Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 211 (7212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Reprezentanți din Suceava, la Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) 2019

Marţi, 10 Septembrie 2019 (11:05:14)

Evenimentul unic, de impact național - Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) - manifestare culturală de amploare dedicată valorii biblioteconomiei românești, ajunsă la ediția a XXX-a, s-a desfăşurat sub genericul „30 de ani de evoluţie în bibliotecile româneşti”. Evenimentul a reunit bibliotecari din toate tipurile de biblioteci din România şi s-a bucurat de prezenţa unor edituri de renume și invitați cu totul speciali.

Co-organizatori ai acestui eveniment au fost Filiala ABR Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitara „Carol I”, Biblioteca Națională a României, Biblioteca Academiei Române, iar parteneri au fost Biblioteca Academiei de Studii Economice din București (ASE), Universitatea Politehnică din București și Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară, Softlink Central Europe - partener al comunității bibliotecarilor din România de peste 25 de ani.

Lucrările acestei conferințe s-au axat pe rememorarea celor mai importante momente care au marcat evoluția bibliotecilor românești de la înființarea Asociației Bibliotecarilor din România, pe atunci ABIR) până în prezent și s-au desfășurat în cele trei plenuri, patru diviziuni și unsprezece secţiuni profesionale (programul integral al conferinței http://2019.abr.org.ro/index.php/organizare/programul-conferintei?fbclid=IwAR06R-cY89BnvFkjW1BxK_x93_rhd47QFKKTyF77Eq-Wrew_fJg-DihRGVM).

Această ediție jubiliară, în Anul Cărții, a debutat miercuri, 4 septembrie 2019, cu mesajul aniversar al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, rostit de Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educație și Cercetare, în Aulă Regala a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București.

Cuvintele de salut au fost susținute de personalități marcante ale culturii române: prof. emerit dr. Mircea Regneală - preşedinte de Onoare al ABR, Carmen Mihaiu - director general al Bibliotecii Naţionale a României, prof. Sorina Stânca - preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), dr. Adriana Borună - preşedintele Filialei ABR, Bucureşti și dr. Adriana Szekely - președinte al Asociației Bibliotecarilor din România (ABR).

Un moment așteptat a fost lansarea “Tratatului de biblioteconomie. Indici “ Bucureşti: Editura ABR, 2019, realizat de către prof. univ. dr. Mircea Regneală.

Moderatori au fost conf. univ. dr. Mireille Carmen Rădoi - director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și Cosmin Chelcea - fondatorul programului educațional național „Viața la pozitiv”.

În aceeași zi s-au desfășurat și alegerile în cadrul secțiunilor profesionale. De la Suceava avem, în urma acestor alegeri, reprezentant în cadrul secțiuniiTehnici pedagogice în bibliotecă şi CDI, în calitate de președinte, pe Daniela Argatu, profesor la CCD “George Tofan” Suceava.

Joi, 5 septembrie 2019, lucrările au continuat la Biblioteca Naţională a României – Sala „Mircea Eliade” și au avut un preambul impresionant: Acad. Răzvan Theodorescu - vicepreședinte al Academiei Române; prof. univ. dr. Mircea Regneală; Nicolaie Constantinescu - architect informațional cu proiecții asupra acestei profesii; Victor Miron - cunoscut pentru campania "Cărțile pe față".

Interesantă a fost și piesa de teatru „Dușmanul de dincolo de ecran”, prezentată de echipa de voluntari a Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște, din cadrul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, coordonați de Vlăduț Andreescu.

În aceeași zi au avut loc validarea atât a alegerilor din filiale, desfășurate în această primăvară, cât și a alegerilor din cadrul secțiunilor și diviziunilor profesionale, precum și cele ale consiliului director al ABR pentru următorii patru ani. Trebuie menționat că la Suceava, alegerile în filiala ABR s-au desfășurat pe 30 mai 2019 la Biblioteca Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava în urma cărora a fost aleasă noua conducere a acestei filiale: președinte – Anișoara Budui, bibliotecar Biblioteca Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, vicepreședinte – Lăcrămioara Andrei, bibliotecar Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava, secretar – Adriana Gherasim, bibliotecar Biblioteca Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava.

De asemenea de la Suceava avem, în urma acestor alegeri, reprezentant în cadrul Consiliului Director al ABR, în calitate de membru pentru biblioteci universitare, pe Anișoara Budui, de la Biblioteca Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava.

Ziua s-a încheiat cu ceremonia de decernare a premiilor şi distincţiilor ABR. Premiul „Ioachim Crăciun”, care se acordă unui membru din cadrul Diviziunii Biblioteci universitare a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR), a fost adjudecat de către Adriana Gherasim, bibliotecar Biblioteca Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava (http://2019.abr.org.ro/index.php/premii-si-diplome/premiul-ioachim-craciun).

Diplome de recunoaștere a contribuției de-a lungul anilor în cadrul ABR au fost acordate sucevencelor Rodica Iordache, fostă directoare a Bibliotecii USV și Rodica Țîmpău, fost bibliotecar CCD Suceava.

Vineri, 6 septembrie 2019, s-au organizat vizitele documentare la Palatul Parlamentului, Muzeul Băncii Naţionale a României, Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu, Casa Filipescu - Cesianu, Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul „George Severeanu”, etc..

Le mulțumesc, în calitate de vicepreședinte ABR în ultimele două mandate, tuturor colegilor din Consiliul Director al ABR, organizatorilor, partenerilor, participanților, voluntarilor care au reușit să fie parte a acestui eveniment important, de reconectare la valorile unei nobile profesii: bibliotecarul. Le doresc succes noilor colegi în exercitarea mandatului lor în următorii patru ani, rezultate, stabilitate, bibliotecari împliniți, dezvoltarea profesiei și a ABR.

 

Prof. Daniela Argatu, CCD “George Tofan” Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanți din Suceava, la Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) 2019.
 Vizualizări articol: 1546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Reprezentanți din Suceava, la Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) 20195.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei