Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 nov 2010 - Anul XV, nr. 274 (4565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şi părinţii cresc

Ce se face într-o sesiune de coaching pentru părinţi?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atleţii de top care-şi propun să-şi folosească la maxim propriul potenţial şi să căştige competiţii de renume apelează deseori la un coach personal, atât pentru pregătirea fizică, cât mai ales pentru pregătirea lor psihică. Ştim din proprie experienţă că uneori suntem foarte bine pregătiţi pentru un examen, concurs, conferinţă, etc, dar emoţiile pe care le trăim înainte sau în timpul evenimentului ne afectează negativ propria performanţă pentru că nu ştim cum să le gestionăm în folosul nostru.

Şi deseori părinţii experimentează acelaşi lucru în relaţie cu copiii lor. Îşi doresc să fie calmi, răbdători, să se înţeleagă bine cu copilul lor, să evite conflictele, să îl asculte, să aibă zile de linişte şi pace însă nu întotdeauna în realitate aceste dorinţe se împlinesc. Deşi nu îşi propun, ajung în anumite momente să îşi piardă calmul, să nu mai aibă răbdare, să nu îşi găsească suficient timp să îl asculte, să se certe, să ridice tonul, să fie nervoşi sau să fie stresaţi. Din păcate aceste comportamente ale părinţilor determină reacţii nedorite la copil care întăresc comportamentul părinţilor şi printr-un efect de bulgăre se ajunge într-un cerc vicios din care e greu să mai ieşi. Însă persoanele care îşi doresc asemenea atleţilor să fie mulţumiţi de performanţa lor ca părinţi au şi ei la îndemână servicii de coaching pentru părinţi.

Coachingul pentru părinţi acţionează pe două căi: ajută părinţii să găsească modalităţi mai bune de a interacţiona cu copiii lor şi îi învaţă cum să îşi gestioneze optim propriile stări emoţionale în relaţie cu copiii şi nu numai. Relaţia de coaching porneşte de la premisa că părinţii au în ei toate resursele(inclusiv resursa de a găsi alte resurse) pentru a face faţă cu succes situaţiilor provocatoare cu care se confruntă, dar au nevoie să fie ghidaţi în aflarea acestor resurse. Ceea ce coach-ul face punând întrebări relevante care îi fac pe părinţi să iasă singuri din blocajul în care se află.

Una din tehnicile folosite în coachingul pentru părinţi este schimbarea poziţiilor perceptuale.

În prima etapă părintele povesteşte o situaţie problematică pe care a trăit-o în relaţie cu copilul său, totul din punctul lui de vedere: cum s-a comportat, ce a gândit, ce a simţit, etc.

Apoi aceeaşi situaţie este retrăită din punctul de vedere al copilului. Efectiv e nevoie să îşi schimbe locul în spaţiu pe scaun sau pe podea acolo unde ar fi fost copilul şi să relateze situaţia ca şi cum el ar fi copil: ce a simţit faţă de modul în care a interacţionat părintele cu el, ce a gândit, ce ar fi fost bine să facă diferit, etc.

În etapa trei, părintele se îndepărează de cele două poziţii anterioare şi ia locul unui observator neutru care a asistat la scena petrecută. Din poziţia acestui observator relatează cum i se pare lui toată situaţia, ce crede că ar fi fost bine să facă părintele, cum ar fi răspuns el în locul lui, etc.

Într-o a patra etapă părintele se poate pune în pielea lui peste 10 ani, răspunzând  aceloraşi întrebări: ce părere are despre întreaga situaţie, ce impact are comportamentul părintelui asupra copilului în timp, cum ar putea părintele în prezent să reacţioneze diferit, ce resurse crede că are nevoie părintele acum ca să se comporte diferit, etc.

În timp ce părintele efectuează întreaga tehnică se produc o mulţime de insight-uri. Deseori părintele îşi să seama că a reacţionat exagerat, că starea lui emoţională putea să fie mai bună dacă ştia să şi-o gestioneze, că şi copilul avea dreptate din punctul lui de vedere, că dacă toată situaţia s-ar repeta ar reacţiona cu totul altfel. Apoi sunt notate noile alternative de acţiune pe care părintele le-a găsit, iar dacă are nevoie de mai multe informaţii legate de modalităţi eficiente de comunicare cu copiii, coach-ul le poate oferi. Ulterior se listează posibilele situaţii problematice din viitor şi se testează la nivel imaginar în fiecare caz ce opţiuni de acţiune va avea părintele la îndemână, urmând ca părintele să le şi aplice în realitate şi să dea un feedback la următoarea sesiune de coaching.

Specific procesului de coaching este faptul că e mereu orientat spre găsirea de opţiuni mai bune la situaţiile prezente, pe lărgirea percepţiei faţă de situaţia trăită, pe accesarea resurselor interne pe care le are fiecare persoană, pe alinierea propriilor valori cu comportamentul manifestat, ceea ce face să aibă efecte nu numai asupra relaţiei părinţilor cu proprii copiii, ci asupra vieţii lor în general. 

Psiholog Mihaela ZAHARIA
Parenting trainer & coach Mind Master
www.parenting.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce se face într-o sesiune de coaching pentru părinţi?.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ce se face într-o sesiune de coaching pentru părinţi?4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei