Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iun 2010 - Anul XV, nr. 131 (4422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Album

„Imagini din gulagul românesc”

Luni, 7 Iunie 2010 (12:50:14)

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România a scos recent de sub tipar un album cu textul introductiv în patru limbi (română, germană, rusă, engleză), intitulat „Imagini din gulagul românesc”, în care sunt reproduse lucrări de grafică realizate de artistul plastic bucovinean Radu Bercea. Continuându-şi misiunea de mărturisitor al calvarului concentraţionar din închisorile şi lagărele de muncă ale regimului comunist, Radu Bercea ne confruntă cu noi secvenţe din perioada de teroare şi umilinţă trăită în anii de detenţie politică. 
Albumul, care reproduce scene dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie şi coloniile penitenciare prin care a trecut Radu Bercea, prezintă pe coperta I lucrarea intitulată „Intelectualul, duşmanul nr. 1 al comunismului” şi cuprinde, între lucrările de început („Geografia detenţiei” - harta României pe care sunt marcate principalele închisori şi lagăre de exterminare, şi „Tinereţe furată” - portretul lui Radu Bercea la vârsta de 19 ani, când a fost condamnat) şi cea de final („Cartea Albă a Securităţii”, carte de culoare...neagră, „o istorie a crimelor comunismului scrisă de criminali”) scene apocaliptice de tortură, de muncă animalică, figuri lombroziene de torţionari...
Între aceste imagini poate cea mai semnificativă este cea a speranţei: o pasăre mică şi zgribulită, proiectată de fundalul de libertate al pădurii, care-şi încearcă trilul legănându-se pe sârma ghimpată a împrejmuirii lagărului.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Imagini din gulagul românesc”.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Imagini din gulagul românesc”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei