Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 iul 2010 - Anul XV, nr. 178 (4469)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şi părinţii cresc

Cum să păstrezi relaţia cu copilul tău când eşti la distanţă (I)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se întâmplă de multe ori ca părinţii să nu poată sta alături de copiii lor atât de mult timp pe cât şi-ar dori. Poate au un serviciu foarte solicitant şi pleacă dimineaţa în zori şi vin seara târziu, poate merg des în delegaţii în ţară sau în străinătate, poate pleacă la studii în afară câteva luni de zile sau la muncă pentru câţiva ani. Uneori e doar un singur părinte în această situaţie, alteori sunt amândoi.

Oricare ar fi cazul, copiii există, copiii rămân şi îşi doresc să stea mai mult împreună cu părinţii lor sau măcar să comunice mai mult. Deşi am întâlnit părinţi de adolescenţi care mi-au mărturisit că relaţia cu copiii lor s-a îmbunătăţit de când copiii au plecat la studii la mare distanţă de casă, de cele mai multe ori părintele e cel care pleacă, iar copilul e cel care suferă.

Și totuşi, ce poţi face ca să ai o relaţie strânsă cu copilul tău, chiar dacă eşti la distanţă?

Putem porni de la faptul că orice om intră în contact cu lumea înconjurătoare şi cu ceilalţi doar prin cele cinci simţuri: văz, auz, miros, pipăit şi gust. La distanţă, ultimele două sunt imposibil de păstrat, mirosul poate fi, dar foarte greu, însă primele două pot fi folosite la maxim: să ne auzim cât mai des şi să ne vedem cât mai des.

Poţi fireşte să vorbeşti la telefon cu copilul tău cât mai des. Poţi să trimiţi mesaje sms atunci când ştii că are nevoie: când dă teză la şcoală (şi îi urezi succes), când merge la o aniversare (şi îi urezi petrecere frumoasă), când şi-a cumpărat ceva ce îşi dorea (şi îi spui să se bucure de acel lucru sau să-l poarte sănătos), când e bolnav (şi îi spui să se facă bine curând) şi fireşte lista poate continua.

Sau poţi să foloseşti internetul ca să vorbiţi sau să vă şi vedeţi (cu camera web) pe skype, messenger, etc. Însă nu trebuie să vă limitaţi la a vă filma doar pe voi, ci poţi filma şi camera în care stai, priveliştea de pe geam şi celelalte persoane de lângă voi. Sau să îi trimiţi prin internet copilului imagini sau înregistrări cu locul tău de muncă (drumul, clădirea şi interiorul), cu colegi tăi, cu blocul sau casa unde locuieşti, cu piaţa în care îţi faci cumpărăturile, cu imagini ale oraşului în care stai. De asemenea poţi filma faptul că pe biroul de la servici sau pe noptieră ai poza lui sau ai un desen de-al lui înrămat deasupra patului acasă sau un bileţel de la el, la tine în portofel. În acest fel, copilul se va simţi mai aproape de părintele lui, va simţi că părintele lui se gândeşte la el, se va simţi părtaşla experienţa lui şi va şti ce să-şi imagineze atunci când se gândeşte că „tati e la servici” sau „locuieşte în oraşul X”.

Mi-a plăcut şi ideea cuiva care spunea că atunci când pleacă în străinătate, copilul îi dă o jucărie de-a lui căreia îi face poze în locurile în care a ajuns. Când se întoarce îi arată fotografiile cu locurile în care a ajung jucăria lui şi fireşte, i-o dă înapoi. Astfel, în cazul în care copilul nu îşi poate însoţi părintele, măcar jucăria lui i-a fost aproape.

De asemenea pentru copil sunt foarte valoroase sunt mesajele filmate special pentru el. Putem să îi transmiţi astfel cât de mult îl iubeşti, cât îţi e de dor de el, ce e important pentru voi, ce aştepţi să faceţi împreună când vă veţi vedea, etc.

Pentru copiii mici şi nu numai te poţi înregistra citind poveşti şi poţi trimite acasă un CD pentru a-i fi pus copilului de câtre persoanele care au grijă de el. Mai ales dacă ştii care sunt poveştile lui preferate şi tu nu poţi fi seara alături de el să îl adormi...

Importante sunt şi filmele, înregistrările şi fotografiile făcute atunci când suntem împreună în vacanţă – pentru cei plecaţi la muncă pentru mai mult timp. Atunci când vă vedeţi nu uitaţi să faceţi poze, dar să vă şi filmaţi împreună în momente fericite – filmele acelea vor fi foarte valoroase pentru copiii voştri după ce veţi fi plecaţi. Aşa că, în loc să cumpăraţi încă un televizor, mai bine achiziţionaţi o cameră video pe care să o folosiţi câţiva ani de acum încolo. De asemenea, în aceste perioade în care sunteţi împreună e bine să faceţi împreună activităţi care îi plac copilului vostru. Poate să mergeţi cu el la un meci, poate să desenaţi împreună, poate să îl ascultaţi cum cântă sau să vă plimbaţi cu bicicleta. Fiţi alături de el în activităţile care lui îi fac plăcere, chiar dacă vouă vi se par puerile şi poate în acelaşi timp voi aţi prefera să staţi de vorbă cu alţi adulţi. Amintirile pe care i le lăsaţi în urmă contează enorm pentru el. Dacă doar îi daţi o pungă cu cadouri şi apoi vă uitaţi la televizor ca să aflaţi noile ştiri din ţară ... relaţia voastră va avea de suferit. Și nu datorită distanţei, ci datorită a ceea ce faceţi sau nu faceţi când sunteţi lângă el, chiar dacă e vorba de doar o săptămână într-un an.

Psiholog Mihaela Zaharia
Parenting trainer & coach Mind Master
www.parenting.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să păstrezi relaţia cu copilul tău când eşti la distanţă (I).
 Vizualizări articol: 618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum să păstrezi relaţia cu copilul tău când eşti la distanţă (I)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei