Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2007 - Anul XII, nr. 250 (3625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fotbal pe pâine

Legea Bosman (II)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

La începutul acestei luni, şeful ăl mare de la FIFA, Joseph Blatter, a solicitat limitarea jucătorilor străini la maximum cinci pentru o echipă. Deşi el a fost imediat contrat de comisia UE, care a reiterat dreptul la muncă şi la libera circulaţie a lucrătorilor în spaţiul comunitar, este greu de crezut că Blatter nu ştia încotro se îndreaptă lucrurile. Probabil decizia încă nu se copsese, dar nici mult nu i-a mai trebuit.

De fapt încă de anul trecut a existat o propunere a unui parlamentar european ca fotbalul să fie tratat special, adică să fie luată în seamă specificitatea fenomenului şi să se renunţe la încadrarea fotbaliştilor profesionişti în categoria celor mulţi. Se pare că a avut un oarecare ecou, din moment ce o comisie parlamentară a luat cazul la studiat. A mai durat ceva timp, pentru că nici pe plan european lucrurile nu se rezolvă cât ai bate din palme, însă la sfârşitul săptămânii trecute a picat, ca din senin totuşi, marea veste: după doisprezece ani, Legea Bosman trece în istorie!

Astfel, fiecare federaţie este liberă de a limita numărul jucătorilor străini pentru fiecare echipă la cât crede de cuviinţă. Bineînţeles, pentru a nu se crea adevărate colapsuri, acest lucru va putea fi reglementat abia din 2009. Oricum, aproape toate marile cluburi, care fireşte că şi-au făcut o strategie mulată pe Legea Bosman, vor fi serios afectate. Probabil că multe federaţii vor prelua ideea lui Blatter de a impune formula 6 indigeni + 5 străini. Mă gândesc şi la posibilitatea unei treceri treptate, cu 7 străini în primul an şi apoi 5, fiindcă altfel s-ar periclita investiţiile şi potenţialele performanţe ale unor cluburi cum ar fi Arsenal sau Inter.

Chiar scriam deunăzi despre situaţia de la Arsenal, întrebându-mă cum se mai identifică suporterii londonezi cu o echipă în care deseori nu mai are loc nici un jucător englez. Cel mult junele Walcott mai prinde banca şi câteva minute pe teren... Iar Inter a reuşit performanţa de a nu avea nici măcar un italian printre mijlocaşi şi atacanţi! De aceea, e normal ca antrenorul Mancini să fie supărat, el declarând că va fi dificil de găsit jucători italieni de valoarea lui Inter la preţuri rezonabile, fiindcă echipele care au în componenţă valori autohtone le vor blinda sau vor pretinde în schimb sume astronomice.

Poate surprinzător, Barcelona este clubul care se pare că va suporta ceva mai uşor şocul. Este edificator faptul că la meciul cu Atletico Madrid de acum câteva etape, catalanii au încheiat meciul cu 8 jucători din propria pepinieră, dintre care 6 spanioli: Valdez, Oleguer, Puyol, Xavi, Iniesta şi Bojan Krkic. Plus mexicanul de 18 ani Geovani şi deja consacratul Messi! De acum înainte probabil se vor gândi să-i naturalizeze pe toţi micuţii fotbalişti...

Mă aştept ca marile cluburi să facă presiuni asupra propriilor federaţii pentru permiterea unui număr cât mai mare de jucători străini, poate chiar pentru perpetuarea actualei libertăţi totale! Căci iată, nu demult federaţia spaniolă luase decizia de a asimila jucătorilor comunitari şi pe cei africani, ba chiar şi unii mai exotici!! E greu de crezut că se va reveni brusc la un regim drastic.

În ce ne priveşte, doar cosmopolita CFR Cluj ar putea fi afectată. Închipuiţi-vă că, pe lângă Stăncioiu, Panin şi Trică, vor fi musai în teren şi Minteuan, Deac şi Anca... Pe cine scoate Andone!? Nu cumva îl va dori înapoi pe Surdu? Desigur, la pachet cu Dică...

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea Bosman (II).
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea Bosman (II)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sport

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei