Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2014 - Anul XIX, nr. 134 (5643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cazuri rare

Un bătrân care s-a îmbolnăvit de leptospiroză de la animalele din gospodărie a murit în Spitalul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bătrân de 77 ani, din localitatea Vicovu de Sus, care s-a îmbolnăvit de leptospiroză de la animalele din gospodărie, a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Decesul a fost confirmat ieri de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a informat că bătrânul fusese internat în secţia Medicală pentru afecţiuni mai vechi, iar ulterior diagnosticat cu leptospiroză. Leptospiroza este o boală infecţioasă rară, provocată de o bacterie spiralată, şi care poate avea forme fatale, mai ales în contextul unei vârste înaintate şi al unui organism slăbit de o multitudine de boli cronice.

Septuagenarul a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă în data de 5 iunie din cauza unui cancer de care suferea de mai multă vreme. La scurt timp de la internare, medicii au ridicat şi suspiciunea de leptospiroză, iar investigațiile de laborator efectuate ulterior la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au certificat acest diagnostic prezumtiv, a precizat ieri directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Responsabilul Direcţiei de Sănătate Publică a explicat că bătrânul contractase leptospiroza de la animalele din gospodărie, iar această infecţie, suprapusă peste bolile cronice pe care deja le avea, i-a grăbit sfârşitul. Bătrânul a decedat luni, 9 iunie, chiar în ziua de Rusalii. Este al doilea caz de leptospiroză la om confirmat în judeţ de la începutul anului, primul caz fiind înregistrat la o femeie de 51 ani, din Stulpicani, în luna aprilie.

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, ficatului, sistemului nervos și cardiovascular.

 

Leptospiroza, semnalată în fermele de reproducţie, în special la tauri

Boala evoluează în forme clinice variate, de la cele uşoare până la cele grave, care pun în pericol viaţa bolnavului. Leptospiroza are caracter de boală profesională, apărând mai ales la cei care lucrează cu animalele sau în mediu mlăştinos. Ca profilaxie este importantă stârpirea rozătoarelor, acestea fiind o cale de transmitere, şi utilizarea hainelor de protecţie pentru cei ce lucrează în zootehnie.

De la începutul anului, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Suceava a consemnat mai multe cazuri de leptospiroză în rândul animalelor. Boala a fost semnalată în fermele de reproducţie, în special la tauri, a informat ieri purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Vasile Semeniuc. Medicul a precizat că leptospiroza a fost confirmată în patru localităţi, Rîşca, Bălcăuţi, Vatra Moldoviţei şi Baia, unde s-au luat măsuri de limitare a focarelor. „Animalele au fost izolate şi supuse unui tratament medicamentos, la finalul căruia se va face o retestare. Dacă analizele vor ieşi din nou pozitive pentru leptospiroză, animalul va fi sacrificat”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa al DSVSA Suceava. El a adăugat că în alte trei localităţi, Stulpicani, Podu Coşnei şi Moldoviţa, au apărut suspiciuni de boală. „Asta înseamnă că primul buletin de analiză a ieşit pozitiv, iar dacă la a doua testare, făcută în termen de 21 de zile, se întâmplă la fel, se declară diagnosticul de leptospiroză”, a arătat Vasile Semeniuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bătrân care s-a îmbolnăvit de leptospiroză de la animalele din gospodărie a murit în Spitalul Suceava.
 Vizualizări articol: 3668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un bătrân care s-a îmbolnăvit de leptospiroză de la animalele din gospodărie a murit în Spitalul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei