Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 135 (7136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De sezon

DSP recomandă insistent spălarea mâinilor, ca principală metodă de prevenire a bolii diareice acute

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sezonul cald aduce şi creşterea numărului de cazuri de boală diareică acută (BDA), ceea ce face ca din iunie până în octombrie specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava să monitorizeze săptămânal numărul de cazuri diagnosticate de către medicii de familie şi al cazurilor internate.

Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a declarat că BDA constituie o problemă de sănătate publică prin incidenţa crescută, diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice. „Este o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de boală diareică acută sau gastroenterocolită acută, până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic. Reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald”, a afirmat medicul.

Cea mai sigură metodă de prevenire a apariţiei acestei boli este respectarea normelor de igienă generală şi alimentară, de igienă individuală şi mai ales de igienă a colectivităţilor.

Dr. Grădinariu recomandă cu insistenţă spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de prepararea şi consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului; spălarea fructelor şi legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum; prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare; păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muşte, rozătoare) care le pot contamina. De asemenea, directorul DSP Suceava sfătuieşte sucevenii să renunţe la alimentaţia stradală cu produse neambalate, expuse în spaţii improprii, comercializate de persoane neautorizate, să verifice termenul de garanţie şi păstrarea la rece la toate alimentele cumpărate.

 

Reguli de igienă de bază

Ea indică să se consume numai apă din surse autorizate sanitar şi nu din râuri, lacuri sau sisteme de irigaţii. Pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă şi răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât şi a altor alimente. Totodată, pentru a evita contaminarea mediului înconjurător trebuie îndepărtate corect reziduurile menajere din gospodăriile proprii şi din colectivităţi, în locuri special amenajate.

În situaţia apariţiei semnelor de boală - scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături, febră - se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără prescripţie medicală.

„Recomandăm părinţilor să îşi supravegheze copiii şi să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală şi colectivă - spălatul mâinilor, spălatul fructelor şi legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă şi răcită pentru a limita infecţia. Singurul mijloc de protecţie împotriva infecţiilor şi a bolii diareice acute este prevenirea”, a subliniat dr. Grădinariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP recomandă insistent spălarea mâinilor, ca principală metodă de prevenire a bolii diareice acute.
 Vizualizări articol: 1425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP recomandă insistent spălarea mâinilor, ca principală metodă de prevenire a bolii diareice acute0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei