Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iun 2014 - Anul XIX, nr. 130 (5639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Boală de import

Doi bărbaţi din Vatra Dornei, transportați la un spital din Bucureşti, după ce au fost depistaţi cu malarie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi bărbaţi de 37 şi 51 ani, ambii din Vatra Dornei, au fost diagnosticaţi cu malarie, o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Bărbaţii au contractat boala în timp ce se aflau în Guineea Ecuatorială, o ţară din Africa Centrală, unde au lucrat o perioadă în domeniul construcţiilor. Cei doi au părăsit ţara în decembrie 2013, iar la întoarcere, în urmă cu două săptămâni, au început să acuze accese febrile, frisoane, dureri musculare şi de cap. Bărbaţii s-au prezentat la medic, în Vatra Dornei, iar în urma consultului au fost suspectaţi de malarie. Cei doi au fost internaţi în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş” Bucureşti, unde s-a stabilit cu certitudine diagnosticul de malarie.

 

Internaţi cu forme medii de boală

 Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a explicat ieri că pacienţii prezintă forme medii de boală şi vor mai rămâne o perioadă sub supraveghere medicală.

Responsabilul instituţiei a atenţionat persoanele care se deplasează în regiunile tropicale şi subtropicale să se informeze înainte asupra riscului demalarie, deoarece este mult mai ușor să aplici un tratament preventiv decât un tratament după ce afecţiunea s-a instalat deja. Ea a subliniat că există o medicație anume care trebuie urmată înainte de deplasarea şi în timpul şederii în zonele expuse, pentru a elimina riscul unei potenţiale infecţii.

Sunt primele două cazuri confirmate de malarie înregistrate în acest an la  persoane din judeţ, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

 

În decembrie 2013, un alt caz, la tânăr de 24 ani, din Dorna Areni

În judeţ, ultimul caz de malarie a fost semnalat în decembrie 2013, la un tânăr de 24 ani, din localitatea Dorna Arini, care la rândul lui a lucrat în construcţii, în Guineea Ecuatorială, el fiind diagnosticat cu malarie la întoarcerea în ţară. Alte trei cazuri de malarie au mai fost consemnate în judeţ în 2011, arată statisticile DSP.

Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Cei doi bărbaţi de 37 şi 51 ani, din Vatra Dornei, au fost infectaţi cu Plasmodium Falciparum, una din cele patru variante ale parazitului care provoacă boala. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel, declară specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, cu precizarea că acest ţânţar nu trăieşte în ţara noastră, ceea ce înseamnă că nu există nici un pericol de transmitere a infecţiei.

„Malaria este o boală eradicată în România, iar singurele cazuri înregistrate la noi în ţară sunt de import”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.

 

Vaccinul antimalarie nu poate fi utilizat ca metodă unică de prevenţie

Malaria se manifestă prin febră apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere la infecţie sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puţin de şapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie. Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces. În lipsa unui tratament corect şi la timp, malaria poate evolua către deces. În ceea ce priveşte vaccinul antimalarie, nu există studii care să îi dovedească eficienţa, pentru a putea fi utilizat ca unică metodă de prevenire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi bărbaţi din Vatra Dornei, transportați la un spital din Bucureşti, după ce au fost depistaţi cu malarie.
 Vizualizări articol: 2635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Doi bărbaţi din Vatra Dornei, transportați la un spital din Bucureşti, după ce au fost depistaţi cu malarie4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei