Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 144 (6854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sănătate

105 copii muşcaţi de căpuşe în această lună şi trei cazuri de adulţi cu Boală Lyme, transmisă de acestea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de oameni au ajuns, în cursul acestei luni, la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului din Suceava, din cauza căpuşelor. Statistica UPU arată că în perioada 1-29 iunie a.c. s-au prezentat cu muşcături de căpuşe 413 persoane, dintre care 105 copii. Din totalul pacienţilor, 91 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 şi 13 ani, 22 sunt tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani, alţi 15 au vârste cuprinse între 70 şi 90 de ani, iar restul au vârste între 22 şi 69 de ani.

49 de copii atacaţi de căpuşe au vârsta sub 5 ani, iar unul este mai mic de 1 an. După localizare, plăgile muşcate de căpuşă au fost depistate în zona scalpului, toracelui, abdomenului, axială, fesieră, dar şi pe umeri, mâini şi picioare. Un copil de 7 ani, din Suceava, a fost muşcat de pleoapa inferioară. Pacienţii provin din aproape toate zonele judeţului Suceava, fiind înregistraţi însă şi pacienţi din Bucureşti şi din judeţele Sibiu, Botoşani, Prahova, Bacău şi Vaslui.

 

Pacienţi cu muşcături multiple, în mai multe regiuni ale corpului

O parte dintre victimele insectelor au scăpat cu o singură muşcătură, dar în cazul a 23 de pacienţi medicii au descoperit plăgi multiple sau au extras mai multe căpuşe de pe corpul celor atacaţi.

De exemplu, unui bărbat din Dumbrăveni, de 39 de ani, i-au fost extrase mai multe căpuşe din regiunea abdominală, altul, de 63 de ani, din Suceava, s-a prezentat cu cinci căpuşe pe picioare şi pe spate, o femeie de 61 de ani, tot din Suceava, a mers la spital cu plăgi provocate de căpuşe pe ambii sâni şi este sub observaţie pentru Boala Lyme. Printre victimele cu muşcături multiple de căpuşe se mai numără un adolescent de 17 ani, din Şerbăuţi, care a acuzat şi tulburări de echilibru, un  bărbat de 60 de ani, din Suceava, cu plăgi pe braţul stâng, o femeie de 26 de ani, din Ipoteşti, cu plăgi pe gât şi pe gambă, un băiat de 6 ani şi unul de 4 ani, o adolescentă de 13 ani, o fetiţă de 1 an şi una de 10 ani, toţi din Suceava. Copiii s-au prezentat cu muşcături multiple, pe diverse regiuni ale corpului - gât, picioare, degetele de la mână, braţe. O femeie de 30 de ani, din Suceava, s-a prezentat cu plăgi la mâini şi picioare, alta, în vârstă de 25 de ani, din Dărmăneşti, a fost muşcată de căpuşe de antebraţ şi de coapsă, o tânără de 21 de ani, din Arghira, de picioare, regiunea abdominală şi în regiunea axilară, iar un bărbat de 43 de ani, din Siminicea, a fost muşcat de braţ, axilă şi abdomen.

 

Muşcătura de căpuşe nu este urgenţă medicală

Procedura uzuală în UPU, în baza unui protocol mai vechi, prevede administrarea de vaccin antitetanic, în cazul muşcăturilor de căpuşe, ca măsură de protecţie, deşi se pare că nu există risc de tetanos prin spori transmişi de aceste insecte, fapt dovedit prin studii clinice. O doză de Tetanox costă 18,52 de lei şi dă imunitate pentru o perioadă de 4 ani. Noile proceduri stipulează ca medicul de urgenţă să elibereze reţete pentru antibiotice pentru trei zile şi îndrumarea pacienţilor pentru consultaţie în ambulatoriul de Boli infecţioase, în perioada celor trei zile de tratament.

De asemenea, insectele trebuie îndepărtate cât mai rapid de pe corp, dar nu obligatoriu într-un serviciu medical. Pentru aceasta se folosesc pensete cu vârf subţire sau dispozitive de extras căpuşe, disponibile în farmacii. ”Se prinde căpuşa cât mai aproape de suprafaţa pielii şi se extrage direct în sus, fără răsucire”, recomandă specialiştii. În cazul în care capul insectei rămâne în piele, se recomandă să se facă doar dezinfecţie locală cu etanol. Nu se recomandă utilizarea alcoolului, uleiului, acetonei sau a altor substanţe chimice deoarece fie sunt ineficiente, fie induc eliminarea conţinutului digestiv al căpuşei în tegument. Medicii infecţionişti subliniază că muşcătura de căpuşă nu este urgenţă medicală. Semnele şi simptomele Bolii Lyme se urmăresc 30 de zile.

 

În această săptămână, Boala Lyme a fost confirmată prin examen de laborator la doi suceveni

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că de la începutul acestui an trei suceveni au fost diagnosticaţi cu această boală, dintre care doi în cursul acestei săptămâni. Este vorba despre o femeie de 66 de ani, din Suceava, muşcată de căpuşe în data de 20 mai, şi un bărbat de 45 de ani, tot din Suceava, muşcat în data de 15 mai. Boala a fost confirmată prin analize de laborator.

Pentru evitarea muşcăturii de căpuşe, se recomandă măsuri de protecţie individuală la ieşirile la iarbă verde, precum purtarea unor haine în culori deschise şi cu textură mai deasă pentru a putea fi observate insectele mai uşor, încălţăminte închisă, acoperirea capului cu şepci sau pălării. După petrecerea timpului în zone cu vegetaţie, o verificare corporală atentă poate duce la descoperirea insectelor.

Medicii veterinari recomandă şi protejarea animalelor de muşcătura de căpuşă pentru că aceste insecte atacă toate mamiferele mari - bovine, cabaline, ovine, câini, pisici, căprioare, cerbi etc., şi omul, care reprezintă cea de a treia gazdă în ciclul lor evolutiv. Căpuşele pot transmite sau provoca mai multe boli la om şi animale, printre care babesioza (piroplasmoza), ehrlichioza, haemobartoneloza, bartoneloza, leishmanioza, borelioza sau Boala Lyme, tularemia şi meningoencefalita virală şi de aceea este recomandabilă verificarea atentă a animalelor de companie după ieşiri în zone cu vegetaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 105 copii muşcaţi de căpuşe în această lună şi trei cazuri de adulţi cu Boală Lyme, transmisă de acestea.
 Vizualizări articol: 2856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
105 copii muşcaţi de căpuşe în această lună şi trei cazuri de adulţi cu Boală Lyme, transmisă de acestea1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei