Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 oct 2007 - Anul XII, nr. 242 (3617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Echipa naţională

Suceveanul Goian duce România la Euro 2008

"

Echipa naţională de fotbal a României a învins, sâmbătă, la Constanţa, cu scorul de 1-0 (0-0), selecţionata Olandei, într-un meci din preliminariile Campionatului European din 2008 şi rămâne lider în grupa G. Golul victoriei României a fost înscris de Dorin Goian, în minutul 71. Cristian Chivu a executat o lovitură liberă de pe partea stângă, Paul Codrea a reluat cu capul spre poartă, Stekelenburg a respins, însă doar până la Goian, care a înscris, cu latul, de lângă Mathijsen. În minutul 90+3, la o lovitură liberă din preajma careului României, executată de Seedorf, mingea a trecut printre mai mulţi jucători şi se îndrepta spre poartă, Goian respingând din cădere, în bara din dreapta porţii lui Lobonţ.

România: 1. Lobonţ - 2. Ogăraru, 4. Tamaş, 15. D. Goian, 3. Raţ - 6. Codrea, 8. Ov. Petre, 5. Chivu - 16. Nicoliţă, 9. Marica (21. D. Niculae '71), 10. Mutu. Antrenor: Victor Piţurcă.

Olanda: 1. Stekelenburg - 2. Heitinga (12. Jaliens '68), 3. Ooijer (17. Koevermans '85), 4. Mathijsen, 5. Bouma - 10. Seedorf, 6. De Zeeuw, 8. Van Bronckhorst - 7. Van der Vaart, 9. Van Nistelrooy, 18. Robben (11. Babel '78). Antrenor: Marco van Basten.

În minutul 3 al întâlnirii, copertina băncii de rezerve a Olandei s-a prăbuşit, din cauza vântului, provocând câteva secunde de panică printre jucătorii de rezervă şi membrii staff-ului batav. Vântul puternic a doborât copertina şi i-a lăsat pe olandezi în ploaie, însă situaţia a fost remediată rapid de organizatori. Câţiva oameni de ordine au intervenit şi au montat la loc copertina, doi dintre ei susţinând apoi copertinele pentru a evita un nou incident similar.

La meci au asistat, printre alţii, preşedintele Traian Băsescu, conducerea FRF, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, acţionarul dinamovist Vasile Turcu, fostul impresar Ioan Becali şi managerul clubului Chelsea, Avram Grant. De asemenea, în tribună a fost prezent fundaşul Cosmin Contra (Getafe), accidentat. Întrebat dacă ar fi fost mai bine ca meciul să se joace în oraşul său natal, Timişoara, Contra a spus: ""Era mai nasol dacă jucam acolo, mă ofticam că nu pot să joc". În minutul 6, unul dintre arbitrii asistenţi a schimbat steagul. La meci au asistat 13.000 spectatori, între care o mie de suporteri olandezi. Imnurile de stat ale României şi Olandei au fost intonate de doi tenori, Călin Brădescu şi Cătălin Mustaţă. În urma cartonaşelor galbene primite în meciul cu Olanda, Adrian Mutu şi Bănel Nicoliţă sunt suspendaţi pentru partida cu Luxemburg, care va avea loc miercuri. Şi doi jucători olandezi vor fi suspendaţi pentru următorul meci din preliminarii după ce au fost avertizaţi la Constanţa, Ruud Van Nistelrooy şi Giovani Van Bronckhorst urmând să rateze întâlnirea cu Slovenia. În minutul 90, copertinele ambelor bănci de rezerve au fost din nou doborâte de vânt. Doar olandezii au ridicat-o, însă, pentru a se adăposti de ploaie, cea de la banca României rămânând prăbuşită pe pistă.

Piţurcă: „Un pas uriaş spre calificare”

Antrenorul reprezentativei de fotbal a României, Victor Piţurcă, a declarat, sâmbătă, că echipa sa a făcut un pas uriaş spre calificarea la Euro-2008. "A fost un joc în care am suferit în anumite momente, mai ales în prima repriză, dar importantă este o această uriaşă victorie. Băieţii s-au comportat fantastic, un grup extraordinar care reuşeşte o victorie împotriva unei echipe mari. Aşa trebuie să joci cu o echipă ca Olanda. Fiecare jucător a luptat până la limita durerii", a declarat Piţurcă pentru TVR 1. Piţurcă a adăugat că nu a fost vorba de o revanşă faţă de campania de calificare pentru CM din 2006, când România nu a reuşit să învingă Olanda. "Nu mai era vorba de revanşa, era vorba să câştigăm, pentru a lua o opţiune serioasă spre calificare. Acum suntem mai bine văzuţi, conducem o grupă din care fac parte echipe valoroase, ca Olanda. Totuşi, avem nevoie de multă seriozitate şi de concentrare, pentru a ne menţine jocul", a spus tehnicianul. Victor Piţurcă a precizat că se gândeşte deja la meciul care urmează, cu Luxemburg, care deşi pare uşor nu este. "Avem jucători accidentaţi şi Mutu va lipsi. La prima vedere meciul cu Luxemburg pare uşor, dar vedeţi că astăzi au învins Belarusul", a mai spus selecţionerul României.

Antrenorul României aşteaptă un pas greşit din partea bulgarilor

Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat că echipa României a fost mai valoroasă şi nu a fost vorba de superstiţie în momentul în care a ales ca partida să se dispute la Constanţa. "Este o victorie muncită. Este meritul jucătorilor că au trecut peste momentele dificile din prima repriză şi au dominat în partea a doua. Am marcat prin acelaşi Goian, specialist în faze fixe. Am obţinut o victorie în premieră împotriva Olandei, care sper să ne aducă şi calificarea. Probabil după Luxemburg vom putea face şi calcule. Vreau ca Bulgaria să facă cel mult un meci egal în Albania. Spuneam înainte de meciul cu Belarus că ne dorim să nu pierdem niciun meci până la sfârşitul anului. Am pierdut cu Germania, dar bine că a fost doar amical. Nu vrem să pierdem niciun meci oficial şi dacă se poate să terminăm pe primul loc. Dacă nu, nu-i nicio supărare", a spus selecţionerul. Victor Piţurcă a menţionat că nu a fost vorba de superstiţie atunci când s-a decis ca partida să se joace la Constanţa: "Ştiu ce s-a spus, că jucăm la Constanţa, că e vorba de superstiţie, dar nu se pune problema. Problema e că atunci când am jucat aici am câştigat. Acum s-a întâmplat la fel, ne prieşte aerul de Constanţa". Selecţionerul a precizat că rolurile s-au schimbat faţă de acum doi ani. "Atunci i-am felicitat pe olandezi, dar în seara asta România a fost mai valoroasă. Încă nu suntem calificaţi, mai avem nevoie de 6 puncte, dar după Luxemburg s-ar putea să fim şi matematic calificaţi. Probabil sunt şi norocos, pentru că dacă n-ar fi aşa n-aş fi antrenorul naţionalei. Credeţi că am fost norocos cu Bulgaria în meciul de la Constanţa? Dacă eram, acum eram calificaţi. Trebuie să fii şi norocos în viaţă", a precizat tehnicianul. Piţurcă a explicat că a făcut o singură schimbare în meciul cu Olanda, deoarece "atât a fost nevoie pentru a obţine victoria". "Am jucat mai inteligent în repriza a doua, deşi am făcut-o contra vântului. Vântul însă ne-a fost aliat în repriza a doua. Teamă nu cred că a fost la jucători în prima repriză, însă în fiecare meci trebuie să ai puţină teamă, altfel poţi avea surprize. La pauză am pus la punct lucrurile care nu merseseră. Când învingi o echipă ca Olanda, psihic jucătorii cresc. Spre exemplu, după meciul cu Cehia am avut un parcurs excelent. Cred că şi acum valoarea noastră va creşte", a menţionat selecţionerul, care a adăugat că pentru meciul cu Luxemburg va chema încă 2-3 jucători în locul celor suspendaţi, Nicoliţă, Mutu şi Codrea. În momentul în care un jurnalist olandez i-a spus că a fost ofsaid la golul lui Goian, Piţurcă a spus: "Este problema arbitrului. Când am pierdut cu 0-2 în Olanda, Kuyt a marcat după un fault grosolan, iar noi nu am obiectat. Contează că am câştigat".

Van Basten crede că am câştigat norocos

Antrenorul echipei naţionale de fotbal a Olandei, Marco van Basten, a declarat că în meciul cu România a câştigat echipa cea mai norocoasă. "Păcat că am pierdut. A fost dificil pe vânt, pe ploaie. A fost un meci de luptă. Nu a fost un meci foarte bun pentru cele două echipe, dar cea mai norocoasă a câştigat. Ce diferenţă a fost între meciurile România - Olanda de acum doi ani şi cel de azi? A fost o diferenţă de goluri. Acum doi ani am făcut un meci mai bun", a spus Van Basten.

Selecţionerul batav consideră că în prima repriză românii "nu prea au vrut să joace fotbal". "În prima repriză gazdele nu prea au vrut să joace fotbal, am deţinut controlul, am ratat nişte şanse, din păcate. În repriza a doua trebuia să fim mai agresivi. Am pierdut iniţiativa, ne-am revenit în ultimele 15 minute, dar era prea târziu", a precizat Van Basten. El  a subliniat că în ultimele trei meciuri din preliminariile Euro-2008 Olanda are nevoie de cel puţin şapte puncte. "Mai avem trei meciuri şi trebuie să obţinem cel puţin 7 puncte. Le voi spune jucătorilor că de acum trebuie să câştigăm tot", a punctat Van Basten.

Mutu: „Este o victorie a generaţiei noastre”

Atacantul Adrian Mutu a declarat că victoria din meciul cu Olanda este una a generaţiei sale, "un gest de maturitate trecut cu brio" de reprezentativa României. "Este o victorie mare, foarte importantă pentru noi pentru că suntem pe primul loc. Este o victorie a generaţiei noastre, un test de maturitate trecut cu brio în nişte condiţii nu foarte bune din cauza vântului şi a ploii care au făcut ca meciul să fie mai puţin spectaculos. Trebuie să ne bucurăm de această victorie, să răsuflăm uşuraţi după presiunea care a fost. Vrem să terminăm neînvinşi grupa. Olanda ne-a bătut de atâtea ori, suntem bucuroşi că a venit şi rândul nostru neriscând foarte mult, singurul risc maxim fiind în minutul 90. Mi-ar plăcea ca alături de noi să se califice Olanda, sunt mai civilizaţi", a spus Mutu. Internaţionalul român legitimat la Fiorentina a declarat că îi pare rău că va rata meciul cu Luxemburg, programat miercuri, 17 octombrie, însă a subliniat că are mare încredere în colegii săi de la echipa naţională, pe care i-a avertizat să nu subestimeze adversarul, chiar dacă este o echipă mai slab cotată. "Mă bucur că ne vedeţi deja calificaţi, dar suntem aproape calificaţi. Mai avem un mic pas, să câştigăm în Luxemburg. E foarte ciudat să spui că e un meci important cu Luxemburg, având în vedere că e o echipă mai mică, dar după cum aţi văzut şi azi se întâmplă surprize", a punctat Mutu, făcând referire la victoria obţinută de viitoarea adversară a României în Belarus. Mutu a consideră că echipa României a demonstrat că este capabilă să joace de la egal la egal cu orice adversar: "Am demonstrat-o nu numai azi, ci şi când am bătut Spania, Cehia sau alte echipe. S-a format o unitate, o omogenitate. Am arătat tuturor că această generaţie a greşit, a şi pătimit, dar a venit şi momentul revanşei. După meci am făcut hora bucuriei pentru că în 18 inşi e cam greu să te bucuri în alt mod. E cel mai frumos lucru să fim legaţi într-o horă a bucuriei noi şi suporterii,. La final se citea bucuria pe feţele tuturor. Nu am făcut spectacol, dar am arătat voinţă, dăruire, aceste lucruri cred că ne-au adus victoria. Şi vremea i-a încurcat pe olandezi, a fost foarte frig. Suntem băieţi inteligenţi, chiar dacă pentru multă lume nu părem. Luptăm pe teren, acesta e spiritul nostru. Există Mutu, Chivu, dar nu numai noi. Avem în spate jucători care muncesc pentru noi".

Mutu îl laudă pe Piţurcă

Referitor la faptul că poziţia lui Dorin Goian la gol este suspectă de ofsaid, Mutu a spus: "Toţi arbitrii greşesc. Era foarte greu pentru tuşier să aprecieze în acea învălmăşeală. Nici noi nu putem da vina pe arbitri pentru calificările pierdute. A fost din cauza noastră şi doar 2-3 la sută din cauza lor. O să-i mulţumim, probabil, acestui tuşier dacă ne vom califica, dar în primul rând e meritul nostru". Mutu a subliniat că i-a plăcut evoluţia fundaşului George Ogăraru, prezent pentru a doua oară în carieră la echipa naţională, în care a debutat tot într-un meci cu Olanda. "Ogăraru mi-a plăcut cum a jucat, iar Contra, care a fost alătrui de noi în aceste zile, a făcut un gest frumos. A demonstrat că suntem uniţi, îi face cinste acest gest. Cine e mai bun dintre Contra şi Ogăraru să joace. Ce gândeam la pauză? La pauză ne era foarte frig. Eram încrezători. E greu să te gândeşti ce simţi în acele momente. Ne gândeam că trebuie să rezolvăm meciul, pentru că un egal sau o înfrângere era acelaşi lucru", a adăugat Mutu. El a mai spus că meritul cel mai mare pentru rezultatele din ultima perioadă aparţine selecţionerului Victor Piţurcă. "Chiar dacă pare mai închis faţă de voi, Piţurcă e diferit, zâmbeşte foarte des. Dacă echipa a ajuns aici e meritul lui în primul rând. Face o atmosferă frumoasă, antrenamente frumoase, ne-a adus o ordine în echipă, ştim fiecare ce trebuie să jucăm. Pregăteşte bine meciurile şi trebuie apreciat de toată lumea", a punctat Mutu.

Goian a dedicat golul soţiei şi fiicei sale

Fundaşul Dorin Goian a declarat că după meciul cu Olanda, reprezentativa României se poate considera calificată la turneul final al Campionatului European din 2008, din Austria şi Elveţia. "Nu ştiu dacă visam să fiu eroul României. Credeam... La fiecare meci intru cu gândul să câştigăm, iar dacă pot să şi marchez este foarte bine. Pentru mine e extraordinar să înscriu acest gol. E cel mai important gol din cariera mea. Mă bucur enorm. Cred că ne-am calificat. Eu spun că suntem calificaţi. Trebuie să câştigăm în Luxemburg şi suntem calificaţi", a spus Goian. Fundaşul legitimat la Steaua a dedicat golul soţiei şi fiicei sale. "M-am gândit la soţia mea pentru că toată ziua azi am vorbit cu ea la telefon şi ea mi-a spus că o să dau gol. Îi dedic golul ei, fetiţei şi întregii familii. Anul trecut am spus că, aşa cum Olanda ne-a bătut de două ori în campania trecută, putem să-i batem şi noi. Am scos patru puncte cu ei şi e un lucru mare", a punctat Goian, care a subliniat că secretul victoriei a fost spiritul de sacrificiu, norocul şi bărbăţia de care au dat dovadă toţi jucătorii României.

Întrebat ce crede despre faptul că poziţia sa la faza golului este suspectă de ofsaid, Goian a spus: "Mai contează? A fost, n-a fost ofsaid, e o victorie. După aşa o victorie nu mai simţi absolut nicio durere".

Ogăraru vrea să se laude în faţa colegilor de la Ajax

Fundaşul George Ogăraru, care a jucat, sâmbătă, al doilea meci al său pentru reprezentativa României, după ce debutase tot împotriva Olandei, crede că victoria de la Constanţa nu poate fi pusă doar pe seama norocului. "Sunt trei puncte meritate pentru naţionala României, pe un teren greu, cu o vreme destul de grea, dar aici râul, ramul ne este prieten. A fost ofsaid? Ăsta este fotbalul. Dacă vom câştiga şi în Luxemburg o să intru cu pieptul înainte în vestiar la Ajax, îmbrăcat cu tricoul României. Norocul ni l-am făcut singuri pentru că am luptat 93 de minute şi am meritat această victorie, noi, românii", a spus Ogăraru. Jucătorul legitimat la Ajax Amsterdam a subliniat că nu a privit meciul cu Olanda ca pe o revanşă personală şi crede că ar fi o greşeală ca fotbaliştii din naţionala României să se relaxeze după această victorie. "A fost un test pentru mine, o ambiţie personală să văd ce pot şi dacă merit să joc în naţională. Mă bucur că rezultatul a fost bun. Bara a scos acea minge în minutul 93. Am scăpat în ultimele minute, Dumnezeu a fost cu noi şi îi mulţumim de aici, de jos. Ar fi o greşeală să ne relaxăm acum, este un rezultat mare, dar nu trebuie să ne relaxeze. Luxemburg a câştigat în Belarus şi cred că va fi un adversar destul de greu. Domnul Piţurcă a fost foarte bucuros, ne-am îmbrăţişat după meci, s-a uitat trecutul, ne uităm doar înainte", a punctat Ogăraru.

Florentin Petre, chemat de urgenţă la Naţională

Selecţionerul Victor Piţurcă a decis să-l convoace în regim de urgenţă pe mijlocaşul Florentin Petre (ŢSKA Sofia) pentru jocul cu Luxemburg, programat miercuri, 17 octombrie, de la ora 21.15. 

Convocarea lui Florentin Petre a survenit ca urmare a faptului că trei dintre jucătorii care au evoluat în meciul contra Olandei - Mutu, Nicoliţă şi Codrea - vor lipsi în Luxemburg din cauza cartonaşelor galbene acumulate în actualele preliminarii. Petre va sosi în cantonamentul de la Constanţa, de la Sofia, în cursul dimineţii de luni.

Deplasarea în Luxemburg va fi efectuată de 20 de jucători, decolarea fiind prevăzută luni, 15 octombrie, de pe aeroportul "Mihail Kogălniceanu", după ce în cursul dimineţii va avea loc un antrenament închis. Antrenamentul oficial e programat marţi, 16 octombrie, de la ora 11.00 (ora locală), pe stadionul "Josy Barthel", ultimele 15 minute fiind deschise presei.

Luxemburg a detonat bomba preliminariilor 

Echipa naţională de fotbal a Sloveniei a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul disputat, sâmbătă, pe teren propriu, în compania Albaniei, într-un meci din grupa G. Marea surpriză a venit de la Minsk, acolo unde Belarus a pierdut în faţa modestei formaţii a statului Luxemburg, scor 0-1, prin golul lui Leweck din minutul '90+5.

Cu trei etape înainte de încheierea preliminariilor, clasamentul grupei G arată astfel:

1. România 9 7 2 0 18-5 23 de puncte

2. Olanda 9 6 2 1 11-3 20 p

3. Bulgaria 9 5 3 1 14-6 18 p

4. Slovenia 10 3 2 5 9-12 11 p

5. Albania 9 2 4 3 8-7 10 p

6. Belarus 10 2 1 7 11-20 7 p

7. Luxemburg 10 1 0 9 2-20 3 p.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul Goian duce România la Euro 2008.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceveanul Goian duce România la Euro 20080.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sport

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent