Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 iul 2010 - Anul XV, nr. 160 (4451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şi părinţii cresc

Învaţă limba copiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Există undeva o poveste spusă de Julie Hay (trainer britanic) despre o prinţesa care se îmbolnăvise. Se putea vindeca doar dacă i se îndeplinea o singură dorinţă. Dar fata vroia luna de pe cer. Aşa că împăratul dădu sfoară în ţară să caute pe oricine poate să facă acest lucru şi să-i vindece fiica. Şi veniră mulţi ... unii încercau să-i ofere ce vrea, alţii încercau să prindă luna, unii sperau să o convingă că nu se poate, alţii o implorau să renunţe, unii chiar plecau bolborosind “ce fată proastă!”, “ce încăpăţânată!” ... dar nimeni n-a putut face nimic. Împăratul mai că îşi pierduse orice speranţă. La un moment dat însă a venit şi un bătrân care ştia programare neuro-lingvistică. S-a dus la fată şi a întrebat-o:

“- Şi cum vrei să arate luna asta?”

Să fie rotundă.

Cat de mare?

Uite aşa.

Ce culoare?

Culoarea gri.

Să strălucească sau nu?

Să strălucească.

Unde vrei să fie?

Acolo.”

După ce află bătrânul tot ce era în mintea fetei, plecă. Şi se întoarse după câteva ore cu ... o lună - un balon rotund de mărimea dorită, înfăşurat în staniol gri care strălucea şi o puse în locul stabilit. Fata nu mai putea de fericire. Şi împăratul la fel: fiica lui era vindecată!

Credeţi ca e doar o poveste? Nu chiar. Fiindcă am păţit-o şi eu. Fiica mea îi cerea tatălui ei “moţ”. La care el i-a dat un elastic de prins părul de-al meu. Nuuu, ea vrea “moţ”. Îi dau eu altul. Nuuuu. Mai încercam o dată. Încep urlete: “Vreau moţţţţ!” Ne-am lăsat păgubaşi, nu înţelegeam ce vrea. La un moment dat însă se schimbă ea la faţă şi devine fericită cand vede un elastic de prins borcanele: “Uite moţ!”

A mai existat o perioadă în care doar noi înţelegeam ce vrea de fapt când spunea “Vreau ceai!” şi ceilalţi (bunici, prieteni – când eram la ei în vizită) îi dădeau ceai iar ea se supăra şi spunea iar “Vreau ceai!”. Şi lumea se uita mirată şi enervată la ea “Doar tocmai ţi-am dat ceai! Ce vrei ???” şi răspunsul ei, acelaşi “Vreau ceai!!!“ Bună ocazie de conflict şi ceartă în care copilul să urle şi să plângă şi adultul să rămână cu părerea lui “Cine se poate înţelege cu copilul ăsta?” Hmmm ... cine verifică ce înseamnă “ceai” pentru copil, cerându-i mai multe detalii sau cerându-i să arate el ce anume vrea de pe masă. Voi ghiciţi? “Ceai” e prescurtarea de la “ceai de la muu”, adică ... lapte.

Aşa că atunci când vreţi cât mai multe şanse de a vă înţelege cu un copil (al vostru sau nu), verificaţi ce înseamnă pentru el acel cuvânt sau expresie pe care o foloseşte. Nu întotdeauna ceea ce pentru noi are de la sine înţeles un anumit sens e valabil şi pentru copil. Şi uneori e la fel şi cu adulţii. Ca atunci când ai locuit toată viaţa în Oltenia şi discuţi cu cineva din Moldova, amândoi vorbiţi aceeaşi limbă, dar din când în când tot te trezeşti întrebând “Ce-i aia?” sau “Cum adică?” De exemplu, voi ştiţi ce înseamnă “a ţipa”? Sigur că ştiţi, dar ia întrebaţi pe cineva din Ardeal ... o să aveţi o surpriză.

Psiholog Mihaela Zaharia
Parenting trainer & coach Mind Master
www.parenting.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Învaţă limba copiilor.
 Vizualizări articol: 672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Învaţă limba copiilor4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei