Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 feb 2015 - Anul XX, nr. 35 (5847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tragic

Temuta gripă AH1 a ucis un sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr de 23 ani, din Cajvana, infectat cu virusul gripal AH1, a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde fusese internat în stare critică. Suceveanul a decedat pe data de 4 februarie, în timp ce se afla în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar decesul a fost confirmat ieri, de directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Este primul caz din acest sezon rece, în care o persoană din judeţ este ucisă de gripă.

Pe data de 23 ianuarie, tânărul a început să acuze simptome de răceală, iar câteva zile mai târziu, pe 28 ianuarie, a mers la medic, fiind depistat cu bronhopneumonie gravă şi pleurită dreaptă. Suceveanul a fost internat în secţia de Pneumoftiziologie, de unde ulterior a fost transferat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu simptome de insuficienţă respiratorie acută severă.

La scurt timp, fiindcă starea sa s-a agravat, în ciuda tratamentului medicamentos, pacientul a fost transferat la Reanimare. Aici, sănătatea tânărului s-a înrăutăţit progresiv, pentru ca în data de 4 februarie să fie înregistrat decesul. Înainte de a muri, suceveanului i s-au recoltat probe care au fost trimise spre analiză la Institutul Naţional Cantacuzino. Ulterior, investigaţiile de laborator au confirmat infecţia cu virusul gripal AH1, care este unul mai agresiv (aşa-numita gripă porcină).

 

Avea sistemul imunitar slăbit din cauza unei forme de cancer a sângelui

Suceveanul care în data de 4 februarie a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă din cauza gripei suferea de o formă de cancer a sângelui, mai exact de limfom, condiţii în care infecţia respiratorie a evoluat agresiv. Anterior îmbolnăvirii de gripă, el nu fusese vaccinat împotriva bolii, a subliniat ieri dr. Cătălina Zorescu.

În momentul de faţă, în judeţ se înregistrează o explozie de cazuri de gripă, însă nu toate îmbolnăvirile sunt confirmate prin teste de laborator. Din 45 de cazuri de gripă înregistrate numai săptămâna trecută, doar 11 au fost confirmate prin analize specifice, efectuate la Institutul Naţional Cantacuzino (patru de gripă AH1, cinci de gripă AH3 şi două de gripă B, ultimele fiind infecţii cu virusuri gripale obişnuite). În celelalte situaţii, diagnosticul a fost stabilit de medici în baza simptomelor prezentate de pacienţi.

 ”DSP Suceava, precum şi întreaga reţea de furnizori de servicii medicale acordă o atenţie deosebită monitorizării evoluţiei afecţiunilor respiratorii şi acordării de servicii de diagnostic şi tratament pacienţilor care se prezintă la consultaţie, dar se cunoaşte riscul evoluţiei şi a unor forme mai grave de boală, în special la grupele de pacienţi cu risc. Este vorba aici de persoane care prezintă afecţiuni grave asociate, vârstele extreme, gravide, personal medico-sanitar”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, recomandând populaţiei să respecte indicaţiile medicilor pentru a evita îmbolnăvirile.

 

În plin sezon antigripal, autorităţile au sistat vaccinarea

Doctorii spun că cea mai sigură măsură de prevenţie rămâne vaccinarea şi recomandă administrarea serului până la finele lunii mai, dată până la care şi eficienţa vaccinului este dovedită. În judeţ, vaccinul antigripal mai poate fi procurat doar din unele farmacii, întrucât campania gratuită de imunizare a fost sistată de Ministerul Sănătăţii (MS), după o lună de la debut. Serul repartizat judeţului Suceava pentru imunizarea populaţiei inclusă în categoriile de risc, cum ar fi bolnavi cronici, gravide, bătrâni de 65 ani şi peste, s-a epuizat în decembrie, iar de atunci stocurile nu au mai fost refăcute. La începutul sezonului rece, Direcţia de Sănătate Publică a solicitat de la MS 35.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, din care a primit doar 7.600, dar cantitatea nu a mai fost suplimentată pe măsură ce serul s-a epuizat.

 

Mii de suceveni sunt depistaţi săptămânal cu afecţiuni respiratorii

Pentru sezonul rece 2014-2015, Ministerul Sănătăţii a distribuit în judeţ două tranşe de vaccinuri antigripale gratuite, una la începutul lui noiembrie, de 1.990 de doze, şi alta spre sfârşitul aceleiaşi luni, de 5.610 de doze. Serul a fost administrat prin cabinetele medicilor de familie, unităţi sociale şi spitale până în decembrie.În anii anteriori, campania de vaccinare antigripală gratuită debuta în luna noiembrie şi se termina în aprilie.

În timp ce acţiunea de imunizare a fost sistată, numărul de persoane cu afecţiuni respiratorii de sezon a crescut constant. Datele centralizate la nivel judeţean de Direcţia de Sănătate Publică arată că, săptămânal, mii de persoane au nevoie de îngrijiri medicale după ce răcesc. Ultima evidenţă, întocmită pentru perioada 2-8 februarie, indică 45 cazuri de gripă,  dintre care 18 internate, 2.508 de infecţii acute de căi respiratorii superioare, dintre care 56 spitalizate, şi 667 de pneumonii, dintre care 151 internate. Majoritatea bolnavilor au fost copii cu vârste între 5 şi 14 ani şi 2 şi 4 ani. Numărul cazurilor de afecţiuni respiratorii de sezon a depăşit încă din luna ianuarie valorile normale, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Temuta gripă AH1 a ucis un sucevean.
 Vizualizări articol: 2785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Temuta gripă AH1 a ucis un sucevean5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fasole verde gătită mocănește A venit vremea să dăm din nou iama prin cămări și să gătim mâncăruri aflate din vechile cărți de bucate. Pe la 1888, când românul se învățase deja să aibă-n bucătărioară, pe raft, cărți de soiul acesta, publicate în... Citeşte