Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 188 (7189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ion Lungu are impresia că „cineva” vrea în mod intenționat să închidă centrala termică Bioenergy din Suceava

Miercuri, 14 August 2019 (14:13:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că are impresia că „cineva” vrea în mod intenționat să închidă centrala termică Bionergy din Suceava. Ion Lungu a atras atenția în cadrul unei conferințe de presă că Bioenergy, producătorul de energie termică din municipiul Suceava, se confruntă cu noi probleme, în condițiile în care în momentul de față s-a ajuns în situația în care nu i se mai decontează nici un fel de certificate verzi. În aceste condiții, Lungu a atras atenția că există riscul închiderii centralei termice a Sucevei. El a explicat că ultima problemă apărută ține de faptul că din luna octombrie 2018, Garda Forestieră nu mai avizează lunar consumul de biomasă de la Bioenergy, aviz care era necesar producătorului de agent termic să obțină certificatele verzi. Ion Lungu a spus că acest lucru se întâmplă după modificarea Codului Silvic. „Pe lângă toate problemele care erau acolo, prin modificarea acelui ordin de ministru prin care lemnul de foc nu mai este recunoscut la biomasă, astăzi cei de la Garda Forestieră nu mai avizează lemnul pe care îl consumă cei de la Bioenergy. Acest lucru este foarte important, pentru că ei trebuie să dovedească la Transelectrica că 90% din lemnul care se consumă acolo este biomasă și numai 10% sunt alți combustibili. Așa spune legea. Ori instalațiile de la Bioenergy nu pot consuma alt combustibil pe acele cazane, decât biomasă. Până acum, lunar, cei de la Thermonet, Bioenergy primeau un certificat pentru biomasa consumată în centrală. Nu primeau certificatele pentru cogenerare. Acum practic nu mai primesc nici un certificat, nici pe acestă problemă de a confirma ca lemnul consumat acolo este biomasă”, a explicat primarul Sucevei. El a precizat că a fost în audiență inclusiv la ministrul apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care i-a spus că după modificarea Codului Silvic cei de la Garda Forestieră nu mai pot să dea acel aviz. „Ministerul Apelor spune că nu au bază legală, că s-a modificat Codul Silvic. Deci suntem într-o situație disperată. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar parcă cineva în mod intenționat dorește să oprească această centrală, care așa cum spuneam și altădată este modernă, o adevărată bijuterie, cu o funcționare ireproșabilă, fără nici un fel de poluare”, a spus Ion Lungu.

El a făcut „un apel disperat” către autoritățile statului, precizând că intenționează să-i prezinte această problemă, personal, inclusiv premierului României, Viorica Dăncilă, și din nou ministrului apelor și pădurilor, Ioan Deneș. „Voi face front comun cu cei de la Bioenergy pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă. Repet, după ce nu se decontează acele certificate de cogenerare, nu se mai decontează nici certificatele normale. E o chestiune care chiar nu o mai înțeleg.

Fără să-i coste nimic, fiecare se ascunde în dosul unei modificări legislative, iar răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor nu ne mulțumește deloc. Ne trimit la Transelectrica, apoi cei de la Transelectrica nu iau în considerare acest bilanț de consum de masă lemnoasă fără să fie avizat de către Garda Forestieră. Pe românește ne învârtim în jurul cozii”, a mai spus primarul Sucevei. Ion Lungu a adăugat că „este păcat de Dumnezeu” că în Suceava s-a făcut o asemenea investiție pe energie verde, el subliniind faptul că și astăzi, în strategia pentru energie regenerabilă a Uniunii Europene ser recomandă tot folosirea centralelor pe biomasă și biogaz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu are impresia că „cineva” vrea în mod intenționat să închidă centrala termică Bioenergy din Suceava.
 Vizualizări articol: 1600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 4 voturi
Ion Lungu are impresia că „cineva” vrea în mod intenționat să închidă centrala termică Bioenergy din Suceava1.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei