Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2014 - Anul XIX, nr. 287 (5796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din acest weekend

Pacienţii Spitalului Suceava, trimişi la Arcadia pentru o tomografie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din acest weekend, bolnavii internaţi la Spitalul Suceava sau care ajung aici în regim de urgenţă şi au indicaţii pentru o tomografie computerizată sunt investigaţi de o firmă de explorări paraclinice de înaltă performanţă din Iaşi, care şi-a deschis punct de lucru în cartierul Zamca din municipiul Suceava. Este vorba de firma Arcadia, care în baza unui contract de prestări servicii câştigat în urma unei licitaţii va prelua cazurile urgente ale spitalului până la începutul anului viitor.

Aşa a informat ieri directorul adjunct medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, care a explicat cum s-a ajuns în această situaţie: „Tomograful spitalului a fost dezafectat sâmbătă pentru că a venit aparatul nou care urmează să fie instalat în locul celui vechi și dat în funcțiune imediat ce se obțin toate avizele necesare, în circa o lună și jumătate. În urma unei licitații la care au participat firmele Explora și Arcadia, ultima a fost desemnată să efectueze tomografiile pentru cazurile urgente și eventual cele cronice dacă nu pot fi amânate pentru o perioadă prea mare de timp. Condiția impusă la încheierea contractului a fost asigurarea de servicii non-stop, interpretarea rezultatelor în decurs de o oră și asigurarea transportului cu ambulanța, de la spital și înapoi”, a spus Brădățan.

Adjunctul Spitalului Suceava a adăugat că odată cu preluarea activității de explorare cu computerul tomograf de firma Arcadia, numărul investigațiilor cu acest aparat va scădea cu o treime deoarece nu toate cazurile cronice vor mai fi rezolvate. Situația va reveni la normal la începutul anului viitor, când noul tomograf  va putea fi utilizat.

 

Diagnostice mai precise şi o iradiere mai mică, cu noul tomograf

Noul tomograf al Spitalului Suceava a costat 750.000 euro și a fost achiziţionat cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Acest aparat este mai performant decât primul şi are avantajul că facilitează scanarea inimii şi a arterelor coronare, oferind medicilor posibilitatea unui diagnostic foarte exact şi a unui tratament pe măsură. Şi asta deoarece acest tip de tomograf deţine o tehnologie de investigare cu 64 slice-uri, care permite pe lângă efectuarea examinărilor standard şi efectuarea de angiografii pentru toate regiunile corpului sau de examene tomografice pentru pacienţii care suferă de afecţiuni coronariene.

 

500.000 de dolari, costul vechiului tomograf, achiziţionat în 2008 de spital

Noul tomograf va creşte complexitatea cazurilor tratate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava prin posibilitatea efectuării de investigaţii net superioare din punct de vedere calitativ, îndeosebi în sfera Cardiologie şi Oncologie. Imaginile obţinute cu acest tip de aparat sunt extrem de clare, generând un diagnostic corect și precis, în timp ce gradul de iradiere a pacientului este sensibil redus.

„Noul tomograf permite vizualizarea unor zone care acum, cu aparatul pe care îl deţinem, nu ne sunt accesibile. Are o viteză de opt ori mai mare, ceea ce înseamnă o imagine obţinută în timp real. Fiind un tomograf din generaţia nouă are şi un grad de iradiere mai scăzut, cu până la 60%”, a arătat dr. Tiberius Brădăţan.

Vechiul tomograf al Spitalul Suceava a fost dat în funcţiune în martie 2008. Era un aparat cu opt slice-uri, care la vremea respectivă a costat 500.000 de dolari.

Potrivit datelor înregistrate de Spitalul Suceava, până la încheierea contractului cu Arcadia, circa 650 de pacienţi erau examinaţi lunar cu vechiul tomograf.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii Spitalului Suceava, trimişi la Arcadia pentru o tomografie.
 Vizualizări articol: 1385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pacienţii Spitalului Suceava, trimişi la Arcadia pentru o tomografie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei