Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 81 (7693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Revenire

Peste 70 la sută dintre oamenii internați în Spitalul Suceava nu au Covid-19

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marea majoritate a pacienților care se află acum internați în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava nu sunt infectați cu SARS-CoV-2. Marți dimineață erau în spital 539 de pacienți, dintre care cu Covid-19 doar 144 de pacienți.

Medicul-șef al Unității de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului, dr. Liviu Cîrlan, a declarat că a crescut considerabil și numărul de prezentări la Urgențe, iar dintre cei care vin, mai puțin de 30 la sută au Covid. Oamenii au probleme cardiace, respiratorii - fără legătură cu Covid, sunt cazuri de traumatologie, pediatrie, chirurgie pediatrică sau cu boli pe care le-au neglijat în ultimul an. Înainte de pandemie, în UPU Suceava erau 350-370 de prezentări pe zi. După accidentul epidemiologic din  martie 2020, în spital au mai avut acces doar pacienții cu Covid. Din vara anului trecut, activitatea celorlalte secții s-a reluat încetul cu încetul, iar astăzi numărul de prezentări în UPU a ajuns la 200-230 pe zi și 150- 180/ zi în weekend, spune dr. Cîrlan. „Acum activitatea mai mult se axează pe pacienții non -Covid, care au diverse afecțiuni medicale, chirurgicale, care necesită internare. Se face o simplă testare cu antigen rapid, pacientul se internează și urmează cursul normal”, a afirmat șeful UPU.  O dată cu creșterea numărului de pacienți și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, a crescut și timpul de așteptare, dar pe măsură ce rata de infectare va scădea și mai mult situația va putea fi corectată.

Zonele Covid și non-Covid din UPU sunt strict delimitate, cu buline roșii și verzi. Roșu pentru Covid și verde pentru non -Covid.

 

 

 

Asistenta-șefă din UPU, Mihaela Hreceniuc, ne prezintă traseul pe care îl urmează pacientul cu Covid sau suspect de infectare și cel al pacientului non-Covid.

 

În zona Covid există o sală de triaj pentru pacienții suspecți de infectare cu SARS-CoV-2 și o sală pentru cazurile grave confirmate sau cu suspiciune de boală, aduse de ambulanță. Pacienților care vin cu suspiciune de infectare cu SARS-CoV-2 li se face testul antigen rapid pentru a putea fi izolați și a nu prezenta un pericol pentru cei care nu sunt infectați și vin la UPU cu alte afecțiuni. În așteptarea investigațiilor, pacienții adulți stau în unul din cele două containere amplasate pe rampa de ambulanțe. La UPU Pediatrie traseul este similar.

Pacienții fără suspiciune de Covid au circuite marcate cu buline și săgeți verzi. Accesul pentru ei este pe ușa principală de acces, pe care este o bulină mare verde. Traseul pentru ei este cel clasic, de dinainte de pandemie.

Doctorul Liviu Cîrlan își amintește și momentele dificile pentru spital, atât de la începutul pandemiei, cât și din valul doi, când UPU era plină de pacienți cu forme severe de Covid, care așteptau eliberarea unui loc la Terapie Intensivă, fie în spitalul din Suceava, fie la alte spitale din țară. Pe bază de solidaritate și reciprocitate, când în ATI-Covid Suceava au fost locuri libere, au fost transferați aici pacienți în stare gravă de la alte spitale din alte județe.

„Deocamdată, în Suceava suntem pe ultimele locuri ca incidență. Am avut și noi perioade în care a fost un număr mai mare de prezentări de pacienți cu Covid, dar acum, la acest moment, suntem bine”, a afirmat șeful UPU.

Explicația sa pentru această situație favorabilă este că în județ a fost efectuat un număr mare de teste, peste 180.000, ceea ce a dus la izolarea celor infectați cu SARS-CoV-2 până la negativare. „Dacă se verifică, se vede că noi tot timpul am fost în top cu testarea, pe locurile 4-5-6. Probabil că printr-o testare permanentă, depistând cazurile, nu s-a mai permis răspândirea virusului în comunitate”, consideră dr. Cîrlan.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, este de părere că unitatea dintre corpul medical, administrație și populație, care s-au comportat ca un întreg, ar fi o explicație pentru faptul că județul are cea mai mică rată de infectare din țară. El avertizează că „lupta nu s-a încheiat”, arătând că specialiștii prognozează un vârf al valului trei al pandemiei între 15-20 aprilie. „Sperăm să-l depășim cu bine”, a mai spus dr. Calancea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 70 la sută dintre oamenii internați în Spitalul Suceava nu au Covid-19.
 Vizualizări articol: 2305 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 70 la sută dintre oamenii internați în Spitalul Suceava nu au Covid-190.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei