Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 dec 2014 - Anul XIX, nr. 303 (5812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De anul viitor

Programul de depistare a surdităţii la nou-născuţi va fi extins de Ministerul Sănătăţii în toate maternităţile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Sănătăţii extinde de anul viitor programul de screening pentru depistarea precoce a deficienţelor de auz la nou-născuţi. Din 2015, acest program se va derula în toate maternităţile din ţară, inclusiv la Suceava, şi nu doar în câteva centre din ţară, ca în prezent. Prin acest program, toţi bebeluşii vor beneficia de testare audiometrică gratuită, astfel încât surditatea la copii să fie depistată cât mai devreme pentru a se putea asigura în timp util un tratament adecvat.

“Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză am hotărât ca, începând cu anul 2015, să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile și pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar și dotarea tuturor celor 150 de maternităţi de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născuţi se vor face din fonduri europene. În acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

 

38 de copii cu deficienţe de auz au primit în acest an de la CAS Suceava aparate auditive

În prezent, testarea pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi se desfășoară în cadrul a 17 maternităţi din ţară care dispun de condiţiile necesare, dar începând cu 2015 procedurile de testare se vor realiza în toate maternităţile din România. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumaţi către unităţile sanitare de specialitate pentru continuarea investigaţiilor audiologice. Dacă în anul 2013, fondurile asigurate în cadrul programului naţional de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de bebeluşi, pentru 2015 Ministerul Sănătăţii își propune testarea a 200.000 de nou-născuţi.

De precizat că tratamentul pentru deficienţa de auz este asigurat, de asemenea, gratuit, în cadrul programelor gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La Suceava, în acest an, Casa de Asigurări de Sănătate a emis 660 de decizii pentru obţinerea protezelor auditive, valoarea bugetului alocat în acest scop fiind de 633.468 de lei. Dintre acestea, 38 au fost emise pentru copii. În total, aceştia au beneficiat de 70 de decizii pentru obţinerea aparatelor auditive, valoarea fondurilor repartizate fiind de 67.186 de lei. Conform legislaţiei în vigoare, majoritatea copiilor au beneficiat de două proteze auditive, în condiţiile în care medicii de specialitate au recomandat protezare bilaterală. CAS Suceava decontează pentru o proteză auditivă suma de 959,8 lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul de depistare a surdităţii la nou-născuţi va fi extins de Ministerul Sănătăţii în toate maternităţile.
 Vizualizări articol: 2028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programul de depistare a surdităţii la nou-născuţi va fi extins de Ministerul Sănătăţii în toate maternităţile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei