Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2007 - Anul XII, nr. 244 (3619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Destine sportive

Omul care a schimbat handbalul sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Dacă în campionatul trecut se chinuia să supravieţuiască în primul eşalon handbalistic din România, în acest sezon, echipa locală CS Universitatea Suceava a ajuns să lupte de la egal la egal cu echipele de top din ţară. O metamorfoză care pare greu de crezut la prima vedere, mai ales că lotul universitarilor nu a cunoscut schimbări spectaculoase. Doi jucători, dintre care unul exponenţial ce-i drept, l-am numit aici pe Leonard Bibirig, au fost sângele proaspăt care a adus echipa locală acolo unde nimeni nu a visat până acum.

Tatăl din cămin

Chiar dacă este vedeta incontestabilă a sucevenilor, Leonard Bibirig locuieşte la fel ca şi ceilalţi coechipieri într-o cameră de cămin. De multe ori este pus în situaţia de a le da sfaturi colegilor căminişti sau de a-i ajuta. Până de curând era singurul care poseda o maşină automată de spălat, astfel încât primea vizite destul dese. „Avem un program foarte încărcat, iar întâlnirile se produc doar seara, când ne mai întâlnim să vedem un film sau să ne destindem jucând cărţi sau rummy”, a mărturisit Florin Dospinescu. Timpul limitat pe care-l au la dispoziţie îi face să fie o adevărată familie, în care Bibirig este ca un fel de tată mai mare, având în vedere că are cel puţin 13 ani în plus de viaţă. „Este o familie a handbalului. Chiar şi în timpul liber când ne întâlnim în cămin tot despre handbal vorbim. Probabil că e un lucru bun, că astfel suntem mereu în priză”, a spus Mădălin Ţuţu.

Le-a transmis colegilor disciplina şi încrederea

Bibirig a reuşit să se integreze bine şi în formula de joc, mai ales că se cunoştea destul de bine cu o parte dintre actualii coechipieri. Cu unii dintre ei, Iulian Andrei şi Cristian Adomnicăi, a fost coleg la Fibrex Săvineşti, şi chiar la naţionala de seniori. Petru Ghervan, antrenorul formaţiei locale, este convins că atmosfera în lot este una foarte bună, chiar dacă uneori jucătorii trebuie să strângă din dinţi, deoarece Leonard are un stil disciplinat de pregătire, mai ales în momentele de muncă tensionată.

„Leonard este aspru şi am văzut asta deoarece am fost prezent de foarte multe ori la antrenamentele conduse de el. Chiar şi în meciurile oficiale s-a mai exprimat aşa şi poate atitudinea asta mai categorică faţă de colegii lui vine tocmai din perfecţionismul pe care-l manifestă mereu, însă el este mereu un coleg desăvârşit şi uneori se comportă părinteşte cu ei, ascultându-i şi ajutându-i în toate problemele pe care le au”, a declarat Petru Ghevan. Până una alta, acesta apreciază modul în care jucătorii se subordonează comenzilor pe care le dă Leonard, în aceste condiţii progresul fiind vizibil de la o săptămână la alta. După părerea tehnicianului sucevean, crisparea care se vedea anul trecut în jocul echipei era doar o manifestare a incapacităţii de a gestiona momentele importante, mai mult la finalizare, acolo unde lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul. În apărare, studenţii nu au avut suficientă etanşeitate pe posturi atunci când erau nevoiţi să schimbe jucători şi asta în mare măsură datorită valului de jucători noi. „Am lucrat foarte mult în cele trei luni de pregătire, în care s-a pus un accent deosebit pe faza de apărare. Poate şi experienţa mea i-a ajutat mult pe colegi să depăşească anumite faze pe care nu puteau să le treacă în campionatul trecut, aici un rol important avându-l şi portarul, care reprezintă 40 sau chiar 50 % din jocul echipei în apărare. Sunt foarte mulţumit de aportul lor la antrenamente şi la meciuri, în relaţia noastră respectul fiind reciproc. Astfel că dacă eu alerg şi dau totul pe teren, colegii mei sunt nevoiţi să-mi urmeze exemplul, chiar şi de ruşine” a completat Bibirig.

Bibirig era dorit la Suceava de anul trecut

Cu toate că în campionatul trecut, echipa a prestat un joc dinamic, în foarte mare viteză, rezultatele nu au fost cele aşteptate, motiv pentru care antrenorul Petru Ghervan a considerat necesar să întărească echipa. A dorit să aducă jucători cu mai multă experienţă şi capacitate de organizare, astfel încât adaptarea la momente cruciale, decisive să se poată face mai uşor.  

„Cu Bibirig am avut discuţii în particular şi în anul anterior, deoarece eram convinşi că este ceea ce ne trebuie. Anumite semne de întrebare s-au ridicat la capacitatea de a antrena, pentru că n-a făcut acest lucru şi înainte şi nu ştiam dacă va putea să facă faţă la cele două sarcini, de antrenor şi de jucător. Leonard Bibirig a venit cu un plus de putere în apărare, acolo unde este vorba de a interpune adversarului mai multă forţă, dar şi putere de a anticipa. Inteligenţa lui ca apărător şi experienţa extraordinară face ca multe din acţiunile adversarilor să fie mai uşor anticipate şi mai uşor contracarate” a menţionat antrenorul Petru Ghervan. 

Bibirig vrea să evolueze la nivel maxim încă doi ani

Când vine vorba despre secretul care-l face să joace şi la această vârstă la un nivel ridicat, Leonard Bibirig spune că totul se reduce la seriozitate şi disponibilitate la efort. A mărturisit că doreşte să evolueze încă cel puţin doi ani la capacitate maximă, adică 60 de minute pe meci şi abia apoi să facă pasul spre banca tehnică. În aceeaşi idee, Petru Ghervan, deşi îşi doreşte de mult un sprijin pe banca tehnică, care treptat să preia din atribuţiile de tehnician, deocamdată nu vrea să-l sufoce pe Bibirig cu responsabilităţi complete de antrenor şi asta deoarece riscă să nu mai dea randament maxim în teren. Faţă de anul trecut, când s-a întâlnit de cealaltă parte a baricadei cu actuala sa echipă, „veteranul” sucevean crede că mai tinerii săi colegi au reuşit să acumuleze în sezonul 2006-2007 destul de multă experienţă, fapt care s-a văzut şi în primele partide din acest campionat. Totuşi, jocul nu merge aşa cum ar trebui, un capitol deficitar al tinerilor jucători suceveni fiind încrederea în sine, mai ales când au în faţă adversari titraţi, gen Steaua sau Dinamo.

„Dacă eu alerg şi dau totul pe teren, colegii mei sunt nevoiţi să-mi urmeze exemplul, chiar şi de ruşine”

Leonard Bibirig

 

Cine este Leonard Bibirig

Cu peste 70 de selecţii în prima reprezentativă a României pe parcursul a 10 ani, cu trei titluri de campion naţional, două cu Fibrex Săvineşti şi unul cu Dinamo, trei cupe ale României, dar şi cu două participări în grupele Ligii Campionilor, Leonard Bibirig este cel mai bun jucător care a evoluat vreodată la Suceava. La cei 37 de ani, unul din cei mai buni handbalişti ai României demonstrează în continuare că poate evolua la fel de bine în teren alături de mai tinerii colegi de la Suceava, cărora în câteva luni a reuşit să le imprime ceva din mentalitatea sa de învingător. „Am venit la Suceava pentru că m-a atras proiectul pe termen mediu şi lung al echipei, dar şi seriozitatea celor care se ocupă de acest club. Un alt motiv este foamea de performanţă. Până acum, media de vârstă a echipei era de 21 de ani, iar revenirea mea este o oportunitate de a le împărtăşi din experienţa acumulată în 20 şi ceva de ani de handbal. Totodată, Universitatea Suceava este un nou început pentru mine, deoarece aici voi realiza trecerea de la jucător la antrenor, capitol la care mai am multe de învăţat de la profesorul Petru Ghervan. Şi, nu în ultimul rând, pentru a fi mai aproape de familie, de soţie şi de băieţelul meu, în vârstă de 10 ani, cu care mă voi muta împreună până la sfârşitul anului” a menţionat Leonard Bibirig."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul care a schimbat handbalul sucevean.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Omul care a schimbat handbalul sucevean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sport

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează