Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 apr 2014 - Anul XIX, nr. 93 (5602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Centrul de Transfuzii

Sucevenii care au făcut excese de sărbători, respinşi la donarea de sânge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Persoanele care de sărbători au făcut abuz de mâncare şi alcool nu sunt primite să doneze sânge. Avertismentul a fost lansat de directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, dr. Maria Pilat, care a explicat că în această perioadă testele făcute asupra sângelui donat de suceveni sunt afectate în primul rând de consumul de alcool şi de alimentaţia grasă şi apoi de alte neajunsuri, cum ar fi infecţiile.

Ea a arătat că în aceste zile se face o selecţie riguroasă a donatorilor, astfel încât numărul rebuturilor de sânge, adică a sângelui donat dar care nu poate fi utilizat întrucât nu este corespunzător din punct de vedere calitativ, să nu fie mai mare decât de obicei. Dr. Maria Pilat a declarat că donatorii nu ar trebui să se prezinte la Centrul de Transfuzii dacă au făcut excese cu o zi înainte, mai ales în cazul în care vin de la distanţă mare.

 

În cazul unui rebut, pierderea este de câteva sute de lei

Medicul le-a solicitat donatorilor să se odihnească bine în noaptea de dinaintea recoltării, să se hidrateze, iar cu cel puţin o zi înainte să renunţe la consumul de alcool şi alimente grase, cum ar fi maioneza, ouăle, mezelurile, carnea. Dr. Maria Pilat a recomandat ca în dimineaţa donării să se ia un mic dejun uşor, din care să fie exclusă cafeaua. Ea a adăugat că unii donatori recunosc înainte de a li se recolta sânge că au făcut abuzuri, situaţie în care li se cere să revină ulterior, dar alţii nu vor să admită acest lucru, iar atunci sângele recoltat devine rebut. Directorul Centrului de Transfuzii a precizat că, în cazul rebuturilor, pierderea este de câteva sute de lei pe o recoltare, întrucât se pierd banii cheltuiţi cu pungile de recoltat şi reactivi, costuri la care se adaugă cheltuielile cu crematoriul pentru distrugerea pungilor cu sânge necorespunzător.

 

Regulile impuse la donare

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.

Pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. În schimb, nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.

Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi, care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice sau care au fost operate de ulcer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii care au făcut excese de sărbători, respinşi la donarea de sânge.
 Vizualizări articol: 1013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii care au făcut excese de sărbători, respinşi la donarea de sânge5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei