Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 dec 2014 - Anul XIX, nr. 303 (5812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Teste gratuite

Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin continuă şi în 2015

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin se va derula şi în 2015, pentru al treilea an consecutiv. Aşa a anunţat Ministerul Sănătăţii care a informat că fondurile alocate anul viitor pentru realizarea testelor Babeș Papanicolau se vor dubla.

Din 2012, de când a debutat programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, viaţa mai multor sucevence a fost salvată. În cadrul acestui program, femeile au fost consultate de medici și convinse să facă cât mai repede testul Babeș Papanicolau, un examen care poate să depisteze maladia într-un stadiu incipient, când există 100% șanse de vindecare. Fără programul Ministerului Sănătății, care le-a asigurat sucevencelor o testare gratuită, multe femei ar fi omis să treacă pe la cabinet sau nu şi-ar fi permis să facă o investigație atât de aprofundată și ar fi aflat mult prea târziu că suferă de cancer de col uterin, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Pentru efectuarea gratuită a testului Babeş Papanicolau, o femeie care este eligibilă trebuie să meargă la medicul de familie, unde solicită eliberarea formularului pentru recoltare şi informaţii despre centrul de recoltare la care trebuie să se prezinte. După recoltarea care se realizează la un centru specializat, femeile primesc rezultatul în termen de 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, pacientele vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, ele vor fi reprogramate la o nouă testare după cinci ani.

 

Un singur test gratuit pentru femeile între 25 și 64 de ani

În 2014, programul Ministerului Sănătăţii a beneficiat la nivel naţional de peste 18 milioane de lei, însă pentru 2015 este planificată o creștere a bugetului cu peste 50%.

Potrivit evidențelor Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în 2012 au fost testate 374 de femei din judeţ, toate în rețeaua Spitalului Suceava, singurul inclus în program la acea vreme, în timp ce în 2013 au fost investigate 3.579 de femei, dintre care 3.335 la Spitalul Suceava și 244 la Spitalul Fălticeni, inclus și el între timp în program. În 2014, până în toamnă, numărul femeilor examinate a fost de 242 - 115 la Spitalul Suceava și 127 la Spitalul Fălticeni.

Din cele 242 de femei care au trecut până în toamnă pe la cabinetele medicilor pentru a afla dacă au motive de îngrijorare, majoritatea, respectiv 235, au fost examinate în al doilea trimestru, adică în lunile aprilie, mai și iunie, când programul a funcționat la parametri optimi, pe grupe de vârstă situația fiind următoarea: zece femei între 25-29 de ani, 24 între 30-34 de ani, 29 între 35-39 de ani, 37 între 40-44 de ani, 47 între 45-49 de ani, 44 între 50-54 de ani, 28 între 55-59 de ani și 16 între 60-64 de ani.

Dintre acestea, 226 au aflat că nu au cancer de col uterin, dar suferă de anumite modificări celulare sau de infecții care pot duce la complicații.

Doctorii le-au recomandat celor 226 de paciente cu probleme să se trateze și să revină la control. În alte nouă cazuri, pacientele au aflat că prezintă anomalii ce le fac suspecte de cancer de col uterin, motiv pentru care trebuie să facă investigații suplimentare, care să certifice diagnosticul.

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin vizează depistarea la timp, în urma examenului citologic, a cancerului de col uterin. Sunt eligibile pentru testare femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Aceste femei beneficiază de o singură examinare fără plată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin continuă şi în 2015.
 Vizualizări articol: 2273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin continuă şi în 20150.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei