Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piedici

Finanţarea per capita nu permite dezvoltarea învăţământului superior

Joi, 28 Februarie 2013 (15:52:42)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) în perioada 2004- 2012, a declarat că filosofia de finanţare a învăţământului superior trebuie schimbată, dat fiind faptul că finanţarea per capita nu poate permite o dezvoltare reală a unei instituţii de învăţământ superior. Mecanismul actual de finanţare a învăţământului superior românesc merge pe principiul conform căruia „banii urmează elevul”, fiecărei universităţi publice alocându-i-se fonduri în funcţie de numărul de studenţi şcolarizaţi.

„În cazul universităţilor de talia celei de la Suceava, numărul de locuri bugetate a fost unul mic.

Un program de studiu devine rentabil în condiţiile în care numărul studenţilor bugetaţi, pentru un an de studiu, este de circa 100. La Suceava avem programe care funcţionează cu 25, 30 sau 50 de studenţi bugetaţi într-un an de studiu, ca atare programul de studiu respectiv este sortit să dispară la un moment dat”, a mai completat Graur.

Tototdată, acesta şi exprimat opoziţia faţă de propunerile Guvernului legate de proiectul privind bugetul României pentru anul 2013, proiecţie conform căreia fondurile alocate educaţiei sunt foarte scăzute. Conform unor previziuni, în acest an învăţământul va primi mai puţin de 2% din PIB iar cercetării i se vor aloca circa 0,3%. Totodată, pentru 2013, Finlanda a destinat către educaţie 13%, iar pentru cercetare 4%, Turcia a alocat Educaţiei 20% iar Coreea de Sud a dat 30%.

„Remarc faptul că în permanenţă s-a ridicat problema existenţei unei universităţi româneşti în top 500. Cât priveşte finanţările universităţilor din acest top, în 2009 de exemplu, universitatea cu cea mai mică finanţare din top avea alocată 700 de milioane de dolari. Tot în acel an, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi primea o finanţare de 120 de milioane de dolari. Comentariile cred că sunt de prisios. Este imposibil să se poate realiza excelenţă şi valoare în cadrul unui sistem subfinanţat. În astfel de condiţii, Universitatea din Suceava nu va putea atrage valori, nu le va putea cointeresa iar cele încă sunt aici vor părăsi şcoala şi se vor îndrepta spre oraşe sau domenii mai bine retribuite şi mai atractive”, a mai completat Adrian Graur.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţarea per capita nu permite dezvoltarea învăţământului superior.
 Vizualizări articol: 1027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Finanţarea per capita nu permite dezvoltarea învăţământului superior4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei