sa pură și delicată. Pentru Amo, călătoriile sale au constituit o reală sursă de inspirație ce i-a oferit o capacitate inventivă aparte pe care a știut să o exploateze la cote maxime”. În principiu, pictura exprimă starea de spirit a artistului, iar AMO, în opinia criticului de artă, vine în fața publicului extrem de energică, dar calmă totodată, pozitivă, pașnică, productivă, activă și cu inițiativă spre a crea, spre a mărturisi informații valoroase, spre a proiecta și împărtăși cele mai de preț gânduri ale sale.

·        „Creațiile sale nu se explică, ci se simt și se trăiesc intens”

„Expresivitatea picturii ei pleacă în primul rând de la o simplă sugestie, pentru că AMO și-a însușit de mult timp ideea de a căuta și a reda mai curând sugestia decât o descriere alambicată a lucrurilor. Ea nu descrie, ci sugerează, nu amplifică, ci reduce realmente la esență. Trebuie să mărturisesc că este de-a dreptul prețioasă receptivitatea Anei la modernitatea viziunii în sensul cel mai viu cu putință. Pictura sa nu are accent particular, ci o simplă semnificație psihologică idealist subliniată”, a completat Delia Leizeriuc.

Pictura realizată de AMO în tehnica acuarelei prezintă o atmosferă „cu clarități luminoase, transpusă fluid, transparent și cu o finețe aparte, dezvăluind o desenatoare desăvârșită ce acordă stilului său un interes predominant al liniei și formei”. Iar prin acest stil curat, delicat și nobil al desenului, „artista reușește să realizeze un sentiment de senină reculegere. Compozițiile sale conțin însă curajul simplicității celei mai sugestive, în secrete vibrații de tonuri mlădioase, înnobilate de o secretă patină, cea a experienței artistice care chiar își imprimă cuvântul”, remarci făcute de criticul de artă invitat să vorbească la vernisaj.

La final, concluziile Deliei Leizeriuc despre compozițiile artistei Ana Maria Ovadiuc au fost: „creațiile sale nu se explică, ci se simt și se trăiesc intens, și totodată ele nu se adresează exclusiv unei acustici logice, ci mai curând sensibilității. Dar totuși, tablourile ne fac conștienți de prezența artistului, dar implicit și de noi înșine, fiind de fapt reflectare a ceea ce suntem și a ceea ce trăim”.

Daniela MICUȚARIU

daniela@monitorulsv.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 40 de acuarele realizate de artista Ana-Maria Ovadiuc – AMO, pe simezele Muzeului de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 1329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
40 de acuarele realizate de artista Ana-Maria Ovadiuc – AMO, pe simezele Muzeului de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mujdei copt Dacă ne place mult friptura cu usturoi, dar nu vrem să mirosim foarte neplăcut după masa copioasă, acest sos este o variantă preferabilă. Durează un pic mai mult pregătirea, dar ce iese este savuros și ușor de făcut în câteva minute.Avem... Citeşte