Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 96 (6806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Umanitar

Inima unui adolescent din Suceava, secerat de un grav accident rutier, bate de luni în pieptul unui bucureștean de 39 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru oameni au primit o nouă viaţă, luni, datorită familiei unui adolescent din judeţul Suceava, aflat în moarte cerebrală după un grav traumatism cerebral, suferit într-un accident rutier. În urma accidentului, tânărul în vârstă de 17 ani a ajuns în comă profundă la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu leziuni cerebrale incompatibile cu viaţa. După multe zile de speranţe zadarnice, în care tânărul a fost ţinut în viaţă doar de aparate, familia a anunţat medicii că fiul lor poate salva alte vieţi. Coordonatorul echipei de prelevare organe în vederea transplantului, de la Spitalul de Urgenţă Suceava, dr. Lavinia Ștreangă, a contactat imediat Agenţia Naţională de Transplant (ANT) și au început pregătirile în vederea intervenţiei. Echipe de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, de la clinici universitare din Iași și de la București, au venit, duminică seara, la Suceava, iar cea de aici s-a ocupat de organizare și menţinerea funcţiilor vitale ale tânărului. La ora 23.15, când a aterizat la Suceava elicopterul SMURD pentru transferul inimii la Târgu Mureș, a început intervenţia. „A fost o sincronizare perfectă, totul a decurs foarte bine”, a declarat, ieri, șeful secţiei Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Suceava, dr. Dorin Stănescu.

Coordonatorul echipei de la Suceava, dr. Ștreangă, a precizat că este prima prelevare de inimă care se face la Suceava. De asemenea, a fost prima prelevare de organe din acest an din cadrul Centrului Regional Iași, de care aparţine și Suceava, și a cincea efectuată în spitalul sucevean.

Inima adolescentului din Suceava va continua să bată în pieptul unui bărbat în vârstă de 39 de ani din Bucureşti, care se afla de peste doi ani pe lista de aşteptare.  Transplantul s-a efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Ficatul a fost transplantat în Centrul de Transplant Hepatic de la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iași, unui bărbat de 61 de ani, din Botoșani, care suferă de ciroză. Un rinichi a ajuns la o femeie de 56 de ani, din Suceava, diagnosticată din 2011 cu boala cronică de rinichi și care de doi ani făcea dializă de trei ori pe săptămână. Operaţia a fost realizată la Centrul de Transplant din cadrul Spitalul "C.I. Parhon" Iaşi.

 

Gândul că cel plecat continuă să trăiască împreună cu cei salvaţi poate fi o alinare

Un alt rinichi a ajuns la o clinică universitară din București, la un pacient compatibil, aflat pe lista de așteptare. Astfel, decizia familiei adolescentului sucevean a dat o nouă șansă la viaţă pentru patru oameni. Gestul lor umanitar a fost apreciat atât de medicii din ATI Suceava, cât mai ales de cei patru, care practic pot avea de acum încolo o viaţă normală. „Este o familie foarte echilibrată; de la ei a venit sugestia pentru donare. Apreciem foarte mult gestul lor și îi încurajăm și pe alţii, pe care viaţa îi aduce în astfel de situaţii, să facă la fel”, a spus dr. Ștreangă. „Familia a arătat complianţă, am colaborat foarte bine în aceste momente grele pentru ei. Eram de gardă când băiatul a ajuns la spital, după accident. L-am menţinut în viaţă în ideea că putem să-l recuperăm, că îl putem salva, dar din păcate nu s-a putut. Leziunile suferite în urma accidentului nu i-au lăsat nici o șansă”, a subliniat dr. Stănescu.

Conform medicilor, toţi pacienţii sunt în prezent stabili şi în stare clinică bună.

Menţionăm că în Registrul Naţional de Transplant https://www.transplant.ro/Registru.aspx sunt înregistrate peste 4.000 de cereri, cele mai multe, peste 2.600, fiind pentru transplant renal. În același timp, România se află extrem de jos în ceea ce privește donarea de organe. Conform statisticii ANT, https://www.transplant.ro/Statistica.aspx , în anul 2017 în ţara noastră au fost doar 65 de donatori.

Un singur donator poate salva viaţa a 8 pacienţi prin donarea de organe și poate îmbunătăţi viaţa altor 100, prin donarea de ţesut. Pentru familiile care fac acest gest umanitar, gândul că cel plecat continuă să trăiască împreună cu cei salvaţi poate fi o alinare pentru pierderea suferită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inima unui adolescent din Suceava, secerat de un grav accident rutier, bate de luni în pieptul unui bucureștean de 39 de ani.
 Vizualizări articol: 10181 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Inima unui adolescent din Suceava, secerat de un grav accident rutier, bate de luni în pieptul unui bucureștean de 39 de ani4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei