Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2014 - Anul XIX, nr. 88 (5597)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drama sucevenilor cu HIV/SIDA

Condamnați de două ori la moarte: o dată de boală şi o dată de autorităţile care nu le asigură medicaţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

165 de oameni din judeţ au primit o dublă sentinţă la moarte: una de la boală şi una de la autorităţile care ar trebui să le asigure medicaţia, dar nu o fac. Este vorba de pacienţii cuHIV/SIDA, careau fost condamnați încă de acum şase luni, de când tratamentul lor nu a mai putut fi procurat decât parţial sau chiar deloc. Chinuiţi de boală şi de lupta umilitoare cu sistemul, disperarea pacienţilor a atins cote maxime. „Am 25 de ani şi doi copii. Sunt divorţată, iar dacă eu mor, pe ei cine-i creşte?”, îşi strigă durerea Sorina, o tânără care a avut ghinionul să fie infectată cu virusul ucigaş pe când era un copil, din cauza unei transfuzii cu sânge netestat. Povestea ei ilustrează drama celor peste o sută de bolnavi cu HIV/SIDA din judeţ care, la fel ca Sorina, nu reuşesc să-şi ţină boala sub control, cu ajutorul terapiei, pentru că Spitalul Suceava nu le asigură medicaţia de care au nevoie.

Terapia antiretrovirală a persoanelor seropozitive ar trebui să fie asigurată gratuit de stat, însă de la finele lui 2013 banii alocaţi în acest scop au fost tot mai puţini. Primele sincope în asigurarea tratamentului au apărut în noiembrie, când bolnavilor li s-a asigurat doar o parte din tratament, pentru ca în decembrie şi ianuarie medicamentele care-i ţineau în viaţă să dispară complet din schemă. Problemele au continuat în februarie şi martie, când pacienţii au primit doar jumătate din reţetă. În aprilie, în ciuda promisiunilor de stingere a crizei, prin alocarea unui buget mai mare, problema a rămas aceeaşi: bolnavii continuă să primească mai puţine medicamente decât au nevoie pentru a supravieţui.

 

Pacienţii: Un tratament incorect şi tardiv provoacă boli oportuniste şi generează costuri mai mari pentru sistem

Dorina Vasile, preşedinta Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni, care luptă pentru drepturile pacienţilor seropozitivi, spune că schemele curative improvizate generează mai multe costuri pentru autorităţi decât un tratament corect şi la timp. Şi asta, deoarece întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe faţă de tratament, iar persoanele seropozitive încep să se confrunte cu bolile oportuniste. „În lipsa medicamentelor, unul dintre bolnavi a ajuns la spital cu imunitatea slăbită. A stat o săptămână internat, iar ca să-l repună pe picioare  medicii au cheltuit bani din care i se putea cumpăra tratamentul pe două luni. Au fost nişte fonduri irosite. Consider că este rea-voinţă din partea ordonatorului de credite, în speţă Spitalul Judeţean de Urgenţă, care refuză să cumpere medicamente din tot bugetul de care dispune, iar apoi să ceară suplimentare de fonduri, deşi s-a dat drumul la achiziţii”, a spus Dorina Vasile.

 

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică: Problema are rezolvare imediată, dar ţine de Spitalul Suceava

Pentru Direcţia de Sănătate Publică Suceava, reprezentantul ministerului în teritoriu, problema seropozitivilor nu este simplă, însă are rezolvare. Şi încă una imediată. Soluţia ţine de Spitalul Judeţean de Urgenţă, unitatea care gestionează fondurile pentru bolnavii cuHIV/SIDA. Care ar fi mecanismul prin care pacienţii ar primi o nouă şansă la viaţă explică directorul ajunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu: „Spitalul poate comanda medicamente în contul lunilor viitoare. Iar pentru asta tot ce trebuie să facă este să renegocieze contractele cu furnizorii de medicamente, care în prezent pretind plata la 60 de zile. O renegociere care ar prelungi termenul de plată la 90 sau la 120 de zile ar permite spitalului să refacă stocurile de medicamente, urmând ca lunile rămase descoperite din punct de vedere financiar să fie bugetate printr-o rectificare ulterioară. Cei de la spital se cramponează însă de acea trimestrializare care se referă la plată şi nu la achiziţii. Noi nu putem cere o suplimentare de fonduri de la minister, atâta timp cât nu sunt angajate toate sumele. Banii alocaţi la ora actuală nu sunt suficienţi, dar prin acea renegociere s-ar atinge un nivel optim în ceea ce priveşte asigurarea medicaţiei. Dar spitalul se teme să facă datorii, fiindcă arieratele reprezintă un criteriu de neperformanţă şi conduc la sancţionarea managerului”.

 

Cum justifică reprezentanţii Spitalului Suceava lipsa medicamentelor pentru bolnavii de HIV/SIDA

În replică, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava transmite, prin vocea directorului adjunct medical, dr. Tiberius Brădăţan, că soluţia propusă de DSP este una ilegală şi atrage după sine o pedeapsă penală: “Legea Finanţelor Publice este categorică. Plata se face la maxim 60 de zile. Eu nu pot să trec peste acea trimestrializare, atâta timp cât ministerul îmi dă voie verbal, dar nu şi printr-un document oficial. Dacă nu mă supun normelor în vigoare, risc să fiu tras la răspundere de Curtea de Conturi. Mai mult, această încălcare legislativă ar duce la blocarea conturilor şi la intrarea în incapacitate de plată a spitalului. Dacă spitalul nu mai poate funcţiona, bolnavii vor muri”, a declarat dr. Tiberius Brădăţan, cu precizarea că spitalul nu face economii când vine vorba de sănătatea persoanelor seropozitive, cheltuind fiecare leu exact aşa cum prevede legea, însă fondurile sunt insuficiente, ceea ce înseamnă că nici tratamentul nu poate fi asigurat în proporţie de 100%.  

Reamintim că, în 2014, bugetul total alocat pentru bolnavii de HIV/SIDA este de 2,851 milioane de lei. La acest buget se adaugă şi suma restantă de 281 mii lei, destinată achitării medicamentelor achiziţionate la finele lui 2013 şi rămase neplătite. Pe trimestre, sumele aprobate sunt următoarele:  trimestrul I - 404 mii lei, trimestrul II – 974 mii lei, trimestrul III – 973 mii lei, trimestrul IV – 500 mii lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnați de două ori la moarte: o dată de boală şi o dată de autorităţile care nu le asigură medicaţia.
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Condamnați de două ori la moarte: o dată de boală şi o dată de autorităţile care nu le asigură medicaţia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei