Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 ian 2015 - Anul XX, nr. 17 (5829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

SAJ Suceava

Aproape trei milioane de kilometri, parcurşi anul trecut de ambulanţele din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape trei milioane de kilometri au străbătut anul trecut autosanitarele aflate în dotarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava. Aşa reiese dintr-o statistică prezentată ieri de managerul unităţii, dr. Daniel Martiniuc, în care se arată că, în total, maşinile din parcul auto au fost în 61.436 de misiuni, acumulând nu mai puţin 2,865 milioane de kilometri. Majoritatea distanţelor au fost parcurse de maşinile de transport, care s-au deplasat foarte mult şi în afara judeţului şi pentru care şi numărul solicitărilor a fost mai mare: 19.306. În condiţiile în care activitatea SAJ Suceava devine tot mai intensă (anul trecut numărul solicitărilor a crescut cu 5% comparativ cu 2013), iar maşinile din dotare s-au uzat, multe atingând deja sau chiar depăşind norma de casare, dr. Daniel Martiniuc cere ministerului de resort să suplimenteze numărul de autosanitare, îndeosebi de transport. Printr-o adresă transmisă ministrului Nicolae Bănicioiu, şeful SAJ Suceava motivează că, la ora actuală, în judeţ nu există nici o societate privată care să transporte pacienţii nemedicalizaţi (a căror situaţie nu impune prezenţa medicului), cu excepţia unei singure firme care se ocupă de bolnavii dializaţi, dar numai de cei adulţi. Copiii care au nevoie de  dializă sunt duşi cu ambulanţele la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria” Iaşi, acolo unde efectuează minorii acest gen de terapie.

 

Spitalul Suceava, în topul unităţilor care solicită Ambulanţa

„În prezent, transportul copiilor la centrul de dializă din Iaşi se realizează de trei ori pe săptămână, luni, miercuri şi vineri. Pe lângă acest tip de transport, SAJ Suceava este solicitat şi de spitalele din teritoriu, cele mai multe cereri fiind din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă”, explică dr. Daniel Martiniuc.

El arată că în atribuţiile SAJ Suceava intră preluarea din spitale, de la camerele de gardă sau de primire a urgenţelor, a pacienţilor neinternaţi şi nedeplasabili şi transportul acestora la domiciliu, în cazul în care nu există alte mijloace prin care bolnavii să ajungă la casele lor. Tot SAJ Suceava se ocupă şi de externările din spitale atunci când vine vorba de pacienţi care nu se pot mişca sau care sunt în fază terminală. În responsabilitatea angajaţilor de la Ambulanţă sunt şi transferurile intersecţii, adică între pavilioanele spitalelor, dar şi transportul pacienţilor cronici în diverse centre de recuperare din ţară, dacă bolnavii nu se pot deplasa singuri sau cu alte mijloace şi există o solicitare din partea medicilor specialişti în acest sens. Totodată, personalul de la Ambulanţă se ocupă de transportul la domiciliu al unor cazuri sociale şi de transportul pacienţilor la cererea directă a acestora.

 

Propunere: ambulanţele pentru consultaţii la domiciliu să fie utilizate şi pentru transportul copiilor dializaţi

„Toate aceste tipuri de transport s-au înmulţit simţitor în ultimii doi, trei ani, pe de o parte din cauza creşterii adresabilităţii către serviciul nostru, iar pe de altă parte din cauza problemelor sociale şi a creşterii incidenţei unor afecţiuni. Mă refer aici la accidente soldate cu politraumatisme urmate de sechele, afecţiuni oncologice, afecţiuni cardiace sau afecţiuni neurologice. Având în vedere dotarea deficitară cu ambulanţe de transport a SAJ Suceava, nu mai reuşim să onorăm toate solicitările în anumite situaţii limită. Din această cauză apar reproşuri şi acuzaţii la adresa noastră venite din partea pacienţilor sau aparţinătorilor. Alteori apar acuzaţii chiar din partea medicilor din spital care nu înţeleg că nu dispunem de suficiente ambulanţe de transport, de tip A1/A2. Medicii ne cer pe un ton imperativ să transportăm bolnavii externaţi cu ambulanţe de urgenţă, de tip B1/B2, ceea ce nu putem accepta”, declară dr. Daniel Martiniuc. El subliniază că ambulanţele din parcul auto al unităţii au între 300.000 şi 750.000 de kilometri parcurşi fiecare, în funcţie de anul de fabricaţie şi de locaţia staţiei, cele mai uzate fiind cele de la Suceava, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.

„Majoritatea ambulanţelor prezintă o uzură fizică şi morală, iar întreţinerea lor presupune cheltuieli financiare la limita fondurilor disponibile”, a punctat dr. Daniel Martiniuc, care a propus Ministerului Sănătăţii ca până la suplimentarea autosanitarelor de transport să-şi dea acceptul pentru utilizarea celor patru ambulanţe de tip ACD, destinate consultaţiilor la domiciliu, şi în cazul copiilor dializaţi care necesită transport la Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape trei milioane de kilometri, parcurşi anul trecut de ambulanţele din judeţ.
 Vizualizări articol: 963 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape trei milioane de kilometri, parcurşi anul trecut de ambulanţele din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei