Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 ian 2015 - Anul XX, nr. 18 (5830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declaraţii

Suceava nu se numără printre judeţele în care au apărut reacţii adverse la elevii vaccinaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici un medic de familie din Suceava nu a anunţat reacţii adverse apărute la copiii vaccinaţi în şcoli împotriva difteriei şi tetanosului, în cadrul campaniei naţionale de imunizare. Declaraţia a fost făcută ieri de directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, în contextul în care în ţară mai mulţi elevi de clasa a VIII-a s-au plâns în ultimele zile că nu s-au simţit deloc bine după ce li s-a injectat serul. Responsabilul DSP Suceava a arătat că judeţul nostru nu se numără printre cele cinci judeţe din ţară în care s-au semnalat, în total, 53 de posibile reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic, care se inoculează, gratuit, elevilor de clasele a VIII-a şi a IX-a, în cadrul calendarului obligatoriu de vaccinare.

Dr. Cătălina Zorescu a explicat că, la nivelul judeţului Suceava, nu s-au utilizat în actuala campanie de imunizare vaccinuri din loturile incriminate, motiv pentru care administrarea serului la elevii din şcoli poate continua. Ea a ţinut însă să precizeze că medicii vaccinatori au obligaţia de a-i informa pe părinţi cu privire la posibilele reacţii care pot apărea în urma imunizării, precum şi despre măsurile pe care trebuie să le ia în cazul apariţiei acestora.

 

7.600 doze de vaccin diftero-tetanic, distribuite în judeţ pentru imunizarea elevilor

“Până în prezent, în judeţul Suceava nu s-au semnalat reacţii adverse postvaccinale. Au fost distribuite 7.600 de doze de vaccin diftero-tetanic, pentru 6.645 de elevi de clasa a VIII-a şi 467 de elevi de clasa a IX-a, ultimii fiind restanţieri din campania precedentă”, a transmis adjunctul DSP Suceava.

Dr. Cătălina Zorescu a subliniat că instituţia pe care o reprezintă „acordă o atenţie deosebită modului de respectare a condiţiilor de transport, depozitare şi administrare în condiţii optime a tuturor produselor vaccinale şi colaborează permanent cu întreaga reţea de medici vaccinatori din judeţ, astfel încât orice posibil incident vaccinal să fie semnalat şi investigat epidemiologic, conform metodologiei în vigoare”. Ea a adăugat că, anul trecut, în judeţ, singurul caz de reacţie adversă post-vaccinare a apărut în luna iunie, la un copil de 1 an, din Vatra Moldoviţei. Minorul fusese imunizat cu un vaccin trivalent, care oferă protecţie împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, iar la scurt timp de la injectarea serului a început să prezinte febră, agitaţie şi erupţii cutanate. Copilul a fost dus de părinţi direct la spital, unde medicii au decis internarea, pentru ca după 24 de ore minorul să-şi revină şi să fie externat. Ancheta epidemiologică derulată de DSP Suceava la acea vreme a concluzionat că în acest caz a fost vorba de o reacţie imunitară individuală, deoarece nici unul dintre copiii imunizaţi cu vaccin din acelaşi lot nu a prezentat probleme de sănătate.

 

Medicii, încurajaţi să raporteze cazurile de reacţii adverse post-vaccinare

În total, anul trecut, medicii din judeţ au vaccinat împotriva a diverse boli peste 72.000 de copii, dar numai cel de la Vatra Moldoviţei a prezentat reacţii adverse post-imunizare. „Noi încurajăm personalul medico-sanitar să raporteze orice caz de reacţie adversă post-vaccinare pentru că doar aşa putem remedia eventualele deficienţe care s-ar datora condiţiilor improprii de transport şi depozitare sau neregulilor în modul de administrare, acestea fiind cauze mult mai probabile decât calitatea necorespunzătoare a anumitor loturi de vaccin”, a punctat adjunctul DSP Suceava.

Amintim că, după apariţia în ţară a celor 53 de posibile reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic la elevii de clasa a VIII-a din cinci judeţe, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea temporară de la utilizare a două loturi de ser, J7140-1 şi K7280, până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava nu se numără printre judeţele în care au apărut reacţii adverse la elevii vaccinaţi.
 Vizualizări articol: 1091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceava nu se numără printre judeţele în care au apărut reacţii adverse la elevii vaccinaţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei